JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid og deltid:

Halvparten av de ansatte i kommunene jobber deltid. Slik vil SV løse floka

Ukulturen med deltid er en skam for Kommune-Norge, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Det nærmer seg lokalvalget 9. september. Det viktigste spørsmålet for SV-lederen når det kommer til kvalitet på velferden i framtiden, handler om hvordan vi behandler de som jobber i kommunene.

ph

– Satser du på menneskene, lager bedre arbeidsforhold og løser deltidsfloken, får du også bedre kvalitet på tjenestene. Det blir færre nye fjes og større forutsigbarhet. Denne tryggheten smitter også over på pasientene og brukerne, påpeker Audun Lysbakken overfor FriFagbevegelse.

Det begynner å skje noe

I en uke med debatter og et travelt program under Arendalsuka, snakker SV-lederen om de grepene partiet hans vil ta i posisjon etter valget. Valget er et spørsmål om hvem som skal være arbeidsgiver for en halv million ansatte i kommunene. Halvparten jobber deltid, ifølge tall fra partiet.

– Det aller største problemet av mange i særlig pleie og omsorg er mangelen på fulle og faste stillinger og måten de er tilpasset det ønsket folk har for sin hverdag, sier Lysbakken.

Deltidsopprøret har ikke svunnet hen, snarere tvert imot, men det begynner å skje noe. Det synes Lysbakken er inspirerende. Grepene som er blitt tatt i rødgrønne kommuner etter forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2015, begynner å gi resultater. Han nevner blant annet Bodø og Florø.

– Løsningen er ikke lik i alle kommuner, men det begynner med det samme. Nemlig politikere som er villige til å strekke seg og som setter seg ned med fagforeningene og spør de ansatte selv om hvordan de ønsker å løse problemet med deltid, understreker Lysbakken.

Større stillinger med vikarpooler

Oppfordringen hans er å gå i dialog med de ansatte for å finne bedre løsninger og få til en ordentlig dugnad om hvordan vaktlister og turnuser kan gå opp. Det er fullt mulig å få opp stillingsprosenten for de 50.000 deltidsarbeidende kvinnene som ønsker å jobbe mer, ifølge Lysbakken.

– Flere kommuner lykkes med vikarpooler som åpner for større stillinger og gjør at de blir kvitt vikarbyråer. Erfaringen min fra kommunene er at høyresiden ikke prioriterer dette og heller ikke har det samme tillitsforholdet til ansattes organisasjoner, sier han.

p

Lysbakken betegner deltidsproblemet som «en av vår tids største likestillingsutfordringer». Kontrastene er enorme fra deltidsandelen på tre prosent i politiet og 45 prosent blant sykepleierne.

– Deltid er en av de store gjenværende oppgavene når det gjelder likestilling i Norge. Dette henger direkte sammen med det andre store likestillingsproblemet i arbeidslivet. Nemlig mangelen på likelønn. Deltid er en stor urettferdighet som i stor grad ikke finnes i mannsdominerte yrker, sier han.

Skal ha en heltidskultur

Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre, sier at regjeringen ofte blir mistolket når det vises til at sysselsettingen går opp, at midlertidigheten er begrenset og at færre jobber deltid.

– For de som er deltidsarbeidende og ønsker å jobbe mer, er selvsagt dette vanskelig. Det erkjenner vi også. Men det er forskjell på å male norsk arbeidsliv med bred pensel og bruke ordet krise og se på de faktiske tallene, sier Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

– Høyresiden er opptatt av at vi ikke krisemaksimerer problemet med deltid, men jeg er opp tatt av at denne krisen for veldig mange ikke skal skjules, kontrer Lysbakken.

Frivillig og ufrivillig deltid

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i juli begeistrer Høyre-politikeren. Det har kommet 24.000 nye, faste heltidsstillinger – hvor av 18.000 tilfalt kvinner i helse og sosial. SSBs arbeidskraftundersøkelse viser også at deltid blir stadig mindre blant sysselsatte kvinner.

ph

Det er ikke bare den ufrivillige deltiden som Nordby Lunde ønsker å bekjempe. Hun vil også bekjempe deler av den frivillige deltiden. Vi skal ha en heltidskultur, framholder Høyre-politikeren.

– Det er ikke tilfeldig at Erna Solberg i fjor sa at flere må jobbe mer og stå lengre i arbeid hvis vi skal beholde bærekraften. Det betyr ikke at heltidsansatte må jobbe mer, men at stillingene til de som jobber deltid skal fylles opp, sier Nordby Lunde.

– Vi erkjenner ufrivillig deltid som et problem, men mange steder kan det løses med grunnbemanning og fleksible turnusordninger. Det må være et kontinuerlig fokus og legges inn i kontrakter, sier hun.

Annonse
Annonse