JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrFs veivalg:

Hareide tapte kampen. Nå blir det blå flertallsregjering

KrF-lederen klarte ikke å snu noen av delegatene på det ekstraordinære landsmøtet. Dermed må han
Partileder Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen fredag.

Partileder Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen fredag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

98 delegater stemte for at Kristelig Folkeparti skulle søke regjeringssamarbeid med dagens regjering, bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Dermed falt partileder Knut Arild Hareides alternativ, regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. 90 delegater stemte for dette alternativet, mens to stemte blankt.

– Nå har KrF talt. Nå har partiet pekt en retning. Retningen er at KrF skal søke regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringa. Jeg vil gratulere dere som har jobba for at dette skulle bli resultatet. Jeg vil si til dere som er skuffa, at KrFs sjel ikke ligger i hvem vi samarbeider med, men hvem vi er som politisk parti, sa partileder Knut Arild Hareide rett etter at resultatet var klart.

• Les også: Venstresiden varsler knallhard opposisjon mot en blå flertallsregjering

NRKs ekspertkommentator mener det er et historisk valg:

– At KrF går aktivt inn i regjering med Frp og måtte forsvare regjeringen som kollektiv og ta ansvar for det regjeringen gjør til enhver tid, det er historisk. Det har også vært Hareides viktigste argument for å velge rødgrønn side, mener Takvam.

Rogalands-stemmene avgjorde

Stemmetallene var slik at dersom Hareide hadde fått fire flere stemmer, så ville resultatet blitt uavgjort. Fire mandater tilsvarer det som «mangler» i delegasjonen fra Rogaland. Den bestod av en «rød» delegat – men skulle hatt fem dersom delegasjonen var blitt valgt etter forholdstallsprinsippet.

Første avstemning på det ekstraordinære landsmøtet, viste at 30 stemte for Hans Fredrik Grøvans alternativ om fortsatt opposisjon. Blå side fikk 76 stemmer, mens rød side fikk 84 stemmer.

Den avgjørende voteringen sto mellom Hareides forslag om å forhandle om regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller nestledernes forslag for å søke forhandlinger med dagens regjering. Blå side vant med 98 mot 90 stemmer.

Det var også utgangspunktet etter delegatvalgene. For at den røde siden i KrF skulle vinne fram, måtte minst fem blå delegater bytte side etter delegatvalgene. Både fra talerstolen og i kulissene ble det jobbet iherdig for å overbevise usikre delegater om å stemme rødt og redde partileder Knut Arild Hareide. Det skjedde likevel ikke.

Det hjalp heller ikke at samtlige æresmedlemmer til stede på landsmøtet støttet Knut Arild Hareides retningsvalg.

Går av som partileder

Knut Arild Hareide gjorde det klart helt på begynnelsen av fredagens landsmøte at han kom til å gå av som KrF-leder når en regjeringserklæring er klar, hvis landsmøte valgte dagens sittende regjering foran en rødgrønn regjering.

– Nå er det tid for forsoning, sa Hareide.

– Vi er ikke røde eller blå. Vi er gule. Jeg ha fortsatt KrF i mitt hjerte, sa han.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener han går av med flagget til topps.

– Han valgte en åpen og demokratisk prosess, selv om han kunne fått flertall for sitt syn i landsstyret, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til NRK.

Følg oss på Facebook!

Warning
Annonse
Annonse