JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hareides veivalg kan veltes av KrFU-delegater som må stemme mot sin vilje

Så jevn kan avstemningen bli 2. november, at bunden stemmegivning kan avgjøre retningsvalget.
STØTTER HAREIDE: Tidligere fylkesleder i Buskerud KrFU og vararepresentant til sentralstyret, Karine Skoglund, støtter Knut Arild Hareides retningsvalg, men kan bli nødt til å stemme motsatt på KrF-landsmøtet 2. november

STØTTER HAREIDE: Tidligere fylkesleder i Buskerud KrFU og vararepresentant til sentralstyret, Karine Skoglund, støtter Knut Arild Hareides retningsvalg, men kan bli nødt til å stemme motsatt på KrF-landsmøtet 2. november

privat

helge@lomedia.no

KrFU-leder Martine Tønnessen mener moderpartiet må gå inn i dagens regjering, og fikk flertallet på landsmøtet med seg på dette. Men begge nestlederne og tidligere fylkesleder i Buskerud KrFU og vararepresentant til sentralstyret, Karine Skoglund, støtter Knut Arild Hareides retningsvalg.

Flere mener situasjonen har endret seg etter at landsmøtet til KrFU foretok sitt veivalg. Det skjedde nemlig før Knut Arild Hareide offentliggjorde at han anbefalte partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• Kommentar:«Dragkampen om KrFs veivalg er i gang»

Strategisk besøk

Skoglund er også blant dem som reagerte på at statsminister Erna Solberg plutselig dukket opp på landsmøtet, noe som av mange hevdes var avgjørende for at flertallet på landsmøtet stemte for å gå inn i dagens regjering.

– Det var veldig strategisk regissert. Mange reagerte på at statsministeren, FpU og Unge Venstre slapp til før avstemningen, mens venstresiden først holdt gjesteinnlegg etter avstemningen, mener Skoglund.

Hun er blant de som kan være nødt til å stemme mot sin egen vilje.

Etter hva FriFagbevegelse.no har fått innsyn i, har det gått ut melding fra lederen i ungdomspartiet om at KrFU-delegater må stemme i tråd med KrFU-vedtak, mens ungdomspolitikere som representerer fylkespartier kan stemme fritt.

Flere KrF-medlemmer vil samarbeide til høyre enn til venstre, ifølge undersøkelse

Forventes å følge eget landsmøtevedtak

– I prinsippet kan vi stemme slik vi vil. Men de som sitter i sentralstyret forventes å følge vedtaket fra vårt landsmøte, sier Skoglund til FriFagbevegelse.

Mer vil hun ikke si om det. Men hun begrunner gjerne hvorfor hun mener Knut Arild Hareide har tatt et riktig valg.

– Knut Arild har veldig mye rett når han sier at det er på tide å se mot venstre. Det har å gjøre med verdiene vi står for, men også med å gjøre hva vi fortalte velgerne før valget. Vi gikk til valg på et løfte som sa at vi ikke ville gå inn i regjering med Frp. Hvis partiet nå går i regjering med Frp, vil vi bli oppfattet som et stort vingleparti som sier noe og mener noe annet. Da mister man tillit, mener Skoglund.

Lysbakken vil forhandle med KrF

Nye innmeldinger

At partiet etter Hareides tale har fått 1000 nye medlemmer, mener Skoglund viser at KrF-lederen har rett. Partiet startet i forrige uke en vervekampanje. Fra vervekampanjen startet tirsdag 25. september og fram til Hareide flagget mulig samarbeid med venstresiden, mottok partiet 23 innmeldinger og 18 utmeldinger, opplyser partiet.

Det var først etter at Hareide la fram sitt råd til landsstyret det hele tok av. Tirsdag fikk NTB opplyst at mange av dem som melder seg inn, gir uttrykk for at de støtter Hareide.

– Det viser bare hvor velgerne vil vi skal gå, hevder Skoglund.

I helgen samles KrFUs sentralstyre seg blant annet for å drøfte den nye situasjonen som har oppstått i partiet.

KrF vil følge Hareides råd, tror tidligere Vårt Land-redaktør

Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet

KrF-leder Knut Arild Hareide går en spennende tid i møte.

KrF-leder Knut Arild Hareide går en spennende tid i møte.

Eirik Dahl Viggen

Annonse
Annonse