JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuner sier opp helsepersonell:

Helsefagarbeider Camilla (29) mistet jobben. Nå går flere til rettssak etter oppsigelser i kommunene

– Det er uforsvarlig av kommunene å si opp helsepersonell. Selv om økonomien bekymrer, er det unødvendig drastisk å gå til oppsigelser, mener økonomisk rådgiver i Fagbundet Bjørn Kristian Rudaa.
Camilla Røysland er en av fire helsefagarbeidere som går til sak mot Vegårshei kommune for å beholde sin stillingsbrøk.

Camilla Røysland er en av fire helsefagarbeidere som går til sak mot Vegårshei kommune for å beholde sin stillingsbrøk.

Privat

kathrine.geard@fagbladet.no

Bjørn Rudaa mener det er en tendens til at kommuner svartmaler den økonomiske situasjonen.

På oppdrag fra tillitsvalgte har rådgiveren gått gjennom økonomien i en del kommuner som har tydd til oppsigelser.

Et par ferske eksempler er Sunndal og Sør-Odal, mens Rauma står for tur denne uka. Og nylig var han i møte med kommuneledelsen i Vegårshei og ba dem trekke oppsigelser av fire helsearbeidere (to årsverk), som er medlemmer i Fagforbundet.

Rådgiver i Fagforbundet, Bjørn Rudaa, mener kommunene ofte krisemaksimerer når de går til oppsigelser. Det finnes andre og bedre virkemidler.

Rådgiver i Fagforbundet, Bjørn Rudaa, mener kommunene ofte krisemaksimerer når de går til oppsigelser. Det finnes andre og bedre virkemidler.

Ole Palmstrøm

Må vente

Fagforbundet mener oppsigelsene er usaklige, ettersom gjennomgangen av kommunens regnskaper viste et beskjedent underskudd i fjor på 2,6 millioner – som er under én prosent av budsjettet.

Rudaa argumenterte med at det ville være fullt mulig å spare inn dette gjennom naturlig avgang og kutt i variabel lønn. Altså bruk av vikarer, engasjementer, overtid og innleie fra bemanningsbyråer.

– Her har de fleste kommuner et stort potensial for innsparing, sier Rudaa, som også råder kommunene generelt til å ha is i magen og avvente den usikre situasjonen Korona-pandemien har skapt.

– Vi vet ikke hvilke effekter koronasituasjonen får på statsbudsjettet som legges fram i oktober. Det kan komme flere penger på bordet. Jeg mener det er uforsvarlig med oppsigelser før vi vet hva myndighetene vil gjøre.

Arnelle er helsefagarbeider i bydelen som har Norges høyeste andel koronasmittede: – Veldig spesiell situasjon

Stort behov

Dessuten mener Fagforbundet det er uheldig å si opp helsearbeidere i en situasjon der innbyggernes behov for helsehjelp kan vokse veldig raskt, og der også demografien i kommunen tilsier økt behov for helsearbeidere framover.

Rudaa opplevde at kommuneledelsen lyttet til argumentene, men sier problemet var at økonomidiskusjonen kom for seint.

– Vi burde vært inne i saken tidligere i prosessen. Nå var oppsigelsene kommet og det blir vanskelig å snu.

Ordfører i Vegårshei, Kjetil Torp (KrF), har likevel avvist at det er andre måter å spare på. Oppsigelsene er nødvendige og de kan ikke vente, mener han. Til sammen er ca 15 ansatte i helse- og omsorgssektoren berørt.

– Dette er en vanskelig situasjon for både dem som går til sak og dem som velger å ikke gjøre det. Det er også vanskelig for kommunen, men vi må gjennom det, sier Torp til NRK Sørlandet.

Helsefagarbeider Hanguin (47) må flytte hvis hun ikke får et solid lønnshopp

Tøff beskjed

Helsefagarbeider Camilla Røysland (29) er en av de fire Fagforbundet-medlemmene som har gått til arbeidsrettssak mot kommunen. Selv om de hadde fått beskjed om nedskjæringer kom det litt uventet at hun med sine ni års fartstid ble rammet. År hun hadde brukt til å kare seg opp i 78 prosentstilling, med ekstravakter på toppen.

– Det var en tøff beskjed å få, erkjenner Røysland.

Hun fikk tilbud om 44 prosent stilling, men håper rettssaken fører til at hun får beholde stillingsprosenten hun har i dag. Hun står uansett i stillingen til saken er avgjort. Valget om å gå rettens vei var ikke så vanskelig.

– Jeg snakket med tillitsvalgte og kompetansesenteret i Fagforbundet som mener vi har en bra sak. Da må jeg kjempe for stillingen min, sier hun.

Nicholas (22) vant over Oslo kommune: Fikk fast stilling etter under et år som ringevikar

Blir hørt av og til

Selv om Rudaa ikke fikk Vegårshei kommune til å snu, har han opplevd at Fagforbundets råd tas til følge andre steder. Et eksempel er da Halden kommune for noen år siden skulle spare 300 millioner og varslet oppsigelse av 70 helsearbeidere.

– Da kjørte vi samme resonnementer rundt naturlig avgang og reduksjon av variable lønnsutgifter før man kutter i den fast bemanningen. Det endte med at kommunen trakk oppsigelsene, så noen ganger hører de på oss, sier han.

Det er også kommet varsel om oppsigelser av inntil 25 årsverk i helsesektoren i Risør, som er nabokommunen til Vegårshei. Ifølge kommunedirektør Trond Aslaksen det ikke lenger behov for like mange ansatte i habiliteringstjenesten, som jobber med funksjonshemmede.

Han viser til at to kommuner som tidligere kjøpte tjenester til brukere av Risør kommune nå skal etablere egne tilbud.

Tillitsvalgt Bente Trulsvik i Fagforbundet er av en annen oppfatning. Hun ser ikke bort fra at flere saker kan ende i retten også her.

– Vi kommer til å erklære alle disse oppsigelsene som usaklige. Det er fordi vi ikke er enige i kriteriene, sier Trulsvik til NRK.

Debatt: «Derfor bør du elske streik»

Sitt stille

– Koronapandemien påvirker kommuneøkonomien. Ser Fagforbundet en trend der mange nå går til oppsigelser?

– Vi vet ikke helt, for vi har ennå ikke oversikt. Mange kommuner er bekymret for skatteinntekter som går ned og usikkerhet rundt korona. Men de må altså ikke kanalisere det inn i oppsigelser. De bør heller sitte stille i båten og se hva statsbudsjettet bringer av økte bevilgninger, sier Rudaa, som ser for seg at regjeringen vil drive en aktiv finanspolitikk for å dempe de negative sysselsettingsmessige konsekvensene og styrke økonomien i kommunesektoren.

Les også: Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb

Warning
Annonse
Annonse