JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for ansatte i Oslo kommune:

Her er det mer penger til lønnsoppgjør: Både heltid og kronetillegg er de viktigste kravene

I Oslo er det litt mer penger å forhandle om enn i resten av kommunene. Forhandlingsleder Per Egil Johansen vil at de skal brukes på et generelt kronetillegg til alle ansatte.
– Hvis kravet om moderasjon skal stå seg som troverdig i ettertid, må også ledere og aksjonærer som tar ut utbytte være med å bidra på lik linje med øvrige ansatte, sier Fagforbundets forhandlingsleder Per Egil Johansen.

– Hvis kravet om moderasjon skal stå seg som troverdig i ettertid, må også ledere og aksjonærer som tar ut utbytte være med å bidra på lik linje med øvrige ansatte, sier Fagforbundets forhandlingsleder Per Egil Johansen.

Yngvil Mortensen

per.flakstad@fagbladet.no

I tillegg blir forhandlingsrett på pensjon og rettighetene til hele stillinger og å etablere en heltidskultur i hovedstaden svært viktige krav i lønnsoppgjøret som begynte i ettermiddag.

Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Generelt kronetillegg

– Vi er opptatt av å ha en sosial profil på våre oppgjør, og da er et generelt kronetillegg på lønnstabellen det som gir best uttelling. Det betyr ikke at de som tjener minst tar igjen de som tjener mest, men forskjellene øker heller ikke, sier Per Egil Johansen. Han er leder for Fagforbundets kompetansesenter i Oslo og forhandlingsleder for KAH, Kommuneansattes hovedsammenslutning som består av Fagforbundet og resten av LO-forbundene som organiserer medlemmer i Oslo kommune.

Han advarer kommunen mot å øse ut penger til lederlønninger mens øvrige ansatte blir bedt om å godta små lønnstillegg.

– Våre medlemmer har stått i frontlinjen mot koronapandemien og fortjener mer enn applaus. De har vært med i en stor felles dugnad, og det er dette fellesskapet som har bidratt til at vi har klart å holde smittespredningen under kontroll. Det er en krevende tid for samfunnet, og det må selvsagt reflekteres i årets lønnsoppgjør. Men hvis kravet om moderasjon skal stå seg som troverdig i ettertid, må også ledere og aksjonærer som tar ut utbytte være med å bidra på lik linje med øvrige ansatte, sier Per Egil Johansen.

Eget tariffområde

Oslo er et eget tariffområde som forhandler uavhengig av det store oppgjøret i kommunesektoren. Tariffavtalen i Oslo er derfor ikke den samme som for de andre kommunene i landet.

– Selv om den økonomiske rammen er trang også for oss, har vi noe mer penger å forhandle om enn i KS-områder, sier Johansen uten at han vil antyde hvor mye det dreier seg om i kroner og øre før forhandlingene er kommet ordentlig i gang.

I forbindelse med krav om flere hele stillinger og arbeidet med å etablere en heltidskultur ønsker Fagforbundet at det etableres pilotprosjekter med arbeidstidsreduksjoner.

For første gang er også miljø og klima tatt inn som grunnlag for krav.

Forhandlingsrett på pensjon

Også i Oslo vil de ansattes organisasjoner fremme krav om andre ting i tariffavtalen enn rene lønnstillegg siden dette er et hovedoppgjør der hele avtalen skal revideres.

– Et viktig og stadig tilbakevendende krav er å få forhandlingsrett på pensjonen vår, sier Johansen.

I dag har de ansattes organisasjoner kun drøftingsrett og ikke reelle muligheter til å forhandle om medlemmenes pensjonsrettigheter.

– Dette er det tredje oppgjøret i Oslo med et sittende rødgrønt byråd, så nå forventer vi at det skjer noe med forhandlingsretten på pensjon, sier Per Egil Johansen.

Tidligere har også pensjon fra første krone vært et viktig krav, men det ble innfridd av det rødgrønne byrådet i fjor og skal gjelde fra 1. januar 2021.

Spennende forhandlinger

Om forhandlingene skier Per Egil Johansen at det er en god tone mellom partene, men at det kommer til å bli krevende forhandlinger fordi det er klare forventninger blant medlemmene samtidig som det er forholdsvis trange rammer som det skal forhandles innenfor.

– Samtidig blir det et annerledes oppgjør i år på grunn av covid-19. Forhandlingsdelegasjonene er skåret ned til et minimum, og flere av møtene må foregå digitalt. Alt dette er nytt og uprøvd foreløpig og derfor er det et ekstra spenningsmoment hvordan det vil fungere, sier han.

Warning
Annonse
Annonse