Ny energimelding:
Her er LOs dom over regjeringens energimelding
Både LO og Fellesforbundet er positive til å gi tillatelse til vindkraft på land. Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier det er tydelig at innspillene til KonKraft, samarbeidsorganet for arbeidstakere og arbeidsgivere innenfor oljeindustrien, blir lyttet til.
Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, og Industri Energi-leder Frode Alfheim.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Fredag kom regjeringen sin tilleggsmelding om energipolitikk.
Der kom det fram at regjeringen åpner opp igjen konsesjonsbehandlingen av vindkraft på land hvis vertskommunen samtykker til det. Det falt i smak hos Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
– Fellesforbundet har tatt til orde for en ansvarlig vindkraftpolitikk. Vi er derfor glad regjeringen nå ber NVE om å gjenoppta behandlingen av søknader om vindkraft på land, men på kommunenes premisser. Utbygging av vindkraft på land skal være lokalt forankret og gi både inntekter og arbeidsplasser lokalt. Det er avgjørende at konsesjonssystemet er solid, slik at vi finner den rette balansen mellom bruk og vern, sier Eggum til FriFagbevegelse.
Samtidig mener han utviklingen av havvind må framskyndes, både for å få mer kraft og utvikle leverandørindustrien.
– At regjeringen tar til orde for å starte opp med miljøkartlegging i de aktuelle områdene allerede før konsesjoner er gitt, vil bidrar til at vi kan få mer havvind på lufta før 2030, poengterer Eggum.
Ny energimelding: Regjeringen åpner for mer vindkraft på land
Energi er sikkerhet
Jørn Eggum mener Russlands invasjon i Ukraina tydelig har vist for alle at energi er sikkerhetspolitikk.
– De ekstreme prisene vi har sett denne vinteren er i stor grad en konsekvens av krigen. Det har gitt skyhøye strømpriser i Norge og satt våre allianse- og handelspartnere i Europa i en svært krevende situasjon. Det må vi ha med oss i våre vurderinger knyttet til energi framover, mener Eggum.
Han mener en slik realitetsorientering borger for en stø kurs i olje- og gasspolitikken, som han håper de andre partiene på Stortinget også tar innover seg.
– Verden vil trenge olje og gass også i et lavutslippssamfunn etter 2050. Norge skal da som nå fortsatt levere denne energien med verdens laveste klimaavtrykk, sier Jørn Eggum.
Han slår fast at klimamålet fra Hurdalserklæringen ligger fast i energimeldingen.
– Vi må bygge ut mer kraft for å lykkes med vårt mål om å bygge mer klimavennlig industri i dette landet. Vi skal både omstille eksisterende industri til lavutslippssamfunnet og bygge nye verdikjeder innen havvind, hydrogen og batteriindustri, påpeker han.
LO om havvind-planer: – Skal sikre Norge både nok og rimelig strøm
Vil ha nok kraft
LO-sekretær Are Tomasgard mener det viktigste nå er å sørge for nok og rimelig nok kraft til både folk og industri.
– Vi trenger mer kraft, ikke minst hvis Norge skal lykkes med våre klimamål, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
LO støtter derfor regjeringens ønsker om å gjenoppta behandlingen av konsesjoner for vindkraft på land.
– Men det er en forutsetning at dette er lokalt forankret. Og at det kan gi både industri og arbeidsplasser lokalt, sier Tomasgard.
Det som representerer det største potensialet for mer kraft, ifølge Tomasgard, blir regjeringens havvindsatsing.
– Havvind skal være både et kraftprosjekt, et klimaprosjekt og et industriprosjekt. Det skal sikre Norge både nok og rimelig nok strøm. Og det skal gi oss nye grønne arbeidsplasser i hele landet, sier Tomasgard og legger til:
– Vi skal nå videreutvikle eksisterende industri til et lavutslippssamfunn. Vi skal bygge nye næringer som battericelleproduksjon og hydrogenproduksjon. Dette vil bidra både til å skape nye arbeidsplasser og trygge eksisterende arbeidsplasser.
Regjeringen er opptatt av å forsikre våre allierte i Europa om at Norge fortsatt vil være en stabil og pålitelig leverandør av energi. Det støttes av LO.
– Gass er Norges hovedbidrag for å sikre energisikkerheten til Europa. Det er derfor bra at regjeringen legger opp til det reimer og tøy kan holde når det gjelder norsk eksport av gass til våre allierte. Krigen i Ukraina har den konsekvensen at energipolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier Tomasgard.
Debatt: «Vind er den nye industrikraften»
Industriens førstevalg
Industri Energi er fornøyd med at regjeringen i sin tilleggsmelding om energipolitikk følger opp de signalene vi og industrien har gitt knyttet til det store behovet for produksjon av mer fornybar kraft, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
– Jeg er derfor fornøyd at regjeringen i dag slår fast at Norge fortsatt skal være industriens førstevalg, sier han.
Alfheim forventer at konsesjonsbehandlingen av havvindprosjekter blir betydelig kortere enn nå, fordi det haster å få mer kraft i dette landet, til fordel for både folk og industri, og for å oppfylle våre klimaforpliktelser.
Han er også fornøyd med at kostnadene knyttet til strømnettet fra havvind ikke skal belaste nettkundene på land og at det er Statnett som skal bygge nettet for havvind.
– Ved utbygging av vindkraft på land er det avgjørende at det blir lokal involvering og medbestemmelse. Og jeg mener en nøkkel for å få aksept vil være hvis denne kraften er med på å videreutvikle eksisterende eller ny industri som for eksempel i Mosjøen der all vindkraften er knyttet opp mot aluminiumsproduksjon, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
Mot vind på land
Høyres energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup, er skuffet over tillegget til energimeldingen, men synes likevel det er bra at regjeringen får opp farten med vindkraft på land.
– Men det var et av særdeles få lyspunkter i denne meldingen, sier han til NTB.
Regjeringen får ikke støtte til ønske om vindkraft på land fra sine opprinnelige samarbeidspartnere MDG, SV og Rødt.
De tre opposisjonspartiene mener det ikke er plass til flere vindmøller i norsk natur. De advarer mot å la kommunene få avgjøre når natur må vike for kraftutbygging.
Rødt har landsmøtevedtak på at partiet ikke vil ha vindkraft verken til havs eller på land. Overfor NTB kaller Rødt-leder Bjørnar Moxnes planene for galimatias.