JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inkluderende arbeidsliv

Her er LOs krav til ny avtale som skal inkludere flere i arbeidslivet

Rett til full sykelønn i 12 måneder er ikke noe forhandlingstema.
Bilde er et illustrasjonsfoto. Personen og arbeidsplassen har ingenting med saken å gjøre.

Bilde er et illustrasjonsfoto. Personen og arbeidsplassen har ingenting med saken å gjøre.

Hanna Skotheim/illustrasjonsfoto

yngvil@lomedia.no

I september starter LO og NHO forhandlingene om ny avtale om inkluderende arbeidsliv – den såkalte IA-avtalen.

Sammen med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene allerede hatt flere møter for å forberede forhandlingene.

Målet med avtalen er å inkludere flere mennesker i arbeidslivet, med tiltak for å forebygge sykefravær og hindre at folk faller ut av arbeidslivet.

Den nåværende IA-avtalen fra 2019, ble forlenget i 2022 og gjelder ut 2024.

Alle virksomheter kan nå bruke virkemidlene i IA-avtalen.

IA-avtalen

• IA står for inkluderende arbeidsliv.

• IA-avtalen er en avtale mellom regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne) og på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke). I tillegg er også staten som arbeidsgiver part.

• Dagens IA-avtale har to hovedmål: Å redusere sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018-snittet, og å redusere frafallet fra arbeidslivet.

• Den aller første IA-avtalen ble inngått høsten 2001.

• IA-avtalen inngås normalt for fire år av gangen. Den nåværende IA-avtalen gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024.

Bakgrunn: Tonje Brenna har en plan for en ny IA-avtale

Dette er noen av LOs viktigste krav:

• Fortsatt rett til full lønn i 12 måneder ved sykdom

Det gjelder inntil seks ganger grunnbeløpet i folketrygden, som betyr drøye 744.000 kroner.

LO sier høyt og tydelig:

– Det er totalt uaktuelt å endre dagens sykelønnsordning med full lønn opptil 6G ved sykefravær. Jeg kan garantere at dette ikke er noe forhandlingstema, sier LO-nestleder Steinar Krogstad i en kunngjøring på LOs hjemmesider.

• LO åpner for å endre finansieringen av sykepengene

Både LO og NHO går inn for å utrede en modell der staten betaler en større del av korttidsfraværet, og arbeidsgiverne betaler en større del av langtidsfraværet.

I dag er det staten ved Nav som tar den største regninga, og betaler sykepengene etter 16 dager.

LO mener en endring kan føre til at arbeidsgiverne blir flinkere til å følge opp sykemeldte arbeidstakere og til å tilrettelegge på arbeidsplassen.

– Vi vet at viljen til å følge opp sykemeldte kan henge sammen med muligheten for å redusere kostnader. Det er nok en del som «glemmer» de sykemeldte når de ikke har noen kostnader forbundet med sykefraværet lenger, sa Steinar Krogstad til LO-Aktuelt før sommerferien.

• Mer seniorpolitikk inn i IA-avtalen

Det er bred politisk enighet i Norge at det er et mål at de som kan, skal jobbe i flere år enn før.

Vi lever lenger og pensjonsalderen vil øke.

LO understreker at arbeidsgiverne og myndighetene derfor må gjøre mer for å legge til rette på arbeidsplassene for at flere kan stå lenger i jobb. LO vil at dette skal komme tydeligere fram i en ny IA-avtale.

• Lovfesting av rett til flere egenmeldingsdager

I dag har vi krav på tre dager med egenmelding om gangen. Arbeidsgiver kan gi mer enn dette, men er ikke pålagt å gjøre det.

LO mener egenmelding gjør det enklere for arbeidstakerne å gå tilbake på jobben. At det sparer overarbeidede fastleger for masse tid som ville gått med til å skrive sykmeldinger, er et annet viktig argument.

Aktuelt: Vi skal ikke få ned sykefraværet for enhver pris, mener LOs sjeføkonom

Flere tilbake i jobb etter sykdom

På arbeidsplasser med IA-avtale er det både lavere sykefravær og større sjanse for at ansatte kommer tilbake i jobb etter lengre sykefravær, viste en 2023-studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Oslo universitetssykehus.

Warning
Annonse
Annonse