LO-nåla:
Her er LOs nye toppskolerte tillitsvalgte
I dag mottok ni nye tillitsvalgte hver sin LO-nål. I år feirer LOs toppskolering av tillitsvalgte intet mindre enn 80 år.
FIKK NÅLA: LO-leder Hans-Christian Gabrielser overleverer nåla som symboliserer gjennomført skolering ved LO-skolen. Her er det Qasem Ahmad som får nåla festet på genseren.
Martin Guttormsen Slørdal
ida.bing@lomedia.no
Året som snart er forbi, ble utpekt av LO som de tillitsvalgtes år.
I tillegg feirer LO-skolen 80-årsdag – en skole hvor tillitsvalgte får toppskolering i regi av Studieforbundet AOF.
Siden starten i 1939 har over 3.000 gjennomført skolen.
p
I dag var det i alt ti kandidater som mottok LO-nåla under sekretariatsmøtet. Ni nye tillitsvalgte, i tillegg til en kandidat som ble forhindret fra å delta i fjor, fikk overrakt nåla fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
– LO-skolen er jo fagbevegelsens toppskolering. Det er enormt viktig for både forbundene og LO at tillitsvalgte velger å gå videre og skolere seg – også utover den grunnleggende tillitsvalgtskoleringen, sa Gabrielsen i talen han holdt i forkant av utdelingen.
Lang historie
LO-skolen består av fem moduler innen arbeidsliv, læring, organisasjon, samfunn og solidaritet. Når du har gjennomført fire moduler, får du tildelt LO-skolenålen.
Den første skoleringen startet opp den 21. mai i 1939. Da var det 50 deltakere påmeldt, og kun to av disse var kvinner.
Per Helge Mork, fagansvarlig i AOF, snakket om nålas historie under mandagens utdeling. Han forteller om en enorm aktivitet ved Sørmarka Folkehøyskole, der skolen etter hvert startet opp.
– Det manglet fortsatt bord og stoler til festmiddagen som skulle holdes for de første som fullførte LO-skolen, den 28. juli 1939, fortalte Mork.
p
En egen toppskoleringsmodell ble utviklet tidlig på 90-tallet, med LO-skolen som en del av dette. Kurset har en varighet på 10 uker.
I dag finner skoleringen fortsatt sted ved anlegget i Sørmarka, som nå er konferansehotell. Målet med skoleringen er å få de tillitsvalgte til å bli bedre på jobben sin der de er, forklarer Mork.
– Gjennom utdanningen skal vi styrke de tillitsvalgtes kompetanse for å møte utfordringene i organisasjonen, i arbeids- og samfunnslivet, samt styrke arbeiderbevegelsens muligheter for å nå sine faglige og politiske mål. Hvordan kan jeg som tillitsvalgt gjøre det bedre for mine medlemmer, er et hovedspørsmål.
TRADISJON: For 80. året på rad deles LO-nålen ut. Her mottar Torgeir S. Torkjelsson nåla fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, holder nålene.
Martin Guttormsen Slørdal
Viktig rolle
I 2017 samlet LO-kongressen seg enstemmig bak forslaget om å øke statusen til de tillitsvalgte gjennom et eget år.
Året som har gått har vært LOs tillitsvalgtår, hvor ett av målene har vært å belyse hverdagen til de rundt 60.000 tillitsvalgte i LOs ulike forbund.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen understrekte hvor viktig rollen til de tillitsvalgte er, og refererte til LOs eget handlingsprogram.
– Dyktige tillitsvalgte er vår viktigste medlemsfordel. Det er på arbeidsplassene medlemmene vår er, og det er der de ser fordelene ved å være fagorganisert. For der møter de tillitsvalgte, som sørger for at alt går rett og rettferdig for seg. Og som ordner opp når det trengs.
2019 er året de tillitsvalgte skal fram i lyset: – Uten de tillitsvalgte, ingen fagbevegelse
Tillitsvalgtes år skal jobbes videre med, understrekte Gabrielsen, som viste til en økende interesse for LO-skolen.
For to år siden ble det sendt inn 1850 forslag over kandidater, og antallet har økt fra kongress til kongress.
– De fleste av disse kommer fra tillitsvalgte på grunnplanet. Det forteller oss at vi har en livskraftig organisasjon, som følger med i tida og kan rigge oss for å møte nye utfordringer, sa Gabrielsen, som selv fullførte LO-skolen i 1995.
Omtrent en fjerdedel av dem som fullfører LO-skolen havner i posisjoner som forbundsledere, i LO-ledelsen eller andre sentrale stillinger i fagmiljøet senere, understrekte fagansvarlig Per Helge Mork.
Hva betyr nåla?
– Denne nåla betyr mye, sier Qasem Ahmad, som er medlem av Handel og Kontor i Norge (HK), til FriFagbevegelse.
Han understreker at kompetansen han har fått kommer godt med, og nå skal han gå videre med modulene fra LO-skolen og utdanne seg innen arbeidsrett.
– Jeg jobber for et britisk selskap, hvor vi forhandler med en internasjonal ledelse som består av både spanjoler, engelskmenn, rumenere og andre. Nå får jeg brukt den kompetansen med meg videre.
Ahmad forteller om sin egen far som kom til Norge fra Pakistan i 1968.
– Han var den første pakistaneren som stemte Arbeiderpartiet. Så det er artig at jeg nå tar denne kunnskapen med meg videre, sier Ahmad.
Eva-Britt Farbu fra Fagforbundet mottok også nåla i dag, og i likhet med sin medelev ved LO-skolen, synes hun nåla betyr mye.
– LO-skolen har lært meg mye mer enn jeg trodde det var. Jeg har utviklet meg selv mye mer, og lært mer om hvordan tillitsvalgtapparatet skal jobbes med opp mot samfunnet.
Hun legger til:
– 2020 skal være det året jeg bruker alt jeg har lært i 2019.
TILLITSVALGTE: Her er alle som mottok LO-nåla i dag. Fra venstre: Bjørn Petter Jenssen, Ronny Aunan, Øyvind Bergvik Johnsen, Wenche Kleveland, Erling Utnes, Torgeir S. Torskjelsson, Farah Akhtar, Kenneth Sandberg, Eva-Britt Farbu og Quasem Ahmad.
Martin Guttormsen Slørdal
Disse fikk årets LO-nål:
• Eva-Britt Farbu (Fagforbundet)
• Wenche Kleveland (Fagforbundet)
• Bjørn Petter Jenssen (Fellesforbundet)
• Øyvind Bergvik Johnsen (Fellesforbundet)
• Kenneth Sandberg (Fellesforbundet)
• Qasem Ahmad (Handel og Kontor i Norge)
• Farah Akhtar (Handel og Kontor i Norge)
• Ronny Aunan (NNN)
• Torgeir S. Torkjelsson (NTL, gjennomførte skoleringen i 2018)
• Erling Utnes (NTL)
Tidligere utdelinger
LO-skolen
• LO-skolen er tverrfaglig og gir deltakerne muligheter til å dele erfaringer, søke nye løsninger, bygge og styrke samhold, og utvikle LO som samfunnsaktør.
• Skoleringen foregår på Sørmarka i regi av AOF.
• Tillitsvalgte skal gjennomføre fire valgfrie kursmoduler
• Modulene gir de tillitsvalgte fordypning utover grunnskoleringen.
Flere saker
Tidligere utdelinger
LO-skolen
• LO-skolen er tverrfaglig og gir deltakerne muligheter til å dele erfaringer, søke nye løsninger, bygge og styrke samhold, og utvikle LO som samfunnsaktør.
• Skoleringen foregår på Sørmarka i regi av AOF.
• Tillitsvalgte skal gjennomføre fire valgfrie kursmoduler
• Modulene gir de tillitsvalgte fordypning utover grunnskoleringen.