JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er ordførerkandidatens fem krav for å bevare industri i distriktet

Aluminiumsverket i Mosjøen har betydd mye for Vefsn kommune. Arbeiderpartiets ordførerkandidat i kommunen har klare tanker om hvordan industrien kan bære Distrikts-Norge i fremtiden.
Rune Krutå er en travel mann i valgkampen - her sammen med Jonas Gahr Støre.

Rune Krutå er en travel mann i valgkampen - her sammen med Jonas Gahr Støre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

MOSJØEN: Rune Krutå er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Vefsn kommune. Men han er også industriarbeider. Han mener lønnsom industri er helt avgjørende for bosetting i distriktet.

– Det betyr også at offentlig sektor får tilført ressurser som er nødvendig for at vi i det hele tatt skal ha et godt utbygd utdanningssystem og helsetilbud til alle, sier Rune Krutå til FriFagbevegelse.

Han mener det ikke nytter å være mot alt som er av industriutvikling og nye investeringer.

– Faktum er at norsk industri aldri har vært mer opptatt av å ta vare på miljøet. Hadde ikke vi produsert med ren kraft hadde andre produsert det samme, men bare langt mindre klimavennlig.

p

Rune Krutå stiller fem klare krav for å kunne bevare en levedyktig norsk industri i framtiden:

• Tilgang til ren energi.

• Stabile rammevilkår med lave nettleiekostnader og CO2-kompensasjon.

• Kompetanse som kan utvikle industrien.

• Mer aktiv industripolitikk fra regjeringen.

• Ikke tukle med EØS-avtalen.

Fotavtrykket

– Tilgangen til ren kraft er kanskje det aller viktigste. Våre kunder er opptatt av vår tilgang til ren kraft. Norge er velsignet med vannkraft, og det konkurransefortrinnet må vi ikke rote bort via hodeløs kabelutbygging til utlandet. Vi eksporterer nok kraft som vi gjør i dag, og trenger ikke flere utenlandskabler, sier Rune Krutå.

Det som bekymrer ham, er imidlertid at nettleiekostnadene for industrien kan være på vei oppover.

– Det er en veldig dårlig løsning. Det er helt urimelig at de kostnadene skal veltes over til industrien. Og CO2-kompensasjonen er helt avgjørende for at vi kan produsere i Norge, sier Krutå.

Vindkraft kan være en løsning for framtiden. I hans hjemkommune er det prosjekt på gang.

– Det vil gi oss langt mer langsiktige avtaler og gi kommunen inntekter, mener Krutå, som ser at det har vært litt misnøye rundt slike prosjekter andre steder.

Prosessoperatør

Nylig takket han av som leder av Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening, som er en del av LO-forbundet Industri Energi. I arbeidskontrakten står det at han er prosessoperatør ved aluminiumsverket Alcoa i Mosjøen, en betydelig arbeidsplass i kommunen hvor Krutå har som ambisjon å bli ordfører etter høstens valg.

Siden han gikk av som tillitsvalgt har han jobbet med forbedringsarbeid på bedriften.

– Etter å ha arbeidet i aluminiumsindustrien siden jeg var 19 år, ser jeg mer og mer hvor viktig det er med robuste arbeidsplasser og langsiktige investeringer fra eierne. Vi har i dag en god inntjening og en kompetent arbeidsstokk på i overkant av 500 ansatte. Men det er ingen selvfølge av det skal være slik. Da vi kom under Alcoa-paraplyen i 2009 var det 27 smelteverk i konsernet. Nå er det 13 verk igjen. Blant annet har to aluminiumsverk i Spania blitt lagt ned det siste året. Det er en tragedie for de ansatte som blir berørt, særlig i et land hvor det er skyhøy arbeidsledighet, særlig blant de unge, mener han.

p

Passiv regjering

Han mener regjeringen fører en altfor passiv næringspolitikk.

– Vi er avhengig av å ha en næringspolitikk som sikrer fortsatt konkurransedyktige rammebetingelser. Der synes jeg regjeringen er altfor passiv. Det er mange i industrien som frykter at regjeringen ikke legger nok trykk på å få videreført CO2-kompensasjonsordningen med EU. Dette er en sak som Arbeiderpartiet må være enda tydeligere på viktigheten av, sier Rune Krutå.

Han er fast bestemt på at EØS-avtalen ikke må bli satt i spill.

– Med en liten og åpen økonomi er vi helt avhengig av å kunne selge og kjøpe våre varer i EØS-området til samme vilkår som EU-landene. En stor del av vår eksport skjer til EU-land, og dette må fortsette. I kulissene ligger Kina klar til å erobre markedene, mener han.

p

Forbundsleder Frode Alfheim i industri Energi er full av lovord om ordførerkandidaten.

– Rune har vært sentral for oss, både her i Mosjøen og på landsbasis. Rune Krutå har bidratt til å styrke industripolitikken i det sentrale partiprogrammet til Arbeiderpartiet, sier han til FriFagbevegelse.

Alcoa Mosjøen er et verk i verdensklasse, mener Alfheim.

– Jeg håper de kan dra til seg enda større investeringer, men jeg vet at det er en lokal debatt om krafttilgang. Verket må ha en langsiktig trygghet for investeringer, og da er det vindkraft som gjelder. Det blir som med vannkraft før i tida. Det var nødvendig for å etablere lokal industri, sier Alfheim.

Annonse
Annonse