JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

I regjeringsplattformen vil regjeringen Støre styrke heltidskulturen, gjeninnføre kollektiv søksmålsrett og starte et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang.
Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Onsdag legger Arbeiderpartiet og Senterpartiet fram sin regjeringserklæring. FriFagbevegelse kjenner til deler av kapittelet om arbeidslivspolitikken i erklæringen. Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, er glad for at regjeringserklæringen er så klar som den er når det gjelder problematikken rundt heltid og deltid.

Erklæringen sier at «Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet jobbe aktivt for å bygge heltidskultur i alle deler av arbeidslivet, styrke retten til heltid i loven og sørge for en kommune- og sykehusøkonomi som gir rom for økt grunnbemanning».

Regjeringen skal «gjennomføre et heltidsløft i samarbeid med kommuner, helseforetak, og partene i arbeidslivet». I praksis skal dette skje gjennom å spre kunnskap om løsninger som har vært vellykket, og ved egne midler på statsbudsjett til lokale tiltak for å redusere deltidsarbeid.

Aktuelt: Det offentlige kjøper for rundt 600 milliarder i året. Pengebruken skal følges opp med strengere krav

Økt stilling

Fortrinnsretten til økt stilling og retten til heltid skal også styrkes i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

Det siste har vært et sentralt punkt for Fagforbundets forbundsleder og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Mette Nord.

– Det er et veldig sentralt punkt for oss. Det er bra, og viser at regjeringen tar deltidskrisen på alvor og setter inn kraftfulle tiltak for å redusere omfanget av deltid og gjennom det sørge for en helhetskultur. Dette har det vært jobbet med lenge og det er bra at det er kommet med i regjeringserklæringen med konkrete tiltak, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Aktuelt: Ap og Sp enige om å forlenge koronakriseordninger

Kollektiv søksmålsrett

Regjeringen vil også gjeninnføre kollektiv søksmålsrett for å forhindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet.

Fagforeningenes adgang til å reise selvstendig søksmål om ulovlig innleie ble innført 1. juli 2013 av den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg, men opphevet av Solberg-regjeringen to år senere.

– Dette er spesielt viktig når det gjelder innleie og vikariater. Hvis vi ser at det ikke er reelt behov for innleie, men faste arbeidsplasser, er dette et effektivt virkemiddel. Det er vanskelig for enkeltpersoner å gå til søksmål. Derfor er det viktig at fagforeninger kan ta det skrittet, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi til FriFagbevegelse.

Ny stortingspresident varsler opprydding: – Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten

Innleie

For regjeringen er det også viktig å styrke arbeidstakeres rettigheter, særlig i et arbeidsliv i endring.

«Innleie og midlertidige stillinger som fortrenger faste ansettelser, samt tilknytningsformer der hensikten er å omgå arbeidsgiveransvaret, skaper økte forskjeller i arbeidslivet og utrygghet for folk», heter det i regjeringsplattformen.

Regjeringen vil derfor stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven.

Aktuelt: Flere jurister enn fagarbeidere på det nye Stortinget

Her er alle punktene:

• Regjeringen vil sikre at lønns- og arbeidsvilkår styrkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.

• Styrke fortrinnsretten til økt stilling og styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

• Gjennomføre et heltidsløft i samarbeid med kommuner, helseforetak og partene i arbeidslivet. (Skal i praksis skje ved å spre kunnskap om løsninger som har vært vellykket, og ved egne midler på statsbudsjett til lokale tiltak for å redusere deltidsarbeid.)

• Fjerne den generelle adgangen til midlertidig ansettelser.

• Stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven.

• Sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle. Arbeidet skal også klargjøre regelverket for utsendte arbeidstakere.

• Gjeninnføre en kollektiv søksmålsrett for å forhindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet.

• Sikre at lønns- og arbeidsvilkår styrkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.

Aktuelt: Ap og Sp tok rådene fra ungdomslederne om psykisk helse: – Endelig går det fra prat til handling

Lekkasjene

Mandag for en uke siden holdt de to nye regjeringspartiene sin første pressekonferanse om erklæringens innhold. De to regjeringspartiene vil ikke vente på at det private skal investere og komme med ny teknologi. Staten skal ta en viktigere rolle.

* Staten skal ta et større ansvar for å komme i gang med nye satsinger, i samarbeid mellom det offentlige og private.

* Staten skal avlaste risiko for å komme i gang med ny teknologi, eller gå inn i eierskapsposisjoner for å komme i gang med nye satsinger.

Mineraler, helseindustrien og hydrogen nevnes som næringer hvor staten bør ta en større rolle.

Tirsdag kom neste nyhet:

* Den nye regjeringen vil fjerne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 og firerkravet i matte for opptak til lærerutdanningen.

Fredag kom ungdomspartiene med en lekkasje: AUF og Senterungdommen har fått gjennomslag for et tydelig krafttak for psykisk helse for unge.

* Styrking av skolehelsetjenesten som gjør den mer tilgjengelig.

* Gratis hjelp i offentlig psykisk helsehjelp til og med 25 år.

* Lavterskeltilbud i kommunene som gir hjelp uten henvisning.

* Skjerming av sengeplasser for ungdom innen psykisk helsehjelp.

* Det blir halv pris på ferjebilletter og gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferje blir overfarten gratis.

De halverte ferjeprisene kommer i tillegg den avtroppende regjeringens planer om kutt i ferjeprisene i revidert nasjonalbudsjett i mai.

* For øvrig har det kommet sterke signaler om at momsfritaket for elbiler vil ha et tak på 600.000 kroner. Det vil si at det vil bli krav på moms av det som overskyter 600.000 kroner ved kjøp av elbil.

Mye lest og delt: Bedrageritiltalt Ap-politiker får etterlønn fra Stortinget

Warning
Annonse
Annonse