Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.
Helge Rønning Birkelund
Arbeiderpartiet og Senterpartiet:
Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet
I regjeringsplattformen vil regjeringen Støre styrke heltidskulturen, gjeninnføre kollektiv søksmålsrett og starte et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang.
helge@lomedia.no
Onsdag legger Arbeiderpartiet og Senterpartiet fram sin regjeringserklæring. FriFagbevegelse kjenner til deler av kapittelet om arbeidslivspolitikken i erklæringen. Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, er glad for at regjeringserklæringen er så klar som den er når det gjelder problematikken rundt heltid og deltid.
Erklæringen sier at «Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet jobbe aktivt for å bygge heltidskultur i alle deler av arbeidslivet, styrke retten til heltid i loven og sørge for en kommune- og sykehusøkonomi som gir rom for økt grunnbemanning».
Regjeringen skal «gjennomføre et heltidsløft i samarbeid med kommuner, helseforetak, og partene i arbeidslivet». I praksis skal dette skje gjennom å spre kunnskap om løsninger som har vært vellykket, og ved egne midler på statsbudsjett til lokale tiltak for å redusere deltidsarbeid.
Økt stilling
Fortrinnsretten til økt stilling og retten til heltid skal også styrkes i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.
Det siste har vært et sentralt punkt for Fagforbundets forbundsleder og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Mette Nord.
– Det er et veldig sentralt punkt for oss. Det er bra, og viser at regjeringen tar deltidskrisen på alvor og setter inn kraftfulle tiltak for å redusere omfanget av deltid og gjennom det sørge for en helhetskultur. Dette har det vært jobbet med lenge og det er bra at det er kommet med i regjeringserklæringen med konkrete tiltak, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
Aktuelt: Ap og Sp enige om å forlenge koronakriseordninger
Kollektiv søksmålsrett
Regjeringen vil også gjeninnføre kollektiv søksmålsrett for å forhindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet.
Fagforeningenes adgang til å reise selvstendig søksmål om ulovlig innleie ble innført 1. juli 2013 av den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg, men opphevet av Solberg-regjeringen to år senere.
– Dette er spesielt viktig når det gjelder innleie og vikariater. Hvis vi ser at det ikke er reelt behov for innleie, men faste arbeidsplasser, er dette et effektivt virkemiddel. Det er vanskelig for enkeltpersoner å gå til søksmål. Derfor er det viktig at fagforeninger kan ta det skrittet, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi til FriFagbevegelse.
Ny stortingspresident varsler opprydding: – Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten
Innleie
For regjeringen er det også viktig å styrke arbeidstakeres rettigheter, særlig i et arbeidsliv i endring.
«Innleie og midlertidige stillinger som fortrenger faste ansettelser, samt tilknytningsformer der hensikten er å omgå arbeidsgiveransvaret, skaper økte forskjeller i arbeidslivet og utrygghet for folk», heter det i regjeringsplattformen.
Regjeringen vil derfor stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven.
Aktuelt: Flere jurister enn fagarbeidere på det nye Stortinget
Her er alle punktene:
• Regjeringen vil sikre at lønns- og arbeidsvilkår styrkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.
• Styrke fortrinnsretten til økt stilling og styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.
• Gjennomføre et heltidsløft i samarbeid med kommuner, helseforetak og partene i arbeidslivet. (Skal i praksis skje ved å spre kunnskap om løsninger som har vært vellykket, og ved egne midler på statsbudsjett til lokale tiltak for å redusere deltidsarbeid.)
• Fjerne den generelle adgangen til midlertidig ansettelser.
• Stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven.
• Sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle. Arbeidet skal også klargjøre regelverket for utsendte arbeidstakere.
• Gjeninnføre en kollektiv søksmålsrett for å forhindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet.
• Sikre at lønns- og arbeidsvilkår styrkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.
Aktuelt: Ap og Sp tok rådene fra ungdomslederne om psykisk helse: – Endelig går det fra prat til handling
Lekkasjene
Mandag for en uke siden holdt de to nye regjeringspartiene sin første pressekonferanse om erklæringens innhold. De to regjeringspartiene vil ikke vente på at det private skal investere og komme med ny teknologi. Staten skal ta en viktigere rolle.
* Staten skal ta et større ansvar for å komme i gang med nye satsinger, i samarbeid mellom det offentlige og private.
* Staten skal avlaste risiko for å komme i gang med ny teknologi, eller gå inn i eierskapsposisjoner for å komme i gang med nye satsinger.
Mineraler, helseindustrien og hydrogen nevnes som næringer hvor staten bør ta en større rolle.
Tirsdag kom neste nyhet:
* Den nye regjeringen vil fjerne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 og firerkravet i matte for opptak til lærerutdanningen.
Fredag kom ungdomspartiene med en lekkasje: AUF og Senterungdommen har fått gjennomslag for et tydelig krafttak for psykisk helse for unge.
* Styrking av skolehelsetjenesten som gjør den mer tilgjengelig.
* Gratis hjelp i offentlig psykisk helsehjelp til og med 25 år.
* Lavterskeltilbud i kommunene som gir hjelp uten henvisning.
* Skjerming av sengeplasser for ungdom innen psykisk helsehjelp.
* Det blir halv pris på ferjebilletter og gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferje blir overfarten gratis.
De halverte ferjeprisene kommer i tillegg den avtroppende regjeringens planer om kutt i ferjeprisene i revidert nasjonalbudsjett i mai.
* For øvrig har det kommet sterke signaler om at momsfritaket for elbiler vil ha et tak på 600.000 kroner. Det vil si at det vil bli krav på moms av det som overskyter 600.000 kroner ved kjøp av elbil.
Mye lest og delt: Bedrageritiltalt Ap-politiker får etterlønn fra Stortinget
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal