Da leder av TBU, Geir Axelsen la fram tallene for lønnsveksten i februar i fjor, antydet han at koronaen kom til å ha innvirkning på den økonomiske utviklingen i året som kom. Men virkningen ble mye større enn det Norges fremste økonomer forutså.
Torgny Hasås
Teknisk beregningsutvalg:
Her er tallene for fjorårets lønnsvekst
Når de lavtlønte sies opp, øker gjennomsnittslønna. Varehandelen er lønnsvinner etter pandemibonuser.
torgny@lomedia.no
Da leder i Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene, Geir Axelsen, oppsummerte lønnsutviklingen 2020, kunne han slå fast at alle grupper har hatt lønnsvekst, i alle fall alle grupper som har hatt arbeid.
Den store arbeidsledigheten har gjort seg utslag i lønnsvekst i noen bransjer. Axelsen trakk selv fram servering- og overnattingsbransjen hvor lønna har gått opp. Dette skylles for en stor del at det er de lavtlønte som har blitt sagt opp eller permittert. Tallene som TBU presenterer gjelder bare arbeidstakere i jobb. Her finner du hele rapporten
Fått med deg denne? Sjekk snittlønna i over 350 yrker
Varehandelen
En gruppe stikker seg spesielt ut. Det er varehandelen. Der viser tallene at det har vært en lønnsvekst på 3,5 prosent. 1 prosentpoeng av dette utgjør bonuser som Axelsen tolker som om det er mange bedrifter innen varehandelen som har gitt sine ansatte en ekstra belønning for innsatsen under pandemien.
– Rapporten er preget av usikkerhet, og den lave strømprisen og utviklingen i valutaen har gjort at det har vært en positiv reallønnstuvikling, sa Axelsen.
Årslønnsvekst i store forhandlingsområder
Også finansnæringen har hatt større lønnsvekst enn andre næringer, men TBU har har ingen spesiell forklaring på hvorfor de har fått mer i lønn enn andre næringer.
Mye lest: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn
Bransjemessig lønnsvekst
Stats- og Spekter-ansatte ligger lavere
LO Stat-leder Egil André Aas vil ikke trekke for mange konklusjoner ut av de foreløpige tallene.
– Det foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg har nok aldri vært så foreløpige som i år. For eksempel mangler vi tallene fra KS-sektoren. Derfor tror jeg ikke tiden er inne til å ha sterke meninger om fjorårets tariffoppgjør, eller det vi skal igjennom i år, sier Aas.
Men han konstaterer årslønnsveksten i 2020 er for statens del beregnet til 1,8 prosent, mens den er beregnet til 2 ¼ prosent i industrien samlet, 2 prosent for industriarbeidere og 2 ¼ prosent for industrifunksjonærer. Spekter-virksomhetene, inkludert helseforetakene, fikk en årslønnsvekst på 1 3/4 prosent.
– Leser vi hele rapporten ser vi jo at det er et ganske stort etterslep for de stats- og Spekter-tilsatte målt opp mot de fleste andre sektorer. Vi mener at etterslep skal kompenseres. Men jeg tror likevel det er greit å vente med krav til vi har alle tallene på bordet i mars, sier Aas.
Leder i Unio, Ragnhild Lied, er ikke fornøyd med at statlig sektor og hennes medlemmer i helsevesenet får lavere lønnsvekst enn andre grupper, og viser til veksten i industrien. Ansatte i industri-bedrifter i NHO har hatt en lønnsvekst på 2 1/4 prosent, mens staten og helseforetakene har hatt en lønnsutvikling på 1,8 og 1 3/4 prosent. Dette er ganske nær den økonomiske rammen for frontfaget.
– Når ikke de som setter rammen for frontfaget følger opp ramma i praksis, blir vi provosert. Det må føre til at våre medlemmer i offentlig sektor prioriteres i årets lønnsoppgjør, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en pressemelding.
TBU-leder Geir Axelsen er ikke helt enig med henne. Han sier at dette variere fra år til år, og i de siste årene har helseforetakene ligget over industrien. En må helt tilbake til 2013 sist ansatte i helseforetakene hadde en lavere lønnsvekst enn industrien.
Mye delt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor
Gjennomsnittelig lønnstillegg 2011 til 2020
Flere av Norges handelspartnere ble hardt rammet av koronapandemien, men i ulik grad. Tjenestesektorer er rammet særlig hardt. Det er stor usikkerhet knyttet til vekstanslagene i 2021. Det er to faktorer som er avgjørende for den internasjonale økonomiske utviklingen framover. Det ene er utviklingen i smitten og hvor mange som blir vaksinert, og når. Den andre faktoren er hvordan de ulike landene Norge handler med vil håndtere den høye gjelden de har tatt opp i forbindelse med pandemien.
Mye lest: Utviklingen i Norges handel med utlandet uroer politikere og industrien
Faktagrunnlag
TBU danner grunnlaget for tariffoppgjøret slik at partene ikke skal bruke tid under forhandlingene med å krangle om faktagrunnlaget.
I den norske modellen er prinsippet at det er konkurranseutsatt industri som skal sette normen for lønna slik at det forholdsvis høytlønte Norge ikke skal utkonkurreres.
Rapporten gir en oversikt over utviklingen i de senere årene i lønninger, inntekter, priser,
makroøkonomi og konkurranseevne. Utvalget kommer med flere og fyldigere rapporter etter hvert som daagrunnlaget for 2020 blir bedre.
Kommentar: «Sekstimers arbeidsdag vil gjøre vondt verre»
Overhenget
Lønnsoppgjøret i 2020 ble utsatt. Det har derfor vært stor usikkerhet til hvordan lønnsverhenget vil slå ut. Slik ser de foreløpige tallene for overhenget ut.
Overhenget
Det var ingen tall tilgjengelige fra kommunesektoren da den foreløpige rapporten ble publisert. Allerede i morgen, tirsdag 16. februar, kommer en ny og utvidet versjon av rapporten. Den blir også oppdatert i mars. Før den endelige rapporten er planlagt publisert i juni.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Uro i Posten: – Lite gjennomtenkt å skape rykter blant sjåførene
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie