Nå er mange i gang med «googlingen» for å finne svar om arbeidssituasjonen sin, som følge av koronakrisa. Sidene under kan være nyttige for å innhente gode, oppdaterte svar.
Jan Inge Haga
Midlertidige regelendringer:
Her finner du svar om regelendringene i arbeidslivet
Lurer du på hvor du finner oppdatert informasjon om reglene som gjelder for situasjonen du er i? Disse sidene gir deg svar akkurat nå.
ida.bing@lomedia.no
Siden de første forslagene om økonomiske krisepakker ble lagt fram, har det jevnt og trutt kommet endringer i reglene i arbeidslivet.
Nye regler om permitteringer, dagpenger, samt regler for utbetaling i påskeferien, har dukket opp de siste ukene.
Med andre ord er det mange som lurer på mye i disse dager.
FriFagbevegelse har laget en oversikt over steder man kan hente oppdatert informasjon som gjelder for din arbeidssituasjon.
LOs advokater hjelper deg på Facebook
LO har en juridisk avdeling, LO-Advokatene, som legger ned mye arbeid i å svare på spørsmål i disse dager.
Advokat i LO, Anne-Lise H. Rolland, er blant dem som hver dag svarer folk gjennom LO-Advokatenes facebook-side. I løpet av de siste dagene har flere hundre henvendelser kommet inn, og Rolland og flere andre advokater svarer på alle.
– Det har vært veldig givende å kunne bidra på denne måten, men også tøft. Advokater vil veldig gjerne være helt sikre på svarene de gir, men her går alt i full fart – endringer kommer løpende, samtidig som vi gjerne vil svare folk så fort vi kan. Det er utfordrende, sier Rolland til FriFagbevegelse.
På facebook-siden kan alle som ønsker det kontakte LOs advokater. Fra klokken 9 til 15 er det hver dag en åpen tråd, hvor folk kan legge inn kommentarer og få svar direkte.
– På siden kan alle som har spørsmål kontakte oss. Det er en del av vår måte å bidra til denne dugnaden på. Vi svarer alle, man må ikke være medlem.
– Vi går ikke inn og saksbehandler konkrete saker, men vi svarer på generelle spørsmål, legger Rolland til.
Oppdaterte informasjonssider
LO har også oppdaterte sider hvor de har samlet opp ulike spørsmål i forskjellige underkategorier, som for eksempel en side om spørsmål og svar knyttet til permitteringer, en knyttet til pensjon, og så videre.
På siden «Spørsmål og svar om koronakrisen» ligger alle kategoriene samlet, og du kan enkelt klikke deg videre til området du søker svar innen.
– Vi følger med på endringene som kommer, og skriver inn datoen for når sidene ble oppdatert, sier Rolland.
Slik kan den enkelte være sikker på at de nyeste endringene har blitt tatt høyde for i svarene som gis.
Rolland oppfordrer også enkeltpersoner til å følge med på pressemeldinger fra myndighetene. På regjeringens nettsider finnes en samleside med siste nytt om tiltak tilknyttet koronakrisen.
Offentlig sektor
For deg som jobber i offentlig sektor har kommunesektorens organisasjon KS en samleside med ofte stilte spørsmål.
Nettopp kommunen er arbeidsgiveren til mange, og KS har svar på spørsmål knyttet til hva ansatte har krav på.
I tillegg finnes det informasjon til deg som er kommunal arbeidsgiver.
Oversikten til KS finner du her.
Sjekk med forbundet
Det er gunstig å ta kontakt med fagforbundene i en tid der man er usikker på hvilke rettigheter man har, eller hvilke regler som gjelder. Forbundene har oppdatert informasjon, og bistår medlemmer i å hente inn riktig informasjon.
I tillegg vil regelverket variere noe etter hvilken tariffavtale du har. Dette gjelder for eksempel spørsmål knyttet til arbeidstid i påsken.
Permittert: Dette har du krav på i påska
Hvis du er permittert, er det lurt å sjekke opp hva som skjer med medlemskapet ditt. Mange har for eksempel forsikringer gjennom medlemskapet sitt.
Her finner du en oversikt over hva som skjer med medlemskapet ditt ved permittering.
Nav oppdaterer
Etaten har jobbet hardt med å oppdatere sidene sine med ny informasjon. Per nå har etaten skrevet at oppdateringene fortsatt pågår, men de har en egen samleside med ny informasjon om regelendringene for permitteringer, omsorgspenger og dagpenger, som trådte i kraft 20. mars.
Siden «Koronavirus – hva gjelder i min situasjon» gir en oversikt over ulike situasjoner, slik at du igjen kan trykke deg videre fra den situasjonsbeskrivelsen som passer best. Dette gjelder for både arbeidsgivere og arbeidstakere.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com