JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF mister velgere:

Her samarbeider KrF med de rødgrønne. Nå mener nestlederen partiet må kjempe for å overleve nasjonalt

KrF-nestleder Ingelin Noresjø samarbeider med en borgerlig regjering, men styrer sammen med de rødgrønne i Nordland fylke. Nå mener hun partiet trenger en plan for å overleve.
Ingelin Noresjø på KrFs valgvake i Bodø. Nå mener hun regjeringen må fremstå samlet.

Ingelin Noresjø på KrFs valgvake i Bodø. Nå mener hun regjeringen må fremstå samlet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

KrFs veivalg skulle gi partiet et løft, men høstens kommune- og fylkestingsvalg ble ingen braksuksess. Partiet endte på 4,0 prosent nasjonalt. Dermed gikk de tilbake 1,4 prosent fra forrige kommunevalg og mistet 0,2 prosent i forhold til stortingsvalget for to år siden.

KrF-nestleder Ingelin Noresjø innser at de neste årene blir en kamp for å overleve som parti.

– Ja. Vi har en jobb å gjøre som parti framover. Nå blir det et være eller ikke være. Vi er nødt til å klare å løfte oss fram mot neste valg. Da må vi klare å mobilisere over hele landet. Strategien for dette må vi begynne å jobbe med allerede med en gang, sier Ingelin Noresjø til FriFagbevegelse.

Selv står hun litt mellom barken og veden. Nasjonalt sitter hun som nestleder i et parti som samarbeider med Frp, Høyre og Venstre i en borgerlig regjering.

p

I fylkestinget i Nordland samarbeider hun med de rødgrønne. Til daglig er hun fylkesråd for næring i Nordland.

I bystyret i Bodø har KrF de siste to periodene samarbeidet med V, H og FrP. Men historisk har KrF samarbeidet mest med venstresiden i Bodø.

To alternativer

Noresjø mener regjeringen må framstå langt mer samlet enn man har sett i valgkampen. Med et Frp-resultat langt lavere enn partiet forventet, kan det bli en utfordring.

– I dag dyrker vi ulikhetene. Vi må begynne å dyrke likhetene. Om vi klarer det vil tiden vise. Enten må vi klare å skape et regjeringsprosjekt der vi fremstår mer samlet enn vi gjør i dag, ellers vil det fortsette å sprike. Da blir det som å bære en haug med staur som spriker i hver sin retning. Da blir det krevende, mener Noresjø.

Da hun ble nestleder i KrF var det ingen som la skjul på at hun representerer den rødgrønne delen av KrF, som egentlig ville valgt et annet alternativ enn dagens regjering. Slik har hun også framstått i valgkampen.

– Jeg er ikke redd for å si fra når jeg er uenig med regjeringen. Jeg sitter verken i Oslo eller i regjering, og har kanskje et annet perspektiv på enkelte saker. Det må være lov å si fra om man er uenig med sin egen regjering, mener hun.

Konfliktlinjene i regjeringen kommer sterkest fram i bompengesaken.

Da striden mellom Venstre og Frp raste som verst, satt KrF relativt stille i båten. Også innvandringsspørsmålet er en utfordring for regjeringsprosjektet.

– Så er vi enige om familiepolitikken, næringspolitikk, ja, egentlig veldig mye, påpeker Noresjø.

KrF for lojale?

KrF-nestlederen innrømmer at det kan være et problem at KrF nettopp er så lojale som de er til regjeringsprosjektet.

– Det ligger i vår natur å være lojale. Får du oss med i et samarbeid er vi lojale, sier hun.

p

– Jeg er lojal overfor det samarbeidet vi har i Nordland. Slik skal KrF være. Vi skal oppfattes som en ærlig, og oppriktig lojal samarbeidspartner for enhver konstellasjon vi er med i. Det er en del av vår natur. Vi setter vår ære i det.

– Er det aktuelt å vurdere veivalget på nytt?

– Vi sitter i regjering inntil vi legger en annen strategi. Nå skal vi analysere oss fram til hva vi skal gjøre mot stortingsvalget i 2021. Jeg skal ikke forskuttere noe som helst. Men det kommer til å bli interne diskusjoner. Det handler om å overleve for mitt parti, partiet i mitt hjerte. Det er et stort alvor over dette. Det tror jeg alle i KrF tar inn over seg. Vi skal jobbe knallhardt for å finne den strategien som skal løfte oss som parti nasjonalt. Vi skal fortsatt være et sterkt verdiparti. Vi skal fortsatt være et annerledes parti. Vi skal være et sentrumsparti. Og et familieparti som skal bygge videre på den profilen vi har. Men vi må diskutere alt, mener Ingelin Noresjø.

Annonse
Annonse