Stortingsvalget 2021
Hovedtillitsvalgt på Ikea meldte «overgang» på Twitter – Ap-lederen ble rørt og takknemlig
Ap-leder Jonas Gahr Støre sperret opp øynene da han leste en twitter-melding fra Bjørn Limkjær Sæthre: Jeg har byttet parti, flagget han.
Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte Bjørn Limkjær Sæthre på hans arbeidsplass.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Bjørn Limkjær Sæthre er hovedtillitsvalgt for 130 HK-medlemmer i kundesenteret til Ikea. Han har vært trofast Høyre-velger i alle år, men det var inntil han engasjerte seg i fagbevegelsen. Da fikk han øynene opp for den norske modellen og cowboy-tilstandene i arbeidslivet.
Ap-leder Jonas Gahr Støre ville møte ham for å ønske ham velkommen til partiet.
– Jeg blir både rørt og takknemlig. Jeg har veldig respekt for motet du viser med en slik melding. Du er en perfekt og kjærkommen match for oss: Tillitsvalgt og Ap-medlem, sier Jonas Gahr Støre til Sæthre på arbeidplassbesøkt hos ham.
– Når du kommer tett på arbeidslivet, og ser hva som er i det mangfoldige arbeidslivet, oppdager du at det ikke gjør seg selv. En av de virkelige utfordringene i det politiske Norge er å gjenta utfordringen: Dette må vi kjempe for hele tiden. Nå er det vanlige folk tur. Det er du et bevis for. Men det gjør seg ikke selv. Det er hardt arbeid. Vi må holde fokus og ikke senke guarden. Klarer vi det, kan vi opprettholde et seriøst arbeidsliv. sier Jonas Gahr Støre.
Sæthre nikker med hodet:
– Da jeg ble tillitsvalgt på arbeidsplassen min var det akkurat det jeg så: Arbeiderpartiet setter oss på gulvet i fokus. Høyre og dagens regjering bryr seg ikke om oss som skaper verdiene. Det har de vist i sju år, sier Bjørn Limkjær Sæthre.
– Framfor alt oppdaget jeg viktigheten av fellesskapet. Og hvis du ser på historien til arbeiderbevegelsen ser du at ting ikke har kommet av seg selv, poengterer han.
Mye lest: Venstre har ikke lært noe av pandemien, mener Mette Nord i Fagforbundet
(Saken fortsetter under bildet)
Bjørn Limkjær Sæthre fanget interessen til Jonas Gahr Støre med denne twitter-meldingen.
Helge Rønning Birkelund
Tøffere arbeidsliv
Sæthre ble tillitsvalgt for to år siden. Han hadde store visjoner, fikk opplæring som tillitsvalgt. Sakte, men sikkert begynte han å se ting fra en annen side.
– Jeg fikk gradvis øynene opp for hvem som er på arbeidernes side, sier han.
– Hvorfor foretrakk du Høyre tidligere?
– Det hadde litt med oppveksten å gjøre. Jeg kommer fra en såkalt borgerlig familie. Mye formes i miljøet. Jeg var også enig med politikken til Høyre uten at jeg hadde reflektert så mye over det. Så ser man jo hvem som har øynene rettet mot vanlige folk. Tidligere tenkte jeg nok litt mye på meg selv, ikke på fellesskapet, forteller han.
Da Høyre kom i regjering, mener han at synet hans endret seg.
Som tillitsvalgt er han veldig opptatt av arbeidslivspolitikken. Arbeidsmiljøloven er forverret. Du får ikke lenger feriepenger for dagpenger, brillestøtten som forsvant. De som har tannregulering fikk det verre. Pensjon fra første krone. De plukker gradvis bort fordeler. Det har også kommet lettelser, men også mange nye byrder overfor de svakeste i samfunnet.
– På min arbeidsplass er det mange som jobber deltid. Vi har ikke pensjon fra første krone. Det betyr at alle må tjene 100.000 kroner før de opptjener tjenestepensjon. Det er urettferdig, mener Bjørn Limkjær Sæthre.
Han ser også at det er i ferd med å bli ett tøffere arbeidsliv, at mange nektes å organisere seg og at det stadig blir tøffere å være klubbleder og få tariffavtaler, selv om han poengterer at han ikke har noe som helst å utsette hos sin egen arbeidsgiver i så måte.
Ny rekordmåling: Da Vedum overtok, var Sp nær sperregrensen. Nå kan de bli størst i Norge
(Saken fortsetter under bildet)
Helge Rønning Birkelund
For akademisk
Sæthre mener likevel at Arbeiderpartiet fortsatt har litt å gå på i forhold til sin arbeidslivspolitikk. Og at partiet er blitt for akademisk.
Det mener Jonas Gahr Støre partiet må ta på alvor.
– Arbeidslivspolitikk handler mye om regler, rutiner og ting som må på plass. Det kan raskt bli litt byråkratisk, akademisk og stammespråkaktig i språket. Men i bunn og grunn handler det om at det er vanlige folks tur nå, mener han.
– Det er elementer i arbeidslivet vi ikke kan eller vil være bekjent av. Vi lytter, og har god kontakt med fagbevegelsen. Samspillet med fagbevegelsen er utrolig viktig. Vi vil trekke fagbevegelsen enda sterkere med og vil jobbe for en høyere organisasjonsgrad. Trepartssamarbeidet er en konkurransefordel, men det gjør seg ikke selv heller, sier Jonas Gahr Støre.
Denne skaper debatt: Kaller Raymond Johansens anklage mot småbedriftene «ødeleggende og fordummende»
Folk skal ha trygghet i hverdagen, både hjemme og på jobb, sier Ap-lederen, som varsler en storrengjøring i arbeidslivet. Pandemien har forsterket behovet, mener Ap-lederen.
– De som blir ledige og permittert i dag er i en altfor stor grad folk som ikke skriker høyest og som har det dårligst fra før, poengterer han.
Ap sliter med oppslutningen. Senterpartiet har ved flere målinger passert hans parti på meningsmålingene. Det bekymrer ikke bare Ap-lederen, men også han som er hovedtillitsvalgt på Ikea. Jonas Gahr Støre trøster seg med at det er flertall på målingene for en ny regjering. Og at det kan ligge an til regjeringsskifte.
– Det er et signal om at folk vil ha en kursendring. Så skal vi kjempe for at originalen er best, sier Støre.
– Også har dere jo historien med dere, sier Bjørn Limkjær Sæthre.