JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Høyre skal jakte skurker i arbeidslivet: – Det koster penger, sier Fair Play-sjef

Høyre vil stoppe lovbrytere i arbeidslivet ved å utnytte ressursene bedre. Det er ikke nok, mener Mamen i Fair Play Bygg.
LYTTET TIL INNSPILL: Lars mamen (t.v.) og Fair Play Bygg Oslo har kommet med innspill til Høyres ferske program mot arbeidslivskriminalitet, som stortingsrepresentant  Aleksander Stokkebø har jobbet med.

LYTTET TIL INNSPILL: Lars mamen (t.v.) og Fair Play Bygg Oslo har kommet med innspill til Høyres ferske program mot arbeidslivskriminalitet, som stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø har jobbet med.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Høyre, og har jobbet med dette programmet i over ett år.

En av drivkreftene til Stokkebø er det store flertallet av seriøse bedrifter, er at de ikke skal tape i konkurransen om oppdragene.

– Arbeidslivskriminalitet blir stadig mer omfattende, grovere og mer kompleks. Den er ofte tildekket av en lovlig fasade. A-krim svekker konkurransekraften til seriøse norske virksomheter. Det gir utrygge og uverdige arbeidsforhold og blir på mange måter finansiert av samfunnet, sier Aleksander Stokkebø til FriFagbevegelse.

Aktuelt: Sjef tiltalt for å ha stjålet lønna fra ansatte – rømte fra rettssaken 

Mer realpolitikk

Høyres mål sier de ønsker mindre symbolpolitikk og mer realpolitikk.

– Vårt program skal ikke oppfattes som en unødvendig byrde for seriøse aktører. Mange av de 51 tiltakene vi skisserer skal lette byråkratiet. Vi har utarbeidet dette sammen med næringslivet, sier Stokkebø.

Både NHO og mange frivillige organisasjoner som Fair Play Bygg, Caritas og Kirkens Bymisjon har vært involvert i prosessen.

Fra fagbevegelsen er det tillitsvalgte i Arbeidstilsynet som har vært bedt om å komme med innspill.

Ønsker samarbeid

– Dette er først og fremst et program hvor vi peker på hva myndighetene kan gjøre. Trepartssamarbeidet er viktig i så måte. Det anerkjenner vi og det vil vi styrke, sier første nestleder og arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim til FriFagbevegelse.

En del skal også med i forslaget til partiprogram.

– Selv om dette er trykket på glanset papir, er det helt konkrete forslag utviklet av de som jobber med arbeidslivskriminalitet, la han til.

– Har dere regnet på hvor mye dette programmet vil koste å gjennomføre?

– Dette handler ikke nødvendigvis om penger, men å utnytte ressursene bedre for eksempel gjennom digitalisering og utgifter som arbeidsgiverne må bekoste, sier Asheim.

– Vi er opptatt av å prioritere ressursene til A-krimsentrene. I tillegg har vi foreslått mer penger til Arbeidstilsynet i vårt alternative statsbudsjett. Det gjelder å finne tiltak som er effektive og få mer ut av ressursene, skyter Aleksander Stokkebø inn.

Det er blant annet snakk om å forebygge mer, fjerne gråsoner, koordinere bedre mellom etatene og sanksjonere oftere og hardere.

– Må konkretiseres lokalt

Daglig leder i Fair Play Bygg Oslo, Lars Mamen, synes programmet ser spennende ut.

– Det er tydelig lagt mye jobb i dette, sier han til FriFagbevegelse.

– Jeg skulle ønske de lokalavdelingene i Høyre som har fått makt i mange av landets kommuner leser dette programmet. Mye av dette må nemlig konkretiseres lokalt, sier Lars Mamen til FriFagbevegelse.

Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo kom med innspill under Høyres presentasjon av ny plan mot arbeidskriminalitet.

Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo kom med innspill under Høyres presentasjon av ny plan mot arbeidskriminalitet.

Helge Rønning Birkelund

Han var en av mange gjester på presentasjonen av programmet, og har bidratt i prosessen.

– Vi har spilt inn en del, og jeg kjenner også igjen noen av våre forslag, sier han til FriFagbevegelse.

Mens første nestleder i Høyre, Henrik Asheim, benekter at det er et kostbart program å gjennomføre, mener Mamen det alltid er et pengespørsmål.

– Penger er alltid et spørsmål som er viktig i politikken. Også bevilgninger til Fair Play Bygg, sier han.

– Vi sliter litt om dagen, fordi kommunene som er styrt av Høyre har skjært ned på Fair Play Bygg, blant annet i Oslo kommune hvor bevilgningen er halvert fra 1,25 millioner til 650.000 kroner. Vi er nødt til å ha penger for å drive dette arbeidet både i frivillig sektor, men også i etater som skal følge opp vedtak fra Stortinget, sier Mamen.

– Rapporten koster en del penger å gjennomføre?

– Ja, åpenbart. Det er et spørsmål om prioriteringer. Men arbeidslivskriminalitet koster også samfunnet enorme summer. Det er snakk om titalls milliarder. Kanskje opp til 100 milliarder.

– I tillegg koster det arbeidstakerne, som er fratatt lønn og har dårlige arbeidsforhold. Det er ikke bare snakk om et utgiftsspørsmål. Det er viktig å tenke på, sier Mamen.

– Tar dagens regjering dette nok på ansvar?

– Arbeidslivet er grunnlaget for hele velferdssamfunnet. Jeg tror ingen i politikken skjønner hvor viktig det egentlig er. Hvis tilliten i arbeidslivet forvitrer, forvitrer hele velferdssamfunnet. Arbeidslivet er den viktigste institusjonen i Norge. Hvis det er slik at man ikke kan stole på om man får lønn, eller om lovene blir fulgt, forvitrer tilliten til andre institusjoner i samfunnet også. Derfor er det så viktig å ta vare på dette, sier Mamen.

Han mener det blir viktig å etablere et tilbud til arbeidstakere som blir grovt utnyttet.

– Her må både juridisk og sosialfaglig støtte være med. Jeg er derfor glad for Høyres forslag om å utvide ordningen med fri rettshjelp til arbeidstakere som er utsatt for lønnstyveri, samt støtte til organisasjoner som Fair Play Bygg og Kirkens Nødhjelp som gjør et viktig arbeid på feltet, sier Lars Mamen.

Opptatt av lønnstyveri

Aleksander Stokkebø har allerede levert inn et representantforslag om lønnstyveri. Mange av de som deltok på møte i komitéhuset på Stortinget, hvor programmet ble presentert, var opptatt av nettopp det.

Av 247 saker hos Fair Play Bygg Oslo, var for eksempel halvparten knyttet til lønnstyveri, fortalte Mamen.

– Flere og flere av sakene vi opplever kommer i en kategori jeg vil kalle bedrageri og kriminalitet koblet mot arbeidslivskriminalitet, sa Mamen.

Mange var også opptatt av en såkalt exitstrategi for utnyttede arbeidstakere og tilgang til fri rettshjelp for de som har vært utsatt for det.

Warning
Annonse
Annonse