Høyre vil ha EØS – eller ny folkeavstemning om EU-medlemskap
Dersom det skulle bli flertall for å si opp EØS-avtalen, må det holdes en ny folkeavstemning om EU-medlemskap, mener Høyre.
Erna Solberg.
Stortinget
De siste månedene har debatten om EØS-avtalen blusset opp, ikke minst fordi datoen for brexit nærmer seg.
Misnøyen med avtalen har de siste årene vokst kraftig i LO. Blant annet har flere avdelinger av det mektige Fellesforbundet tatt til orde for å si opp avtalen, noe som øker muligheten for at forbundet snur på landsmøtet til høsten. Også i Frp har motstanden vokst.
– Eneste alternativ
Nå tar Høyre bladet fra munnen. I utkastet til utenrikspolitisk resolusjon som skal vedtas på landsmøtet neste helg, sier partiet rett ut at det eneste alternativet til EØS-avtalen er et fullverdig norsk medlemskap i EU.
– Dersom det blir aktuelt, må det avholdes folkeavstemning om norsk EU-medlemskap, heter det i utkastet.
– Vi mener det samme som vi gikk til valg på i 2017, det eneste alternativet til EØS-avtalen er å faktisk sitte ved bordet med stemmerett som fullverdig medlem av EU, sier Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim til NTB.
Men debatten er ikke aktuell nå, sier han og presiserer at dersom det skulle bli flertall for å si opp EØS-avtalen, vil det være en situasjon for seg selv.
– Høyre har som et langsiktig mål at Norge skal bli medlem av EU, og hvis en slik debatt kommer opp igjen, må den forankres gjennom en folkeavstemning. Hovedjobben nå er å forsvare norske distriktsarbeidsplasser mot venstresidens angrep på EØS-avtalen, sier Soleim.
Reagerer
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum reagerer ikke uventet på Høyre-utspillet.
– Dette viser at de nekter å gi opp sin drøm om å gjøre Norge til medlem av EU. Høyre er ikke interessert i å styrke Norges interesser gjennom bedre avtaler, men ønsker tettest mulig forpliktelse til Brussel gjennom norsk EU-medlemskap, sier Vedum til NTB.
Han mener utspillet er et forsøk fra Høyre på å skremme fagbevegelsen, andre partier og vanlige folk fra å ønske mer nasjonal styring enn det dagens EØS-avtale gir rom for.
– Vi vil at folket i Norge skal styre i Norge, sier Vedum.
Også Nei til EU tilbakeviser Høyres EU-omkamp.
– Valget står ikke mellom EØS og EU-medlemskap, men mellom EØS og en mer likestilt handelsavtale med EU. Hvis Høyre faktisk ønsker kunnskap og debatt om Norges forhold til EU, burde de støtte forslaget som nå er til behandling i Stortinget om å utrede alternativer til EØS, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.
Advarte
I sin tale til NHOs årskonferanse i januar advarte statsminister Erna Solberg (H) om å sette EØS-avtalen i spill.
– Skapes det usikkerhet om EØS-avtalen, så skapes det ikke bare usikkerhet om jobbene i eksportnæringene. Det skapes usikkerhet for hele det norske samfunnet, sa Solberg.
Enn så lenge er det klart flertall på Stortinget for EØS. Både Høyre, Arbeiderpartiet, KrF og Venstre ønsker å beholde avtalen.
• – Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling