JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyrebølge blant innvandrere

Venstresiden har lenge hatt hegemoni blant folk med innvandrerbakgrunn her i landet. Den tiden kan være forbi.

Fra 2011 til 2013 ble Høyres oppslutning doblet i denne velgergruppen.

Fra kommunevalget i 2011 til stortingsvalget i 2013 har Høyre økt sin oppslutning blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fra 13 til 26 prosent, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Venstresidens hegemoni blant innvandrerne begynner å slå sprekker, sier Vebjørn Aalandslid, som er en av tre forskere bak undersøkelsen om innvandrere og stortingsvalget i fjor til Klassekampen.

Partiene til venstre har fortsatt høy oppslutning blant ikke-vestlige innvandrere, men oppslutningen er fallende. Ved kommunevalget i 2007 stemte 78 prosent på Ap, SV eller Rødt, mot 72 prosent i kommunevalget i 2011 og 64 prosent i stortingsvalget i 2013.

Motsatt av trenden i resten av befolkningen, er mennene i innvandrerbefolkningen mer venstreorienterte enn kvinnene.

– Vi er på vei til å få et historisk skifte i det politiske landskapet, sier stortingsrepresentant for Høyre, Mudassar H. Kapur til Dagsavisen.

Han mener venstresidens integreringspolitikk har gått ut på dato.

– Der hvor de er mest opptatt av «innvandringssaker» har Høyre vært mer opptatt av å snakke om politikk som opptar folks hverdag, nemlig skole, arbeid, velferd og valgfrihet, sier han

17 prosent av de stemmeberettigede i Oslo har nå innvandrerbakgrunn. Ved stortingsvalget i 2005 utgjorde personer med innvandrerbakgrunn 3 prosent av velgermassen på landsbasis. I fjor utgjorde de 6 prosent.

Det er kun norske statsborgere som har stemmerett ved stortingsvalg. Ved lokalvalg holder det å ha vært bosatt i landet i minst tre år sammenhengende.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse