JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Hvem blir anmeldt? Nå skal politiet finne ut av lekkasjen fra meklingen

Politiet får nå til oppgave å finne ut hvem det var som fortalte media hvem som ga opplysninger til pressen under innspurten av meklingen mellom LO og NHO.
Da LO-streiken var over bidro riksmekleer Mats Ruland til å finne en løsning, men nå anmelder han lekkasjene som fant sted under den første meklingen. NHO-sjef  Ole Eirk Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik må forvente at de får spørsmål fra politiet om hvem de tror kan ha brudt taushetsplikten.

Da LO-streiken var over bidro riksmekleer Mats Ruland til å finne en løsning, men nå anmelder han lekkasjene som fant sted under den første meklingen. NHO-sjef Ole Eirk Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik må forvente at de får spørsmål fra politiet om hvem de tror kan ha brudt taushetsplikten.

Tormod Ytrehus

torgny@lomedia.no

– Vi hadde møte med LO og NHO rett etter meklingen og signaliserte at vi kom til å anmelde lekkasjene til pressen under meklingen i oppgjøret mellom LO og NHO, sier riksmekler Mats Ruland til FriFagbevegelse.

Riksmekleren har bestemt seg for å politianmelde forholdet. Det var nettavisa borsen.no som skrev om anmeldelsen først.

Under innspurten

Det var under innspurten i meklingen søndag 16. april at flere medier kunne fortelle at riksmekleren hadde lagt fram en skisse til løsning. Skissen ville gitt en økonomisk ramme for oppgjøret på 5,2 prosent.

Riksmekleren bekreftet selv at han hadde lagt fram en skisse som LO sa nei til, men han ville ikke si noe om innholdet i skissen eller den økonomiske rammen.

Anklager begge veier

I uka etter oppgjøret, mens LO var i streik, ble lekkasjene fra meklingene tydelige, og begge sider anklaget den andre part for å stå bak lekkasjene.

Det er arbeidstvistloven som pålegger alle som deltar i meklingen taushetsplikt. Det er ingen uenighet blant partene om at taushetsplikten er viktig.

Taushetsplikten gir partene mulighet for å komme med forslag bare for å lufte dem, og blir sett på som viktig for de som deltar.

Historisk oppgjør: Dette ble LO og NHO enige om

Innskjerpet lov

Da arbeidstvistloven ble revidert i 2012 forklarte riksmeklingsmannen behovet for taushetsplikten slik: «Det er avgjørende for selve meklingsprosessen i den enkelte sak, men også for hele meklingsfunksjonen som sådan at meklingen skjer i fortrolighet, og det er da viktig at taushetsplikten gjelder både under meklingen og i ettertid.»

Da ble taushetsplikten under mekling også innskjerpet.

Anmeldt tidligere

– Har du anmeldt brudd på taushetsplikten tidligere?

– Ja, det har jeg gjort, men det er lenge siden. Også min forgjenger Nils Dalseide har anmeldt taushetsbrudd, sier Ruland til FriFagbevegelse.

Men ingen av sakene førte til at noen ble straffet.

Ruland frykter at dette også kommer til å bli konsekvensen av denne anmeldelsen, at politiet vil henlegge den av prosessøkonomiske hensyn, siden gjerningsmannen er ukjent.

Støtter anmeldelsen

Kommunikasjonsdirektør Nina Kraugerud Ertzaas i NHO skriver i en e-post til FriFagbevegelse at NHO er opptatt av at taushetsplikten gjelder.

– Vi har hatt et godt oppfølgingsmøte med riksmekler etter meklingen, og vi mener det er bra at riksmekler anmelder lekkasjene. Nå blir det opp til politiet å avgjøre om det er grunnlag for å gå videre med saken, skriver hun.

Dette synet støttes også av LO.

Engere utvalg

– Vi har full forståelse for at Riksmekler velger å anmelde de alvorlige lekkasjene fra årets mekling. En mekling er en krevende situasjon og vi er avhengig av at det som blir sagt der blir behandlet med fortrolighet. Da er det alvorlig at det kommer ut. Det kan skape en vanskelig situasjon og hindre bevegelse i meklingen og er særdeles uheldig, skriver LOs informasjonssjef Trond Gram i en e-post til FriFagbevegelse.

I utgangspunktet var det 75 personer fra LO og NHO som hadde tilgang til opplysningene i tillegg til personalet fra Riksmekleren.

I den siste runden i meklingen var det de såkalte engere utvalgene som kjente detaljene.

Dette var fra NHO-siden Ole Erik Almlid, Nina Melsom og Stein Lier Hansen.

Fra LO-siden besto det engere utvalget av Peggy Hessen Følsvik, Steinar Krogstad og Jørn Eggum.

Annonse
Annonse