JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ida fikk jobb etter sju år på uføretrygd: – Flere fortjener å få sjansen jeg har fått

– Nå føler jeg at jeg bidrar til samfunnet. Det har jeg ikke følt før, sier Ida Marie Færestrand (26) fra Bergen.
NY HVERDAG: Ida Marie Færestrand har fått en helt ny hverdag etter at hun kom seg ut i arbeidslivet. Her på stand for organisasjonen Helt med under Arendalsuka.

NY HVERDAG: Ida Marie Færestrand har fått en helt ny hverdag etter at hun kom seg ut i arbeidslivet. Her på stand for organisasjonen Helt med under Arendalsuka.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Hun gikk fra videregående skole til uføretrygd. Sju år senere kom hun seg ut i arbeidslivet.

– Det betydde alt for meg, egentlig. Det var utrolig fantastisk å få vise at man kan bidra for samfunnet og for folk. Flere fortjener å få sjansen som jeg har fått, sier Ida Marie Færestrand til FriFagbevegelse.no.

Etter litt jungeltelegraf og en søknad, fikk hun for halvannen år siden napp gjennom «Helt med», et prosjekt som arbeider for at mennesker med ekstra utfordringer skal klare seg i det ordinære arbeidsplasser.

Organisasjonen er inspirert av en dansk ordning som gjennom statlige midler bidrar til at personer med kognitive funksjonsnedsettelser som mottar uføretrygd har fått jobb i det ordinære arbeidslivet.

I Bergen driver stiftelsen SOR prosjektet i samarbeid med Nav Hordaland. Prosjektet er støttet økonomisk av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Antall uføre har økt hvert år under Solberg. Nå starter dugnaden for å få folk i jobb

En ny verden

For Ida åpnet det seg en helt ny verden. Hun er kjøkkenhjelp på Scandic hotell i Bergen.

– Nå har jeg et sted å gå til hver dag, møter hyggelige mennesker og hyggelige kolleger, sier Ida.

Og som alle andre vokser hun både på ros og på en følelse av å mestre jobben.

Moren Anne Mette ser en stor forskjell på datteren.

– Jeg merker at hun er gladere, kan fortelle ting hun har gjort på arbeid, om hva kollegaer forteller og er i en mye større grad interessert i hva som rører seg i et vanlig samfunn. Hun er integrert på en helt annen måte, sier moren.

Tirsdag tok hun turen fra Bergen for å snakke om sine erfaringer på et seminar arrangert av Fellesorganisasjonen (FO) under Arendalsuka. Bakgrunnen er at regjeringen har varslet en inkluderingsdugnad for å få flere i jobb. Spørsmålet som ble stilt var hva som skal til for at ungdom, arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne og de med hull i CV-en skal få en jobb å gå til.

20 prosent lønn

«Helt med» inngår avtaler med store kjeder sentralt og lokalt og utvikler ideer om aktuelle arbeidsoppgaver. Så rekrutterer organisasjonen egnede personer med utviklingshemming, sikrer deres rettigheter og god oppfølging både for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Eneste forskjellen i forhold til vanlige arbeidskontrakter, er lønnsbetingelsene. Personene beholder sin uføretrygd og mottar 20 prosent lønn av sammenlignbare tariffavtaler på arbeidsplassen.

Fagforeningen er med for å kvalitetssikre at ordningen ikke blir en form for sosial dumping på arbeidsmarkedet. Lønnsnivået skal kompensere for begrensninger i arbeidsevne og en betydelig oppfølging fra faddere, sjefer, kollegaer og det faktum at de ansatte utfører arbeid som bedriftene ønsker å få utført, men som de ikke ville ha ansatt noen til å utføre.

Annonse
Annonse