JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fartøyene er ikke underlagt norsk lov, men følger loven i flaggstaten

Industri Energi frykter farlige situasjoner for ansatte på flerbruksfartøy

Flerbruksfartøy som brukes til å installere og vedlikeholde oljeinstallasjoner på havbunnen, er ikke underlagt norsk lov. Fagforeningen Industri Energi frykter det kan gå utover sikkerheten.
Industri Energi boikottet et flerbruksfartøy fra Technip Singapore i vinter, men tapte i Arbeidsretten.

Industri Energi boikottet et flerbruksfartøy fra Technip Singapore i vinter, men tapte i Arbeidsretten.

Pressefoto fra Technip

Både fate og flytende plattformer må følge norsk lov, men det gjelder altså ikke disse flerbruksskipene. LO-forbundet mener stort arbeidspress og korttidskontrakter fører til at det oppstår farlige situasjoner, og at de ansatte er redde for å si fra, melder NRK.

• Les også: Arbeidsdepartementet vil utrede om arbeidsmiljøloven også gjelder for flerbruksfartøy på sokkelen.

Frykter ansatte ikke tør si fra

– Når du er bosatt i Storbritannia, ansatt i et bemanningsselskap i Singapore, mobilisert fra Aberdeen, og jobber på norsk sokkel på et skip registrert i Bahamas på en midlertidig kontrakt, opplever vi at de som jobber på skipene, ikke tør å si fra, sier Ommund Stokka i Industri Energi. Han sier tunge turnuser med mye nattarbeid eller lange vakter kan føre til ulykker fordi folk blir slitne.

• Les også: «Utenfor loven»: Filmen om hvordan loven på norsk sokkel undergraves

Flaggstaten, ikke Norge, er ansvarlig

Flerbruksfartøyene er underlagt et internasjonalt maritimt regelverk, og det er flaggstaten, landet der skipet er registrert, som er ansvarlig for tilsyn med skipene. Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass mener det ikke er behov lovendringer.

• Les også: Industri Energi vil boikotte Technip Singapore

Norsk olje og gass ikke bekymret

– Alle de store flaggstatene har seriøse registre som har ratifisert de internasjonale sikkerhetskonvensjonene, sier advokat Hanne Irene Bore i Norsk olje og gass.

• Les også: Tap for Industri Energi i Arbeidsretten om flerbruksfartøy

• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer

Annonse
Annonse