Jørn Eggum, Jan Olav Andersen, Frode Alfheim, Stein Lier Hansen og Knut Kroepelien enige om et Krafttak.
Helge Rønning Birkelund
Krafttak:
Industrien i nytt samarbeid. Stiller åtte krav til en ny regjering
Både arbeidsgivere og arbeidstakere samler seg nå i ett nytt samarbeid for energibransjen – kalt Krafttak.
helge@lomedia.no
De store industriorganisasjonene står nå samlet om å kreve tettere trepartssamarbeid i det grønne skiftet. De har en klar melding til landets nye myndigheter:
– Nå har arbeidsgiverne og arbeidstakerne kommet med gode løsninger sammen. Nå må politikerne følge opp og bruke dette som et veikart for å gi økt verdiskaping for industrien vår, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Store organisasjoner
«Krafttak» består av de store foreningene og forbundene innenfor industri- og kraftsektoren: Energi Norge og Norsk Industri på arbeidsgiversiden. På arbeidstakersida er det Fellesforbundet, El og IT forbundet og Industri Energi.
Den nye organisasjonen er en parallell til «Konkraft», som er organisasjonen for olje og gass.
Sammen stiller organisasjonene bak Krafttak åtte krav til partiene som skal sikre Norges behov for kraft og arbeidsplasser i en bærekraftig fremtid.
– Skal Norge henge med må vi ta disse grepene nå, sier de i et samlet opprop.
Blant kravene er å styrke vannkraften og øke tilgangen til vindkraft.
FNs klimarapport
– Den siste klimarapporten til FN viser tydelig at det haster med omstillingen om vi skal nå klimamålene. Det har gått for sent hittil. Nå må det gires opp. Utslippene må kuttes raskt og det må skapes nye bærekraftige arbeidsplasser. For å få det til på best mulig måte må vi samarbeide, sier forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse.
Fornybar kraft
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, peker på at Norge med sin fornybare kraft har store globale konkurransefortrinn som må realiseres.
– Med disse åtte tiltakene økes verdiskapingen, og bidrar til flere bærekraftige arbeidsplasser på fastlandet. Vi må bruke den rike tilgangen vi har av fornybar kraft til å bygge ut industrien, og skape gode rammebetingelser som ser næringene i sammenheng, sier han.
Investeringer
– Disse tiltakene vil skape flere jobber og tiltrekke investeringer i norsk lavutslippsindustri, poengterer Stein Lier-Hansen.
Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT forbundet, påpeker at det ligger et stort ansvar på regjeringen som skal lede landet videre etter stortingsvalget for at dette arbeidet skal lykkes.
– Industrien vil mer. Det nye Stortinget må etter valget bidra med krav og tiltak slik at vi sammen kan forene klimapolitikken og næringspolitikken for å øke verdiskapningen. Disse åtte tiltakene er et veldig godt utgangspunkt, mener Jan Olav Andersen.
Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge, er glad for at industrien og fornybarnæringen nå står samlet bak kravene til en ny regjering.
– Elektrifisering er den viktigste løsningen for å nå klimamålene og samtidig skape nye arbeidsplasser. Vi trenger en elektrifiseringsstrategi som legger til rette for utslippsfri energibruk, kraftproduksjon, raskere nettutbygging, industriutvikling og eksport av teknologi og kompetanse, sier Kroepelien til FriFagbevegelse.
Fagarbeidere
Et viktig punkt i listen over de åtte kravene er utdanning som skaffer kompetente fagarbeidere i fulle heltidsstillinger – både av unge og voksne fagarbeidere for å unngå at vi gjør oss avhengig av importert arbeidskraft. Slik situasjonen er nå vil Norge mangle 100.000 fagarbeidere innen 2035, ifølge SSB.
Kraftnettet
Et annet punkt sier at det må legges til rette for at produksjonen kan oppskaleres i takt med etterspørselen og at utviklingen av kraftnettet forseres betydelig.
– I denne sammenheng er Norge er tjent med fortsatt å være del av det nordiske og europeiske energisamarbeidet, er partene enig om. Partene er også enig om en helhetlig elektrifiseringsstrategi som kobler industrielle muligheter, klimamål og utvikling av kraftsystemet. Strategien må utvikles som en oppfølging av klimaplanen for 2021-2030, og stortingsmeldingen om fremtidig verdiskaping fra norske energiressurser.
Offentlige innkjøp
Og et av punktene krever klima- og miljøfokus i alle offentlige anskaffelser. Det offentlige kjøper inn varer og tjenester for om lag 550 milliarder kroner årlig. En større vektlegging av klima og miljø vil bidra til å skape et hjemmemarked for grønne produkter, løsninger og tjenester. Dermed vil bedrifter få en plattform for eksport. Miljøvekting i anskaffelser må heves fra minimum 30 prosent til 50 prosent, og nullutslipp må prioriteres klarere i innkjøpsprosesser, krever organisasjonene i «Krafttak».
LES OGSÅ: Slik kan vi skape nye grønne arbeidsplasser i Norge. Se svarene fra miljøvernere og tillitsvalgte
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen