JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno-dommen

Ingen hadde fått mer enn 60 dagers fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven. Så ble Veireno-sjefen dømt til ett år og tre måneder

– Det er absolutt en historisk domfellelse, sier lagrettsdommer Rune Bård Hansen i Agder lagmannsrett.
OPPSTARTSDAGEN 3. OKOTBER 2016: De første bilene kommer inn. Ingen har hjelm, mange er uten signalklær og vernesko. Det er tildels kaos. Renvoatørene klager over mangledne opplæring. En smadrer tommelen.

OPPSTARTSDAGEN 3. OKOTBER 2016: De første bilene kommer inn. Ingen har hjelm, mange er uten signalklær og vernesko. Det er tildels kaos. Renvoatørene klager over mangledne opplæring. En smadrer tommelen.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Lagrettsdommer Rune Bård Hansen har vært spesielt engasjert i kriminalitet i arbeidslivet både i sin tid som dommer, førstestatsadvokat i Økokrim og tidligere politimester. Etter at han gjennomgikk samtlige dommer for brudd på arbeidsmiljøloven (AML) i 2010, ble han kjent for sitatet:

«Skal du drepe noen, så gjør det på jobben. Da er det nesten risikofritt».

Etter å ha lest dommen fra Follo tingrett i går, sier Hansen til Fagbladet:

– Etter mitt syn er det en god og dekkende dom. Det er særlig positivt at retten tar opp den risiko den ekstreme overtidsbruken utsetter både arbeidstakere og andre for.

Veireno-sjefen dømt til fengsel etter søppelkaoset i Oslo

Hansen påpeker at brudd på AML er et økende samfunnsproblem, at det er nødvendig med skjerpelse i straffeutmåling.

For tre år siden ble strafferammene for brudd på AML økt fra tre måneder til ett års fengsel og fra to til tre år ved særdeles skjerpende omstendigheter. Dommen mot Jonny Enger er første lange dom etter at strafferammene ble økt.

Satt folk i fare

Follo tingrett konkluderer i dommen med at risikoen ved brudd på AML er særlig stor innen en bransje som denne. "Renovatørene benytter tunge kjøretøy i befolkede områder og inne på avfallsmottaket" skriver retten i sin konklusjon.

Det fastslås 1080 brudd på AML. Det konkluderes også med at Jonny Enger gikk med åpne øyne inn i et prosjekt han forsto var svært risikofylt, at direktøren oppfordret til overtid utover AMLs bestemmelser. Ifølge retten hadde direktøren også flere handlingsalternativer for å unngå situasjonen, både i anbudsfasen, mobiliseringsfasen, i oppstartsfasen og driftsfasen. Det vises også til at han ikke forsøkte å gå ut av hele eller deler av kontrakten før selskapet var konkurs.

Tidligere Veireno-sjef nektet straffskyld for grove brudd på arbeidsmiljøloven

Kan bli lengre straff

Jonny Engers advokat, Christian Lundin, meldte umiddelbart i går at Enger vil anke dommen. Hansen tror ikke straffen nødvendigvis bil bli mildere etter en ny runde i retten.

– Tvert imot. Tradisjonelt blir straffeutmålingen skjerpet i høyere rettsinstanser i slike saker.

Under søppelkaoset i Oslo tok Johnny Enger ut 8,7 millioner kroner i utbytte

Direktører gikk i fengsel

Arbeidsmiljøloven (AML) ble vedtatt i 1977 og erstattet de gamle arbeidervernlovene fra slutten av 1800-tallet. Første avgjørelse i Høyesterett der noen ble idømt fengselsstraff, var i 1980, men det var en betinget dom på 36 dager for grov uaktsomhet på arbeidsplassen.

Ifølge Hansens gjennomgang fra 2010 skulle det ta ytterligere 21 år før det kom en dom med ubetinget fengsel for brudd på AML. Det var den såkalte Portalkrandommen fra 2001. Da endte Høyesterett på ubetinget fengselsstraff på 60 dager.

I 2007 ble en driftsingeniør dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for grov uaktsom overtredelse av arbeidsmiljøloven etter en dødsulykke i kullgruven Svea Nord.

Det er avsagt strengere straffer i kombinasjon med brudd på andre lovbestemmelser. En daglig leder ble dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt drap i kombinasjon med arbeidsmiljøloven i 2003. Rune Bård Hansens gjennomgang viser også at brudd på forurensingsloven i kombinasjon med AML ofte har medført sterkere skjerpelser enn lovbrudd som setter ansatte i fare.

Veireno gikk konkurs, men sjefen tjente 20 mill.

Morten advarte lenge før Veireno-fadesen – men ingen hørte på ham

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Veireno-skandalen: «Alle» får kritikk etter søppelkrisa i Oslo»

Annonse
Annonse