JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen stortingsrepresentanter ville forsvare egen lønnsvekst

Tross innstendige oppfordringer fra venstrefløyen og MDG, ville ingen stortingsrepresentanter for landets største partier forsvare lønnsøkningen de går inn for.
– Når er det nok? Og hvem skal gå foran og reflektere over hva som er nok? spurte Per Espen Stoknes (MDG) retorisk. Han fikk ikke svar.

– Når er det nok? Og hvem skal gå foran og reflektere over hva som er nok? spurte Per Espen Stoknes (MDG) retorisk. Han fikk ikke svar.

CC BY-NC-ND Stortinget

Både Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Lars Haltbrekken ba de andre partiene om å ta ordet da saken ble behandlet i Stortinget torsdag formiddag. De to partiene og MDG har levert hver sine forslag om lønnskutt eller en lavere økning enn det flertallet vil gå inn for.

Ingen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti eller Senterpartiet ville imidlertid gå på talerstolen og argumentere for at det er rimelig med en lønnsøkning på 28.000 kroner.

Stortingsrepresentantene gir seg selv lønnsøkning

– La handling følge ord

Moxnes viste til at flere representanter hadde tatt til orde for at de selv må bidra til å dekke inn kostnadsoverskridelsene i Stortingets byggeprosjekt.

– Flere partier sa: Nå må vi stramme inn for ikke å sende hele regninga til folk flest. Nå står vi her og har sjansen til å la handling følge ord. De partiene som er for lønnsøkningen bør ta ordet i debatten i dag og stå fram med rak rygg, sa Moxnes.

Han påpekte at lønna i løpet av denne stortingsperioden ligger an til å komme over millionen.

De folkevalgte vedtar torsdag både sin egen lønn og lønna til statsrådene og statsministeren. Stortingets presidentskap har gått inn for å øke lønna med 2,8 prosent, og viser til rammen for lønnsoppgjøret. Da blir årets godtgjørelse på 956.463 kroner.

Foreslår lønnskutt

Rødt har foreslått at stortingspolitikere bør tjene 8 G (grunnbeløpet i folketrygden), noe som i år tilsvarer 775.000 kroner, og innebærer altså et lønnskutt. SV er for en lønnsøkning, men mener den bør tilsvare endringen for folketrygdpensjonen i kroner, mens MDG vil ha en lønnsfrys i tre år for å bidra til å dekke inn for byggeskandalen.

– Når er det nok? Og hvem skal gå foran og reflektere over hva som er nok? spurte Per Espen Stoknes (MDG) retorisk.

Han fikk ikke noe svar.

(©NTB)

Rødt krever kutt i lønna til stortingspolitikerne

Annonse
Annonse