JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Granskning av koronakrisa:

Ingen sykepleiere eller helsefagarbeidere er med på å granske håndteringen av krisa. Nå svarer Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg tar ikke kritikken om at frontlinjen og fotfolket ikke er representert i Korona-kommisjonen.
Regjeringen får kritikk av Ap for sammensetningen av folk i Koronakommisjonen.

Regjeringen får kritikk av Ap for sammensetningen av folk i Koronakommisjonen.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

– Det er ikke praktisk mulig å sette sammen en kommisjon hvor alle de kritiske samfunnsfunksjonene er representert gjennom sine ulike profesjoner, mener statsminister Erna Solberg.

Det er Ap-representanten Masud Gharahkhani som har utfordret statsministeren om sammensetningen av gransknings-kommisjonen som skal gå gjennom håndteringen av korona-krisen. Det har han gjort gjennom et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg.

p

Bakgrunnen er at fotfolket ikke er representert i den regjeringsoppnevnte granskingskommisjon for håndteringen av koronakrisen.

Gharahkhani mener Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet burde vært representert. Det er flere leger med i kommisjonen, men ingen sykepleiere.

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, har blant annet startet en Facebook-gruppe hvor han krever at kommisjonen må utvides med to representanter, fra Sykepleierforbundet og Fagforbundet.

Stått i frontlinjen

– Sykepleiere, helsefagarbeidere og renholdere er eksempler på viktige yrkesgrupper som har tatt vare på oss og holdt samfunnet i gang. De får applaus, men ikke plass i Koronakommisjonen. Sykepleierforbundet og Fagforbundet har garantert to representanter som kan ivareta perspektiv fra frontlinjen, som resten av kommisjonen, regjeringen og Stortinget har behov for å høre, mener han, og viser til den lange tradisjonen for partssamarbeid i Norge.

p

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, har også reagert sterkt. Da hun oppdaget at ingen sykepleiere var med, ble hun først overrasket og oppgitt over at myndighetene fortsatt ikke forstår eller anerkjenner at sykepleiernes unike kompetanse er nødvendig for kommisjonens arbeid.

«Feil skjer. Dette må være en feil», skrev hun på Facebook-siden sin.

– Skal vi som samfunn lære noe av pandemien, må kommisjonen ha kunnskap til å kunne stille de riktige spørsmålene. Det har den ikke uten sykepleier til stede, mener hun.

Etter at den første overraskelsen ga seg, ble hun irritert.

– Ikke så mye på vegne av NSF, men fordi myndighetene, til tross for mye ros og anerkjennelse til sykepleierne som nøkkelpersonell i krisen, ikke ser verdien av sykepleieperspektivet inn i kommisjonen, sier hun.

Jobbet dag og natt

Irritert ble også Masud Gharahkhani (Ap).

– Mange har vært takknemlige ovenfor de dyktige helsearbeiderne som jobber ute i kommunene og på sykehusene. De har stått i frontlinjen ved håndteringen av koronakrisen, og jobbet dag og natt for å redde helse og liv i møte med pandemien. Likevel har de blitt utelatt når regjeringen nå har satt ned en granskningskommisjon for håndteringen av koronakrisen, skriver Gharahkhani i sin begrunnelse for spørsmålet.

p

– Koronakrisen har rammet de fleste landene i verden hardt. Men i Norge har vi vært heldige, fordi vi bor i et land som har velferdsstaten. Det har gjort oss bedre rustet til å håndtere pandemien enn veldig mange andre land. Norge er et tillitssamfunn, der vi setter fellesskapet i sentrum. I møte med koronakrisen har innsatsen til helsearbeiderne våre vært uvurderlig. Det har ikke bare reddet liv og helse, men også gitt dem innsikt og erfaringer knyttet til håndteringen av pandemien, som få andre sitter på. Derfor er det overraskende at de ikke har fått plass rundt bordet, når håndteringen av krisen skal granskes. Statsministeren burde verdsette trepartssamarbeidet og den norske modellen, mener Gharahkhani.

Slik svarer statsminister Erna Solberg:

Svaret til statsminister Erna Solberg er at kommisjonen har fått et svært bredt og åpent mandat.

– Selv om pandemien er en helsekrise, har den berørt nær sagt alle deler av vårt samfunn. Helsepersonells kompetanse har vært og er svært viktig i helsetjenestens håndtering av pandemien. I andre sektorer har også en lang rekke andre kritiske samfunnsfunksjoner blitt satt på prøve, og har blitt synliggjort på en helt annen måte enn før. Dette er også viktige deler av kommisjonens mandat. Det er ikke praktisk mulig å sette sammen en kommisjon hvor alle de kritiske samfunnsfunksjonene er representert gjennom sine ulike profesjoner, mener Solberg.

p

Hun er trygg på at kommisjonen samlet sett har den nødvendige kompetanse til å vurdere alle deler av sitt mandat.

– Det følger av mandatet at kommisjonen skal foreta de undersøkelser og innhente de opplysninger som er nødvendige for å belyse sakskomplekset, og at den kan innhente ekstern kompetanse til bruk for arbeidet. Jeg forutsetter at kommisjonen vil være åpen for synspunkter og vurderinger utenfra i sitt arbeid, både fra Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og fra mange andre.

Gharahkhani mener det må være statsministerens eget ansvar at sammensetningen ikke endres.

– Innsatsen til helsearbeiderne har vært helt uvurderlig. For oss i Ap handler dette om tillit, åpenhet og å lytte til folk på gulvet. Det er også grunnen til at jeg stilte spørsmålet. Nå forventer vi at granskningskommisjonen sikrer at pasient- og pårørendefokus, omsorg og etikk blir en del av vurderingene som gjøres i kommisjonen, sier Masud Gharahkhani som en kommentar til svaret.

Kommisjonen skal ledes av professor emeritus Stener Kvinnsland. Han er lege og har vært professor ved tidligere Universitetet i Trondheim og professor II ved Universitetet i Oslo. Han har også blant annet vært direktør i Helse Bergen og styreleder ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Annonse

Flere saker

Annonse