JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanning

Ingrid kan endelig få oppfylt sykepleierdrømmen: – Betyr alt for meg

20-åringen har en drøm om å bli sykepleier, men karakterkravet i matte har stoppa henne. Nå fjernes kravet.
– Dette betyr at jeg kan starte på utdanninga mi til høsten allerede, sier Ingrid Løsnes.

– Dette betyr at jeg kan starte på utdanninga mi til høsten allerede, sier Ingrid Løsnes.

Privat

tips@fagbladet.no

Onsdag 5. juni er en merkedag for Ingrid Løsnes. Denne dagen vedtok et flertall på Stortinget nye regler for opptak til høyere utdanning.

Én av endringene er at karakterkravet på tre i matte og norsk fjernes for å komme inn på sykepleierutdanninga.

Løsnes jobber som assistent i hjemmesykepleien i Larvik kommune. Nå kan hun endelig ta neste steg i karrieren. Hun vet at hun vil bli sykepleier.

– Jeg har jobba i hjemmesykepleien i to år og har lært så mye av de andre sykepleierne. Dette betyr at jeg kan starte på utdanninga min til høsten allerede.

– Det betyr alt for meg.

– Karakterkrav hindrer motiverte søkere

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) mener at det i dag er kunstig høye poenggrenser på flere utdanninger.

– Karakterkrav hindrer motiverte søkere i å begynne på viktige profesjonsutdanninger. De nye reglene er enklere og mer rettferdige. De skal sikre at flere kommer raskere i gang med studier, raskere ut i jobb, og bedre rekruttering til viktige velferdsutdanninger, sier Hoel i en pressemelding.

Oddmund Hoel (Sp) er fersk forsknings- og høyere utdanningsminister.

Oddmund Hoel (Sp) er fersk forsknings- og høyere utdanningsminister.

Ole Berg-Rusten / NTB

«Vi trenger sykepleiere som deg»

Løsnes er en av dem som har satt utdanninga på vent. Hun har tatt opp matte én gang, men mistet piffen på å prøve igjen etter at hun strøk som privatist.

– Det som stoppet meg var algebra, og de sykepleierne jeg jobber med nå, de driver ikke med det. Så lenge du ikke har strøket i matte og har et greit snitt ellers, er det nesten for teit, rett og slett, om det er en toer og ikke en treer som stopper folk fra å ta utdanninga, mener hun.

– Jeg får stadig høre at jeg er flink til å snakke med mennesker og at jeg bryr meg, jeg liker å hjelpe folk. Når pasientene mine sier til meg at «vi trenger sykepleiere som deg», så går det inn på meg.

Mye lest: Jobbdrømmen røk for Mia: – Det ble for dyrt å ha meg ansatt

Legger fram flere endringer

I april la Oddmund Hoel fram stortingsmeldingen «Opptak til høyere utdanning» basert på utredningen til opptaksutvalget og høringsinnspillene regjeringen fikk.

Dette er de viktigste endringene, ifølge pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet:

• Går fra 14 til 3 tilleggspoeng. Beholder bare poeng for verneplikt og realfag, og poengene for disse blir halvert.

• Avvikler egne karakterkrav (nivåkrav) for sykepleierutdanning og åpner for unntak fra kravene også for lærerutdanningene.

• Det skal fortsatt være mulig å ta opp fag: Innfører ikke nasjonal opptaksprøve.

• Fjerner kjønnspoeng – innfører kjønnskvoter i stedet.

De fleste endringene vil tidligst gjelde fra 2027. De sykepleierutdanningene som ønsker det, kan starte med unntak fra nivåkravene allerede i år.

Mye delt: Her er yrkene som taper på det nye pensjonssystemet

– Store bemanningsutfordringer

Lise Selnes, Aps talsperson for høyere utdanning og forskning, er glad på Løsnes' vegne:

– Nå slår vi fast at generell studiekompetanse er hovedveien til høyere utdanning, og at det ikke skal være karakteren i enkeltfag som avgjør om du kommer inn på sykepleierstudiet. 

Partikollega og helsepolitisk talsperson Truls Vasvik understreker at Norge trenger flere sykepleiere: 

– Det er store bemanningsutfordringer i helsevesenet, og vi sliter med å få utdannet nok sykepleiere. Arbeiderpartiet vil med dette grepet legge til rette for at flere utdanner seg til sykepleiere og kommer raskt i jobb i vår felles helsetjeneste, sier han.

Kritiske til endringen

Høyre, Venstre og Frp er kritiske til at det ikke lenger er karakterkrav i matte og norsk for å komme inn på sykepleierutdanninga.

Utdanningspolitisk talsperson Kari Anne Jønnes i Høyre har tidligere pekt på at statusen til utdanninga ikke blir hevet ved å senke de faglige kravene.

– For å få flere til å ville bli sykepleiere, må vi gjøre det mer attraktivt med gode turnusordninger som man kan leve med over tid, og som man kan kombinere med familieliv, sier Jønnes.

Viktig info: Fra 1. juli gjelder nye regler i arbeidsmiljøloven

Ulike syn i fagforeningene

Også fagforbundene er delte i synet på fjerning av karakterkrav.

– Det er totalt feilslått politikk å fjerne karakterkravene for sykepleiere, har Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund, uttalt på forbundets nettsider.

Lill Sverresdatter Larsen sier det er klar sammenheng mellom karakterer på videregående og hvordan man er som sykepleier.

Lill Sverresdatter Larsen sier det er klar sammenheng mellom karakterer på videregående og hvordan man er som sykepleier.

Tri Nguyen Dinh

– Vi ser en klar sammenheng mellom karakterer fra videregående skole, gjennomføringsevne og frafall på sykepleierutdanninga, sier hun.

Fagforbundets Iren Luther, som er leder for Yrkesseksjonen helse og sosial i forbundet, er uenig med Sverresdatter Larsen.

Luther støtter endringene regjeringen nå kommer med.

– Sykepleieutdanninga må i større grad forberede til selve jobben folk skal gjøre når de er klare for jobb på sykehus, i hjemmesykepleien og på sykehjem. Derfor må praktiske, arbeidslivsnære erfaringer bli en større del av utdanningsløpet, sier hun på Fagforbundets nettsider.

Iren Luther støtter endringen som Hoel har lagt frem.

Iren Luther støtter endringen som Hoel har lagt frem.

Marte Bjerke

Warning
Annonse
Annonse