Innleie: Åtte av ti byggeplasser i Bergen bryter loven
Reglene for innleie fungerer åpenbart ikke når det er lovbrudd på 78 prosent av byggeplassene, mener leder for Unionen fagforening Jorge Dahl.
Innleie skjer på ulovlig vis på 78 prosent av de kontrollerte byggeplassene i Bergen. Bildet er fra en tidligere aksjon, brakkeaksjonen, og viser ikke den nylig gjennomførte kontrollrunden til Unionen Fagforening.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Det hører til unntakene at reguleringen av innleid arbeidskraft til byggeprosjekter fungerer. Slik konkluderer fagforeningen for byggebransjen i Bergen, Unionen. Nylig gjennomførte de en undersøkelse på 50 byggeplasser i bergensområdet, og funnene er oppsiktsvekkende:
• Av de 50 byggeplassene som ble undersøkt, hadde 39 brudd på bestemmelsene om innleie. Det vil si 78 prosent.
• 30 byggeplasser, eller 60 prosent, benyttet seg av bedrifter uten tariffavtale som hadde innleide.
• De øvrige ni plassene hvor det var brudd, manglet dokumentasjon i form av skriftlig avtale med de tillitsvalgte.
• Av de 11 byggeplassene som ikke brøt loven, var seks uten innleide. Dette var i hovedsak små bygg.
• Kun fem byggeplasser hadde innleie og kunne dokumentere (etter kontakt med bedrift/tillitsvalgte) med protokoll.
p
Nedslående resultater
– Funnene våre er vel omtrent som forventet, men like fullt nedslående, sier Jorge Alex Dahl, leder for Unionen.
Han påpeker at undersøkelsen ble gjort på både private, kommunale og fylkeskommunale byggeplasser, og at det ikke sto noe bedre til på de offentlige. Privatmarkedet med oppussingsprosjekter og liknende på vanlige boliger ble ikke undersøkt. Tallene ville da etter alle solemerker sett enda verre ut.
– Det er ganske spesielt at det står så dårlig til også på offentlige byggeplasser, sier Dahl.
Han mener en viktig oppsummering er at det er svært lite kunnskap om lovendringen som kom i januar og som strammet inn adgangen til å bruke innleid personale.
Mangler kunnskap
Fra 1. januar i år var det kun lovlig å leie inn fra bemanningsbransjen når innleiebedriften har tariffavtale. I tillegg må innleien avtales skriftlig med tillitsvalgte. Statsminister Erna Solberg mener dette har vært regjeringens største nederlag, et nederlag som ble påført dem av KrF som da ennå ikke hadde gått inn i regjeringen.
– Det var helt unntaksvis at vi opplevde at byggeledelsen eller representanter for entreprenører eller underentreprenører kjente til disse endringene i loven. Regjeringen har åpenbart ikke noe ønske om å nå ut med informasjon om dem, ingen offentlige instanser gjør noe, sier Dahl.
Saken fortsetter under bildet.
Går for et forbud
Han konkluderer med at innstrammingen på innleie ikke fungerer i praksis, noe som fører til at skepsisen til reguleringer som skal hindre sosial dumping øker.
– Tiltakene virker rett og slett ikke. Svaret er et forbud mot bemanningsbransjen som aktør i byggebransjen.
Når landsmøtet til Fellesforbundet starter fredag denne uka vil Unionen kjempe for sitt forslag om et forbud.
– Det fungerte før år 2000, og vi tror det vil fungere også i framtiden. Et forbud vil tvinge bedriftene i bransjen til å øke egenrekrutteringen. Det kan skje på to måter: å øke inntaket av lærlinger, eller å ansatte de som i dag er utleid fra bemanningsbransjen, sier Dahl.
Bedring i bransjen?
Han tror det vil bli mye debatt om innleie på landsmøtet. Nylig diskuterte forbundet nestleder Steinar Krogstad effekten av en ny standardkontrakt som NHO Service og Handel skal bruke med tillitsvalgte i Oslos byggmiljøer. Mens Skau var optimist og mente det går rette veien i bemanningsbransjen med en kontrakt som sikrer forutsigbarhet og større stillingsprosenter, mente de tillitsvalgte i Oslo at ingenting tyder på noen bedring.
p
Jorge Dahl støtter sine Oslo-kollegaer.
– Vi i Bergen har ringt rundt til våre polske medlemmer. Ingen, absolutt ingen, har sett snurten av denne kontrakten. Etter min mening viser dette at uansett hvilke tiltake man forsøker seg på vedvarer problemene med innleie og bemanningsbyråer. Forslaget vårt om forbud er derfor mer aktuelt enn noen gang.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.