Kortere arbeidsuke
Islendingene jobber mindre etter vellykkede forsøk med firedagersuke
To flere år lange forsøk med firedagersuker på Island var en «enorm suksess» og førte til at svært mange nå jobber mindre, heter det i en rapport.
Mange islendinger jobber færre timer i uka etter to prosjekter med firedagersuke. Arbeidstakerne, som jobber i offentlig sektor, oppga blant annet at de følte mindre stress og i mindre grad ble utbrent, mens produktiviteten og tjenesteytelsen angivelig ikke ble dårligere.
iStockphoto
Forsøkene ble gjennomført mellom 2015 og 2019 i regi av de lokale myndighetene i Reykjavik og den islandske regjeringen. Det omfattet mer enn 2.500 arbeidstakere i offentlig sektor, rundt 1 prosent av landets arbeidsstyrke, skriver BBC.
I forsøkene gikk deltakerne ned fra 40 timer i uka til enten 36 eller 35 timer, uten å få redusert lønn.
I etterkant har mange av dem gått over til ordningen permanent, heter det i en rapport utarbeidet av den britiske tankesmia Autonomy og den islandske NGO-en Alda, der forsøket beskrives som en «enorm suksess».
Mye lest: Plutselig ble de landets mest omtalte arbeidsplass. Men de ansatte venter fremdeles på nye eiere
86 prosent får kortere arbeidsuker
Produktiviteten og tjenesteytelsen forble på samme nivå eller bedret seg på brorparten av arbeidsplassene i forsøket, mens arbeidstakernes velvære ble «dramatisk» forbedret, målt på en rekke indikatorer.
Arbeidstakerne oppga at de følte seg mindre stresset og utbrent og sa at helsa og balansen mellom arbeid og fritid ble bedret.
Forsøket førte til at 86 prosent av arbeidsstyrken på Island nå enten har begynt å jobbe mindre eller fått retten til å gjøre det, gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, heter det i rapporten.
Mye delt: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet
Flere lignende prosjekter
– Denne studien viser at tidenes største forsøk med en kortere uke i offentlig sektor, basert på alle mulige målestokker, var en overveldende suksess, sier forskningsdirektør Will Stronge ved Autonomy.
– Det viser at offentlig sektor kan bane vei for kortere arbeidsuker, fortsetter han, og oppfordrer regjeringer i flere land til å følge etter.
I Spania pågår et pilotprosjekt med firedagersuker for noen selskaper, delvis på grunn av pandemien. Det multinasjonale Unilever-konsernet gjennomfører et forsøk på New Zealand der de ansatte får muligheten til å kutte ut en femdel av timene uten å gå ned i lønn.