JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsalderen i Italia:

Italia senker pensjonsalderen til 62 år – gir blanke i EU-kritikk

Regjeringen i Italia har godkjent det omstridte forslaget til statsbudsjett som vil senke pensjonsalderen og øke landets budsjettunderskudd.
Joint press statements with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Italy, Giuseppe Conte

Joint press statements with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Italy, Giuseppe Conte

CC BY-NC-ND 2.0 Nato

Vedtaket ble gjort på et regjeringsmøte mandag, skriver Reuters. Regjeringspartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen har sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

Den italienske pensjonsalderen er ulik for ulike grupper, men for enkelte grupper senkes den med hele seks år, fra 68 til 62 år.

Et kriterie for å gå av ved fylte 62 år skal være at man har betalt inn til pensjonskassen de siste 38 årene, skriver nyhetsbyrået. Det er satt av 66 milliarder til endringen på 2019-budsjettet.

400.000 italienere kan nå pensjonere seg tidligere enn forventet, ifølge regjeringen. Dette mener de frigjør arbeidsplasser til arbeidsløs ungdom.

Putin undertegnet upopulær russisk pensjonsreform

Italienerne får EU-kritikk

Budsjettforslaget er blitt sterkt kritisert av EU siden det vil bidra til å øke underskuddet på statsbudsjettet til 2,4 prosent.

Planene skal nå vurderes av EU-kommisjonen, som i 2013 fikk utvidede fullmakter som gjør det mulig å avvise den italienske regjeringens statsbudsjett. Ingen EU-land har opplevd dette tidligere.

Regjeringen i Roma har så langt nektet å la seg presse av EU. De to regjeringspartiene mener budsjettet er nødvendig for å styrke veksten og få fart på landets økonomi.

Det trengs også for å kunne gjennomføre valgløfter som redusert pensjonsalder, mer velferd, borgerlønn for fattige, skattekutt for selvstendige næringsdrivende og delvis amnesti for italienere som har betalt for lite skatt.

I utgangspunktet godtar EU budsjettunderskudd på opptil 3 prosent. Men Italia har fått beskjed om å legge seg på et langt lavere nivå, siden landets statsgjeld er på 131 prosent av bruttonasjonalproduktet – den nest høyeste gjeldsbyrden i eurosonen.

Annonse
Annonse