JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbaneansatte uten lønn i ni måneder

– Mange av mine kolleger jobber fortsatt fulle dager i jernbanen og går deretter rett på en ekstrajobb, slik at de er sikret litt inntekt, forteller fagforbundsleder.
De 6.700 ansatte i  det statlige jernbaneselskapet i Zimbabwe er lovet at de skal få januarlønna si i løpet av november - elleri  hvert fall 80 prosent av den.

De 6.700 ansatte i det statlige jernbaneselskapet i Zimbabwe er lovet at de skal få januarlønna si i løpet av november - elleri hvert fall 80 prosent av den.

bd

nina.hanssen@lomedia.no

Etter streiken i høst, har nå arbeidsgiver bestemt seg for å betale lønn igjen. Men bare 80 prosent av månedslønna.

– Jeg er veldig sint. Vår arbeidsgiver er kriminell som har holdt igjen lønna vår i ni måneder. De sier at statskassen er tom, og at de ikke har råd. Vi har protestert, men med en tom fagforeningskonto er det heller ikke lett for oss å hjelpe alle som er blitt rammet, sier Sithokozile Siwela, leder av et av de fire jernbaneforbundene i Zimbabwe og 1.visepresident i LO i Zimbabwe.

Reparerer tog

Vi møter den sterke fagforeningskvinnen på norsk LO's partnerkonferanse som denne uka avholdes i nabolandet Zambia.

Siwela har jobbet i den statseide jernbanen siden hun var ferdigutdannet håndtverker i 1999 og jobber med å reparere tog 3 dager i uka.

Mandager og fredager er hun på fagforeningskontoret for å jobbe for sine kolleger som nå sliter med å få endene til å møtes.

De rundt 6.700 jernbaneansatte er organisert i ulike forbund men alle hører under LO i Zimabwe, der Siwela er visepresident.

Hun ser at kollegene er slitne, men at de fortsatt går på jobben hver eneste dag.

– Mange av mine kolleger jobber fortsatt fulle dager i jernbanen og går deretter rett på en ekstrajobb, slik at de er sikret litt inntekt. De har ikke fått lønn på ni måneder. De får heller ikke medisinsk hjelp slik våre medlemmer hadde krav på tidligere, sier hun.

Også fagforeningskassa er tappet av regjeringen og de har lite støtte til å drive fagforeningsarbeid. De har heller ikke råd til å sende tillitsvalgte på kurs og skolering, slik de gjorde tidligere.

Situasjonen er vanskelig for de fleste som jobber i jernbanen, men også ellers i samfunnet.

Siwela synes det er tungt å være tillitsvalgt uten å kunne hjelpe sine medlemmer, men hun vil aldri gi opp.

Barna lider mest

– Mange av barna til jernbanekolleger er tatt ut av skolen og mange står uten bolig, siden de ikke har hatt lønn til å betale husleie. Huseiere sier nei til å la jernbanefamilier leie, fordi de vet at det er usikkert når neste lønn kommer. Vi er lovet at januarlønna vil bli utbetalt i november, men at den kun blir på 80 prosent av tidligere lønn. De lavest betalte hadde rundt 172 dollar utbetalt i måneden, mens de best betalte hadde 1200 dollar i måneden. Arbeidsgiver hadde først kuttet lønna ned til 50 prosent, men etter en demonstrasjon 6.september ble dette endret. Det viser at fagforeningspress virker, sier hun.

Siwela forteller at myndighetene først prøvde å stanse demonstrasjonen.

– Vi hadde opprinnelig gjort alt klart til en demonstrasjon 2. august, men dagen før kom politiet og varslet at den var ulovlig, så vi måtte gå rettens vei og fikk medhold i at vi kunne demonstrere. Demonstrasjonen 6. september ble lagt merke til og vi fikk mye støtte som la press på regjeringen, forteller hun.

Annonse
Annonse