Hvor mye må jeg jobbe i jula? Hva skal jeg tjene i jula?
Jobber du i butikk? Slik forbereder du deg på julehandlinga
Julestria nærmer seg, og snart står de ansatte overlesset med arbeidsoppgaver i butikkene. Her er råd om hva du kan gjøre for å slippe den berømmelige «julekvelden på kjerringa.»
PLANLEGG NÅ: Julehandelen kan være stressende for de ansatte i varehandelen. Planlegg arbeidstidene i god tid, så slipper du å stå bak kassa med nisseskjegget i postkassa. Illustrasjonsfoto.
Johannes Hofmann, Unsplash
martin.slordal@lomedia.no
Jobber du i varehandelen er du en av dem som får merke julestria på kroppen. Når Kari og Ola Nordmann skal legge igjen sine 46 milliarder kroner for julefeiringen, er det klart at det går varmt, ikke bare i betalingsautomatene, men også i de ansattes hoder og hender.
• Ja, du kan få halv skatt i november
Planlegg i god tid
Men fortvil ikke. Det finnes lover og regler som arbeidsgiver og arbeidstaker må forholde seg til. Noe av dette finnes i arbeidsmiljøloven, men den store julegodteposen for en tillitsvalgt finnes i hovedavtalen og i tariffavtalene. Jula kommer hvert år, og nøkkelordet for å unngå panikk på arbeidsplasser fulle av kunder, er planlegging.
Rigmor Heggdal, regionsekretær i Handel og Kontor region Vest, sier at tillitsvalgte ikke trenger å sitte og vente på at arbeidsgiver tar kontakt for å planlegge arbeidet under julehandelen. Tillitsvalgte kan selv be om et møte, sier hun.
– Sett dere ned og diskuter bemanningen i god tid før julestria begynner. Arbeidsplanene skal som hovedregel være faste og løpende. Eventuelle endringer i arbeidsplanen må gjøres i god tid, sier hun.
Ifølge hovedavtalen har tillitsvalgte rett til å be om et slikt møte. Endringer i arbeidstid, bruk av overtid/mertid og bruk av ekstrahjelp og midlertidig ansatte, skal nemlig drøftes med de tillitsvalgte. I bedrifter uten tariffavtale vil det være langt mer utfordrende. Loven sier kun at det skal drøftes med tillitsvalgte, opplyser Heggdal.
• Karin fikk sparken fordi hun giftet seg. Det nektet hun å godta
Overtid, sier du? Da må det drøftes
I forbindelse med julehandelen kan arbeidsgiver pålegge deg overtidsarbeid og merarbeid. Og du kan egentlig ikke nekte så lenge du ikke har helsemessige eller såkalte vektige sosiale grunner for det. Det viktige her, ifølge arbeidsmiljøloven, er at nødvendigheten av overtiden drøftes med den tillitsvalgte. Bruken av overtid skal være tidsavgrenset, maksimalt 20 timer i løpet av sju dager, sier loven.
Rigmor Heggdal sier at bruk av overtid er noe som skjer akutt. Eksempler på dette er akutt sykdom og uforutsette hendelser. Arbeidsgivere har ikke anledning til å planlegge bruk av overtid fordi det er jul, sier regionsekretæren.
Det kan også hende at arbeidstiden din blir midlertidig endret som følge av alt som skal kjøpes inn til jul. Dette skal også drøftes med tillitsvalgt. Hvis endringene varer i inntil to dager så skal de ansatte varsles om det en uke i forkant. Hvis arbeidstiden er planlagt å være endret i tre eller fire dager, så skal du vite om det to uker før.
La din (egen frie) vilje komme
Julehandelen innebærer at åpningstidene endrer seg i mange butikker. Etterspørselen etter det du selger øker, og behovet for å øke bemanningen vil være nødvendig.
Som mange vet, er det er lov å holde søndagsåpent i butikkene de tre siste søndagene før julaften. Da kan selv den mest ihuga motstanderen av søndagsåpne butikker slå seg løs på kjøpesentrene.
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke anbefaler bedrifter som ikke har søndagsåpnet til vanlig å påse at ansatte som skal jobbe disse søndagene, gjør det av egen fri vilje. Men det skal koste, ikke bare for kundene, også for arbeidsgiver, å åpne kassene.
Klekkelig betaling på søndager
Tariffavtalen sier at tillegget for å jobbe på søndager er på 96 kroner per time. Heltidsansatte som har Virkes landsoverenskomst skal ha 100 prosent overtidsbetaling. En deltidsansatt vil ha rett til overtidsbetaling dersom hun jobber ut over 37,5 timer i en enkelt uke eller 9 timer i løpet av en dag.
Og igjen, du kommer bedre ut av det med en tariffavtale på arbeidsplassen. Dersom arbeidsavtalen din ikke sier noe om tillegg for å jobbe på søndager, så er det ikke sikkert du får så mange ekstra kroner i pungen før jul. Men skulle søndagsjobbingen bli overtidsarbeid, gjelder arbeidsmiljølovens bestemmelse om et tillegg på minst 40 prosent.
Nå er det jul igjen
Når ribba er i ovnen og sølvguttene stemmer i, har butikklysene slukket og de ansatte gått hjem. Men jobber du på selveste julaften må du huske på at alt arbeid etter klokka 13.15 regnes for hel dag og betales med ordinær lønn. Arbeid mellom klokka 13.15 og 16.00 godtgjøres med 100 prosent overtid.