JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedoppgjør i Danmark:

Jubel for danske industriarbeidere – får hevet minstelønna med ti kroner

Justeringen av minstelønna for danske industriarbeidere er den største siden finanskrisen i 2008.
Alle arbeidstakere på industrioverenskomsten i Danmark har fått bedre vilkår, ifølge fagforbundet 3F Industri.

Alle arbeidstakere på industrioverenskomsten i Danmark har fått bedre vilkår, ifølge fagforbundet 3F Industri.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

De sentrale forhandlingene i Danmark mellom arbeidsgiverne og fagbevegelsen er i havn. For alle som er omfattet av industrioverenskomsten betyr den treårige tariffperioden at minstelønnssatsene blir hevet med 10,1 norske kroner i timen i 2022 – fra en timelønn på minimum 161,20 kroner i dag til 171,30 kroner.

Dette er den største økningen av minstelønna for industriarbeiderne siden finanskrisen endret verdensbildet i 2008, ifølge fagbladet3f.dk.

– Vi har simpelthen landet en avtale med mer til alle uansett hvor man befinner seg i arbeidslivet. Det er jeg stolt av, sier Mads Andersen, leder fagforbundet 3F Industri og nestleder i Co-industri.

Majoriteten av de 230.000 industriarbeiderne i Danmark tjener imidlertid mer enn satsen for minstelønn på 161,20 kroner. Snittet er høyere på lønnen som blir fastsatt lokalt.

ph

Slik ble oppgjøret

Større fleksibilitet mellom seniordager, pensjon og barn. Bedre lønn i pappapermisjon, flere utdanningsmuligheter og utvidet tid med lønn i forbindelse med sykdom. Her er fire andre viktige resultater fra de sentrale forhandlingene i industrien i Danmark:

Bedre valg mellom fritid og lønn

Danskene har noe som heter «frittvalgskontoen». Det betyr at du som ansatt i industrien kan bestemme hva en del av lønnen din skal gå til – det være seg fritid, seinordager eller pensjon.

Alle på industrioverenskomsten kan få ekstra penger til å ta fri med barna, spare opp mer til pensjon eller jobbe mindre hvis du nærmer deg pensjonsalder. Ordningen er blitt utvidet siden oppstarten i 2007. Den gang utgjorde kontoen for fritt valg fire prosent av årslønnen.

Etter årets sentrale oppgjør er kontoen ytterligere utvidet – fra fire til sju prosent. Bruker du hele prosentandelen, tilsvarer det cirka 14 seniordager til å ha fri fra jobb. Kravet er at det må være mindre enn fem år til du går av med pensjon.

Du kan også spare pengene og sørge for at de ikke blir utbetalt eller går til fridager mens du står i jobb. Da får du mer å rutte med som pensjonist.

Å ha fri med barna er en annen mulighet. Hvis du har barn under 14 år og vil tilbringe mer tid sammen med dem, kan du i kontoen din for fritt valg kjøpe to omsorgsdager per år. Det nye i overenskomsten er at du kan bruke barnas andre sykdomsdag fra skolen til legebesøk.

Øremerket lov for fedre

Ifølge EUs barseldirektiv skal pappapermisjonen ha en varighet på åtte uker. Dette direktivet, som vil bli implementert i dansk lov, sier imidlertid ikke noe om hvor mye foreldrepenger det skal utbetales i denne perioden. Den nye industrioverenskomsten i Danmark har øremerket åtte uker til far, fem uker til mor og tre uker til deling – alt med full lønn. Fra før har mor fire uker før fødsel og 14 uker etter med lønn.

ph

Lønn under sykdom

I Danmark har du rett på sykepenger i ni uker fra første sykefraværsdag. Med den nye avtalen er industriarbeiderne sikret sykepenger i ytterligere fem uker – altså til sammen 14 uker.

Mer utdannelse

Ved fornyelsen av industrioverenskomsten i 2007 ble det satt av 200 millioner kroner for at ufaglærte arbeidere kan bli faglærte. Denne ordningen blir nå permanent. Blir du sagt opp av arbeidsgiveren din, har du nå krav på å få opp til fem uker med utdannelse.

Annonse

Flere saker

Annonse