Kaja Steinnes Christoffersen følger opp 18-åringen som er på ettervern. Aldersforskjellen mellom dem er åtte år.
Nadia Frantsen
Lørenskog barnevernstjeneste:
Kaja fikk lov å være ny i jobben i to år: – Det var deilig
I Lørenskog barnevernstjeneste har Kaja Steinnes Christoffersen fått oppfølging og tid til å lære seg jobben. Nå har hun bestemt seg for å bli.
anne@lomedia.no
Hun var 24 år da hun var nyutdannet og fikk jobb i barnevernstjenesten. Noe av det første hun ble fortalt var at «de to første årene, da er du ny!»
– Jeg synes det var deilig å høre det. Å få lære, prøve, finne ut av jobben sammen med andre som er erfarne. Jeg bestemte meg også for å bruke disse to årene til å finne ut om kontaktperson i barnevernstjenesten er noe for meg. Og ja, jeg har tenkt å bli, slår Christoffersen (26) fast.
– Opplever du at du er skodd for barnevernstjenesten fra studiet?
– Både ja og nei. Utdanningen er en god grunnpakke, men ny jobb er ny jobb!
– Det er folks hverdag
Denne dagen har hun møte med en 18 år gammel gutt på ettervern. 18-åringen forteller Fontene at han har fått hjelp fra barnevernet i to år, og at det startet med at han hadde det vanskelig hjemme og ruset seg.
– Kanskje vi skal gå mer tur? Da kommer ordene lettere, sier Christoffersen.
De snakker om det som skjer i livet hans, og hun skryter av den jobben han har gjort, at han har vært villig til å prøve den hjelpen de har tilbudt ham.
– Du er jo et ja-menneske. Du har funnet fram til den fyren som bryr seg og har interesser! Og jeg er så glad for at du og moren din har funnet en måte å være sammen på hjemme, sier hun til ham.
Noe av det som har overrasket Christoffersen er hvor hverdagslig jobben er.
– Det er jo først og fremst folks hverdag vi jobber med, sier hun.
18-åringen (med ryggen til) har gått på ruskontrakt i ni måneder, og nå har han slutta. – Jeg klarte det fordi jeg fikk bra kontakt med mamma igjen, og på grunn av samtalene med blant andre Kaja, sier han.
Nadia Frantsen
• Riksrevisjonen kritiserer behandlingen av barnehjemsbarn: – Alvorlig
Unge ansatte
Antallet barnevernsansatte i kommunene er nesten doblet på elleve år. Nesten 85 prosent er kvinner, og gjennomsnittsalderen er nå 43 år. 13 prosent av de ansatte i barnevernet er under 30 år, viser tall KS har hentet fram for Fontene.
– Kritikere av barnevernet gjør stadig et poeng av at unge, relativt nyutdannede utøver en jobb med stort ansvar og makt. Har du kjent på dette?
– Ingen av familiene har kommentert at jeg er ung kvinne, men det betyr jo ikke at de ikke har tenkt det! Når jeg møter familier som er bekymra for hva barnevernet skal gjøre, har jeg tenkt at de kan bli redde for at jeg ikke skal greie å ta gode avgjørelser.
– Hva sier du om det?
– Jeg forklarer alltid at jeg ikke tar avgjørelser alene, men at jeg representerer en tjeneste. Jeg vet ikke om det er betryggende, men det er viktig å få sagt det, sier Christoffersen.
• Barneombudet: – Det er krise i barnevernet fordi det mangler statlig styring
– Det er kjemi
De går tur rundt vannet i Lørenskog, og nå går praten lett. 18-åringen sier han ikke har tenkt noe spesielt over at aldersforskjellen mellom ham og Kaja ikke er så stor. Men de har snakket om at hun er like gammel som storesøsteren hans, og i hans familie er jo hun «barn».
– Jeg har jo fått hjelp av mange forskjellige, også utekontakten og en ruskontakt. Jeg tror det handler mest om kjemi, sier han.
Da Christoffersen begynte i jobben fikk hun tildelt ni familier. Nå jobber hun i tiltaksteamet og følger bare opp familier som har samtykket til hjelp. Hun har 17 familier på lista, og har hatt 25 på det meste.
– Jeg synes det er passe, men det kommer jo helt an på hva som er greia.
Vitnet i fylkesnemnda
De to første årene har hun fått opplæring og oppfølging: Hun har vært med i andres møter, og hun har deltatt i veiledning for nye ansatte. Det har handlet om juss, hjelpetiltak og etiske dilemmaer. Nå når de to første årene er over, skal hun fortsatt ha veiledning med lederen hver uke. Hun skal også delta i gruppeveiledning med psykolog.
Kaja deltar på gruppeveiledning. De to første årene i barnevernstjenesten synes hun at hun har fått mye opplæring.
Nadia Frantsen
Etter at turen med 18-åringen er over, deltar hun i veiledning med tiltaksteamet. En av kollegene trenger hjelp til å forberede seg til fylkesnemnda. De diskuterer hvilke argumenter hun skal legge fram, hvorfor omsorgsovertakelse er nødvendig, hvordan hun skal få flyt i vitneforklaringen.
Selv har Christoffersen måttet vitne i fylkesnemnda en gang, i en sak om omsorgs-overtakelse. Hun tror det er den saken hun har lært aller mest av hittil.
– Jeg skjønte hvor mye det teller, det man dokumenterer underveis. Samtidig lærte jeg noe om hvordan man følger opp en familie i krise og tar imot deres smerte, når det er en avgjørelse man selv er med på å ta, sier hun.
Etter forhandlingen i nemnda, kom den ene forelderen bort til Christoffersen.
– Hun sa at hun ikke var sint på meg. For meg betød det at hun hadde opplevd meg ærlig og respektfull til tross for at det var en vond sak, sier Christoffersen.
– Kanskje vi skal gå mer tur? Da kommer ordene lettere, sier Christoffersen. Hun og 18-åringen snakker om det som skjer i livet hans, hun gir ham ettervern.
Nadia Frantsen
Drap i Lørenskog
Mens det ennå var sommerferie for mange, rammet tragedien en familie i Lørenskog. En mor er nå tiltalt for å ha drept sine to barn på 1 og 7 år.
Det er blitt kjent gjennom media at det var sendt bekymringsmelding på familien til en annen kommune. Christoffersen ønsker ikke å kommentere saken, men hun sier at det generelt er mye som skal bearbeides etter en arbeidsdag. Hun kan avreagere i gruppetimer med psykolog, og hun har laget seg noen egne strategier: hun trener, lager god mat og hører podkast på bussen hjem.
Hun er ikke redd for å bli rammet av turn-overstatistikken.
– Hvis jeg trenger oppfølging og ivaretakelse, får jeg det. Jeg merker at ledelsen vil at jeg skal vare.
Kaja Steinnes Christoffersen (26)
Barnevernspedagog, utdannet fra OsloMet
Kontaktperson i barnevernstjenesten i Lørenskog i Viken
Første jobb: Butikkansatt i Helsekost
Årslønn: 455.000 kr
Kaja Steinnes Christoffersen (26)
Barnevernspedagog, utdannet fra OsloMet
Kontaktperson i barnevernstjenesten i Lørenskog i Viken
Første jobb: Butikkansatt i Helsekost
Årslønn: 455.000 kr
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB