JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stendi-saken

Kan få 65 millioner etterbetalt i overtid og feriepenger

I løpet av få uker kan 183 omsorgsarbeidere vente 300.000 kroner hver inn på konto. Med mindre Stendi insisterer på omkamp.
Stendi opplyser at det vil ta et par uker før de bestemmer seg for om de vil forsøke å få saken inn for Høyesterett.

Stendi opplyser at det vil ta et par uker før de bestemmer seg for om de vil forsøke å få saken inn for Høyesterett.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

En dom i Høyesterett før jul kan sette punktum for den årelange striden i Stendi-konsernet om omsorgsarbeiderne er arbeidstakere eller oppdragstakere.

Stendi er et omsorgskonsern. Blant annet driver de omsorgsboliger for personer med utfordringer innen rus, psykiatri og nedsatt funksjonsevne.

– Jeg er lykkelig fordi saken er snart over, sier Ken Rogstad.

Han var ansatt som konsulent, oppdragstaker. Nå er han fast ansatt med de samme arbeidsoppgavene. Saken har vart i snart fem år.

– Jeg har gått og trippa og ventet på resultatet, sier han, men han har ikke tatt seg bryet med å regne ut hvor mange tusen kroner han får i feriepenger.

Advokatene Kjetil Edvardsen og Thea Rabe har bistått Fagforbundets medlemmer i saken mot Stendi. Her sammen med Ken Rogstad (til høyre).

Advokatene Kjetil Edvardsen og Thea Rabe har bistått Fagforbundets medlemmer i saken mot Stendi. Her sammen med Ken Rogstad (til høyre).

André Haugen/Fagforbundet

Honorar eller lønn

Boligene deres ble bemannet med oppdragstakere, det kalles også selvstendig næringsdrivende. Oppdragstakere mottar et honorar som skal dekke skatt, trygdeavgift og feriepenger.

De er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven, og har ikke vern mot usaklige oppsigelser og begrensninger på arbeidstida.

I 2018 gikk fem oppdragstakere til sak mot Stendi.

De mente at de i realiteten var ansatte med de rettigheter som følger, det var feil at de var oppdragstakere. Etter hvert sluttet flere seg til og for Fagforbundet var dette en svært viktig sak.

Etter tre år i rettssystemet fikk omsorgsarbeiderne medhold. Retten slo fast at de var ansatte. At de hadde krav på overtidsbetaling og feriepenger.

Bakgrunn: 22 omsorgsarbeidere kan juble etter seier mot Stendi i retten

200 ansatte til sak

Dommen førte til at opp mot 200 andre ansatte i konsernet gikk til sak mot Stendi. De krevde at også deres stillinger skulle være som ansatt, ikke oppdragstaker.

Et viktig stridstema var om de ansatte hadde krav på feriepenger i hele perioden, eller om de bare hadde krav på feriepenger for de siste tre årene.

Stendi tapte i Lagmannsretten. Kravet om feriepenger mot Stendi var ikke foreldet, redusert eller falt bort.

Bakgrunn: 194 omsorgsarbeidere vant over omsorgsgiganten i retten. Men Stendi vil ikke etterbetale

Retten var heller ikke særlig imponert over Stendi som arbeidsgiver:

«Lagmannsretten finner grunn til å bemerke at det er uheldig at Stendi, etter flere rettsrunder mot egne arbeidstakere, fortsatt bruker store ressurser på å forhindre at ankemotpartene (de ansatte red.anm.) skal få utbetalt rettmessige krav.»

Til tross for dette vedtok Stendi å anke avgjørelsen til Høyesterett.

Fersk dom får betydning

Men det var ikke bare de ansatte i Stendi som hadde lagt merke til den første dommen i Stendi-saken.

Det hadde også deres kolleger i firmaet Recoveryakademiet. De hadde på samme måte som de Stendi-ansatte, vært klassifisert som oppdragstakere.

Tre av de ansatte i Recoveryakademiet gikk til sak. De vant fram hele veien. Som FriFagbevegelse skrev 3. januar i år, avgjorde flertallet i Høyesterett at de ansatte var feilklassifisert.

Derfor hadde de rett til etterbetaling av overtid og ulempetillegg. og at kravet om feriepenger ikke forfalt etter tre år.

Denne dommen vil også få betydning for de nesten 200 ansatte i Stendi. Høyesterett hadde satt deres sak på vent mens de ventet på avgjørelsen i saken mot Recoveryakademiet.

Aktuelt: Sju millioner i etterbetaling til omsorgsarbeidere

Satt på vent

Stendi hadde godtatt spørsmålet om de ansatte var oppdragstakere eller arbeidstakere.

Konsernet hadde anket spørsmålet om feriepenger til Høyesterett. Siden dette også var tema i saken mot Recoveryakademiet satte Høyesterett satte Stendi-saken på vent.

Nå har Høyesterett felt sin dom og Recoveryakademiet tapte.

Formelt sett har Stendi fortsatt mulighet til å stå på anken over dommen fra lagmannsretten. Da må Høyesteretts ankeutvalg avgjør om de vil slippe inn saken.

300.000 kroner

Stendi sier til FriFagbevegelse at det vil ta et par uker før de bestemmer seg for om de vil forsøke å få saken inn for Høyesterett.

Hvis saken kommer til ankeutvalget i Høyesterett, har de fire ukers saksbehandlingstid. En endelig avgjørelse om det blir en ny rettsrunde faller i løpet av februar.

Hvis ikke Høyesterett slipper inn saken, kan de Stendi-ansatte vente seg et skikkelig bidrag til feriepengene. I gjennomsnitt vil de kunne få i overkant av 300.000 kroner inn på kontoen.

Warning
Annonse
Annonse