JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polske anleggsarbeidere

Kom til Norge bare timer før karantenereglene ble endret: 6 av 22 arbeidere fikk påvist covid-19

Seks polske arbeidere måtte i isolasjon – og de øvrige 16 ble satt i karantene på Jevnaker sist fredag.
22 polske arbeidere kom fredag til Jevnaker i Viken fylke for å jobbe på ny E16 hos entreprenøren PNC Norge. Seks av dem fikk påvist korona. (illustrasjonsfoto)

22 polske arbeidere kom fredag til Jevnaker i Viken fylke for å jobbe på ny E16 hos entreprenøren PNC Norge. Seks av dem fikk påvist korona. (illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Ved midnatt natt til lørdag ble karantenereglene for utenlandske arbeidere til Norge skjerpet. Utenlandske arbeidstakere som i de siste 10 døgnene før de kommer til Norge har oppholdt seg i områder med særlig høyt smittenivå, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten ved innreise.

Bare timer før denne endringen trådte i kraft, kom 22 arbeidere til Jevnaker i Viken fylke for å jobbe på ny E16 hos entreprenøren PNC Norge. 6 av de 22 arbeiderne testet positivt på covid-19.

Det var Ringerikes Blad som omtalte dette først.

Dermed må de seks i isolasjon på eget brakke-rom med eget bad, og få maten satt foran døra, mens de øvrige må oppholde seg i karantene i ti dager.

Entreprenørene står selv for testingen gjennom en privat oppdragsgiver, som dermed ikke belaster det lokale helsevesenet. Men oppfølgingen av de smittede, er kommunens ansvar.

Med reglene som gjaldt inntil midnatt lørdag, kunne arbeiderne jobbe med fritidskarantene, mot å teste seg hver tredje dag.

Tilbake i april: Utenlandske arbeidere får ikke dagpenger

Mange smittede i kommunen

Jevnaker er en av kommunene i Norge med størst antall smittede per innbygger.

– Per i dag har vi 33 aktive smittede, inkludert 11 utenlandske arbeidere, sier kommuneoverlege i Jevnaker kommune, Marthe Bergli, til FriFagbevegelse.

Det betyr samtidig omfattende smitteverntiltak på skoler og barnehager. Undervisningen på skolene er digital, det er forsterket smittevern i barnehagene og påbud om munnbind hvis man ikke klarer å holde en meters avstand.

Søndag ble det registrert «bare» to nye tilfeller i kommunen.

– Det er et lavere antall enn de siste dagene, sier Bergli.

Hun påpeker samtidig at smittesporingen har registrert alle tilfeller og at kommunen har kontroll over situasjonen.

Over 400 personer er i karantene i kommunen med rundt 6800 innbyggere.

Kommuneoverlegen poengterer at det ikke er noen kobling mellom de utenlandske arbeiderne og smitten hos egne innbyggere.

Skaper debatt: Regjeringen får kritikk for å kutte i dagpengene for korona-permitterte. Slik svarer de tilbake

Møte med entreprenørene fredag

Ifølge Ringerikes Blad hadde kommunen fredag møte med entreprenørene Skanska og PNC. Tidligere skal kommunen ha fått rapporter om at karanteneregler ikke er overholdt. Nå er rutinene skjerpet, sier kommuneoverlegen til lokalavisen.

Ingen av de smittede arbeiderne skal være alvorlig syke. Mange er helt uten symptomer.

Det jobber cirka 100 personer på PNCs anlegg på Jevnaker, og ute i anlegget er samtlige fra Polen.

PNC Norge har vært entreprenør i flere store bruprosjekter i Norge, blant annet Loftesnesbrui i Sogndal og Farrisbrua i Larvik.

De er også involvert i flere pågående prosjekter, blant annet Randselva Bru på E16 mellom Eggemoen og Åsbygda, Intercity-prosjektet Venjar-Langset og Varoddbrua i Kristiansand.

«Arbeidslivets tragiske tommelfingerregel»: Jo viktigere jobben din er, jo mindre sannsynlig er det at du har høy lønn

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at PNC var underleverandør for Skanska. Det stemmer ikke. Skanska og PNC jobber på ulike prosjekter. FriFagbevegelse beklager feilen.

Annonse
Annonse