JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

Younio

Kontroversiell «billig-fagforening» til kamp om unge arbeidstakere

Krifa har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik. Nå prøver den kristne fagforeningen å nå unge arbeidstakere gjennom Younio, en forening som lover billig medlemskap, gratis Voi og Spotify-abonnement.21.10.2020
15:33
22.10.2020 11:15

I Danmark har framveksten av den kristne fagforeningen Kristelig Fagforening (Krifa) skapt fagforeningskrig de siste årene.

De tradisjonelt store fagforeningene som LO og 3F har blødd titusenvis av medlemmer til Krifa, som profilerer seg som billig og effektiv. Samtidig har de tradisjonelle fagforeningene anklaget Krifa for streikebryteri, for å bryte med den danske modellen og for å ikke stille seg på arbeidstakernes side i store konflikter.

Krifa finnes også i Norge, men har foreløpig ikke nådd ut til de store massene. Nå gjør de derimot et nytt framstøt mot det norske markedet. Gjennom annonser på Facebook reklamerer organisasjonen for en splitter ny, heldigital fagforening ved navn «Younio».

Les også: Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Idé på tegnebrettet

I likhet med moderorganisasjonen Krifa, profilerer Younio seg på å være billig. På nettsidene sine lokker fagforeningen med «markedets laveste» medlemsavgift, og tilbyr dessuten billige boliglån og en rekke rabatter – blant annet en gratis tur med elsparkesykkelselskapet Voi og en måneds gratis tilgang til Spotify Premium.

Slik annonserer danske Krifa for sin nye fagforening på Facebook.

skjermdump

Billig medlemskap og ingen bindingstid er noen av fordelene Younio reklamerer med på sine egne nettsider.

skjermdump

Dagsavisen har kontaktet det norske reklameselskapet som har registrert domenenavnet Younio.no. Daglig leder i selskapet viser videre til danske Krifa og innovasjonssjef Henri Brorson.

Brorson vil ikke svare Dagsavisen på hva som er formålet med den nye fagforeningen, hvilken forretningsmodell den bygger på eller hvor langt Krifa er kommet i prosessen.

– Dette er bare en idé på tegnebrettet i danske Krifa, sier Brorson til Dagsavisen.

LO: «Jukse-fagforening»

Krifa kaller seg selv en fagforening, men avviser det som tradisjonelt har vært ansett som fagbevegelsens mektigste våpen – nemlig streikeretten. Organisasjonens norske avdeling har per dags dato ingen tariffavtaler, får Dagsavisen opplyst. Dermed er den heller ikke del av lønnsoppgjørene. I stedet tilbyr Krifa juridisk bistand, pensjonsrådgivning og ulike typer forsikringer.

Flere fagfolk både i Norge og Danmark har advart mot framveksten av denne typen alternative fagforeninger, og lederen av Kristne Arbeidere i LO har tidligere gått ut i Dagen og kalt Krifa en «jukse-fagforening».

Krifa i Norge har i dag rundt 2.000 medlemmer, ifølge daglig leder Kristin Fjellman. Til sammenlikning har LO over 950.000 medlemmer.

I Danmark har såkalte alternative fagforeninger lyktes langt bedre. Danske Kristelig Fagforening, som norske Krifa er en del av, er ifølge egne nettsider landets fjerde største fagforening.

Les også: Fabian (16) og Leah (15) har sin første sommerjobb. De synes man lærer for lite om arbeidsliv på skolen

– Dialog er i vårt DNA

Younio kommer til å bygge på de samme prinsippene som Krifa, forteller Brorson i danske Krifa. Han avviser kontant at streik er et aktuelt virkemiddel i den nye fagforeningen.

– Krifa ville aldri drømme om å lage en ny fagforening hvor det tas i bruk streik. Dialog er i vårt DNA, sier han.

Ifølge innovasjonssjefen er nettsidene til Younio, hvor det allerede nå er mulig å registrere seg som medlem, foreløpig del av en test som allerede er blitt kjørt i Danmark. Hva denne testen går ut på, vil ikke Brorson si. Han vil heller ikke svare på hva Krifa ønsker å finne ut med testingen.

Det er heller ikke bestemt hvem som er Younios målgruppe, ifølge Brorson. Men han vedgår at den i sin nåværende form er rettet inn mot yngre arbeidstakerne.

Hvordan fagforeningen eventuelt vil se ut til slutt, avhenger av resultatene fra de hemmelige testene, opplyser Brorson.

– Ideen er å lage en annen type fagforening enn de som er på markedet i dag, sier han.

– Er dere klare over at det finnes en norsk hovedorganisasjon med nesten samme navn; Unio?

– Younio er bare en arbeidstittel. Vi vet ikke om det blir det endelige navnet eller ikke.

– Dette er ikke et bidrag til å bygge opp under det norske trepartssamarbeidet, med et godt, organisert arbeidsliv og små forskjeller, skriver han videre.

Ifølge Dahle opplever ikke Unio nesten-navnebroren Younio som en trussel.

– Vi oppfatter ikke dette som en utfordrer da vi organiserer store og tunge profesjonsforbund, med et bredt spekter av tilbud til medlemmer, som lønns- og arbeidsvilkår og profesjonsutvikling, skriver han.

Mener streik er ukristelig

Arbeidslivsforsker Kristine Nergaard ved forskningsstiftelsen Fafo tror det er lite sannsynlig at Krifa og liknende fagforeninger vil kunne utfordre LO og andre fagforeninger i Norge.

Men det betyr ikke at det ikke kan komme konkurranse, sier forskeren.

– Krifa har vært her i ti år uten at noen har merket noe særlig til dem, men man kan tenke seg at mer forsikringsbaserte ordninger kan bli en utfordring for den tradisjonelle fagbevegelsen på sikt, sier Nergaard.

Kristine Nergaard i Fafo tror ikke Krifa kommer til å klare å utfordre LO i Norge.

Kristine Nergaard i Fafo tror ikke Krifa kommer til å klare å utfordre LO i Norge.

Kai Hovden

Hun forteller at Krifa opprinnelig var en dansk fagforening med kristen profil, men at det har tatt en litt annen form i Norge.

– Krifa var først en fagforening for folk som mente streik var ukristelig og at man måtte løse uenighet på en annen måte. Da det ble etablert i Norge, var det åpenbart en ren businessidé. De fikk penger fra Krifa i Danmark for å dra det i gang, men så har de ikke fått det helt til.

– Antakelig må de appellere til folk som ikke er spesielt kristne eller dem som ikke liker mer tradisjonelle fagforeninger, sier hun.

– Surfer på andre

Grunnen til at den kristne fagforeningen har lyktes i Danmark og ikke i Norge, henger ifølge Nergaard sammen med den danske a-kasseordningen. Alle danske arbeidstakere må være tilknyttet en a-kasse (arbeidslivskasse) for å ha rett på dagpenger.

Disse ble tidligere administrert av fagforeningene og var rettet inn mot spesifikke bransjer. Kristne fagforeninger som henvendte seg til alle typer arbeidstakere falt derfor utenfor.

I 2002 ble bestemmelsene om a-kassene endret slik at flere arbeidstakerorganisasjoner kunne komme på banen, og fremveksten av såkalte «gule» fagforeninger skjøt fart.

Gule fagforeninger er ifølge Store norske leksikon tidligere blitt brukt som skjellsord om foreninger som organiseres i samråd med bedriftsledelsen for å hindre streik.

– Disse fagforeningene surfer på at andre holder orden på dansk arbeidsliv. De har ikke overenskomster eller egne tillitsvalgte, men tilbyr billig medlemskap. Derfor har de tatt mange av de danske LO-forbundenes medlemmer, sier Nergaard.

– Har tradisjonelle fagforeninger noe å lære av dem?

– Nei, med mindre konkurranse på kontingent er noe du kan lære. De tilbyr ikke fagforeningsmedlemskap slik vi kjenner det ut fra den norske modellen.

Leder Kristin Fjellman i norske Krifa sier at hennes organisasjon anerkjenner den jobben norsk fagbevegelse har gjort for arbeidslivet, men at de ønsker å tilby et alternativ.

– Vi tror det finnes flere veier til målet, og streik er ikke noe vi er tiltrukket av. Vi er opptatt av å være fremoverlente, moderne og et alternativ, sier Fjellman.

Dagsavisen lyktes ikke i å få en kommentar fra dansk eller norsk LO.

DETTE ER KRISTELIG FAGFORENING

* Opprettet i Danmark i 1899 som en motpol til de «sosialistiske fagforeningene».

* Politisk nøytral. Bygger på et kristent livs- og menneskesyn.

* Organiserer lønnstakere innenfor alle fag.

* Avstår fra streik.

* Etablerte en egen avdeling i Norge i 2008.

* Norske Krifa inngår ikke i noen av de fire hovedsammenslutningene og har ikke tariffavtaler, men fremmer likevel lønnskrav på vegne av medlemmene.

* Krifa i Norge har ca. 2.000 medlemmer.

* I Danmark er Krifa del av flere kollektive tariffavtaler, blant annet med motparten Kristelig Arbeidsgiverforening. Alle avtalene er uten streikerett.

* Danske Kristelig Fagforening har omtrent 190.000 medlemmer.

Kilder: Krifa, Kapital, Vårt Land

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2020
15:33
22.10.2020 11:15Mest lest

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Håvard Sæbø

Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

Eirik Dahl Viggen

Kutter bemanningen i høyrisikofengsel: De ansatte frykter for liv og helse

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

Her er LOs sju krav for å bedre helikoptersikkerheten

Trygve Slagsvold Vedum løfter Senterpartiet til historiske høyder

Trygve Slagsvold Vedum løfter Senterpartiet til historiske høyder

Senterpartiet

Ny måling: Senterpartiet er Norges største parti

SKATT: Ansatte i kollektivtransporten må fra 1. januar skatte for frikortet de får fra arbeidsgiver. Finansdepartementet har tenkt å la arbeidsgiverne beregne verdien på fribilletten.

SKATT: Ansatte i kollektivtransporten må fra 1. januar skatte for frikortet de får fra arbeidsgiver. Finansdepartementet har tenkt å la arbeidsgiverne beregne verdien på fribilletten.

Tormod Ytrehus

Slik blir løsningen for skatt på frikort for bussjåfører

I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

Stian Lysberg Solum / NTB

Nav-dømte beskylder setteriksadvokaten for løgn

URETTFERDIG ORDNING: Fellesforbundet mener skattlegging av frikort vil være urettferdig og ramme ulikt, siden de ulike fylkene har satt forskjellig verdi på frikortene.

URETTFERDIG ORDNING: Fellesforbundet mener skattlegging av frikort vil være urettferdig og ramme ulikt, siden de ulike fylkene har satt forskjellig verdi på frikortene.

Tormod Ytrehus

Fra nyttår må bussjåfører betale skatt av frikortene. Det vil Arbeiderpartiet gjøre noe med

KOMMUNIKASJONSSJEF: Henrik Glette. (Arkivfoto)

KOMMUNIKASJONSSJEF: Henrik Glette. (Arkivfoto)

Knut Viggen

Statnett vil ikke bruke Wizz Air, men det er ingen boikott


Flere saker