Kriminelle i arbeidslivet skal straffes hardere
Kriminelle i arbeidslivet vil kunne få gebyrer som er fem ganger høyere enn i dag. Nå er taket på 1,8 millioner kroner.
Ved alvorlige brudd på Arbeidsmiljøloven vil arbeidsmiljøloven i legge overtredelsesgebyr i millionklassen.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Regjeringen vil foreslå at overtredelsesgebyrene som Arbeidstilsynet kan utstede, økes til 6 millioner kroner.
– Lovbrudd skal aldri lønne seg. Vi skal ha et seriøst og ryddig arbeidsliv. Useriøse virksomheter skal ikke kunne tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet for overtredelsesgebyr er for lavt. Da må vi slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding.
Konkret betyr det at regjeringen foreslår å endre arbeidsmiljøloven.
Fire prosent av omsetningen
Regjeringen har også foreslått at overtredelsesgebyret kan utgjøre fire prosent av bedriftens omsetning. Det vil si at hvis bedriften har en omsetning på over 150 millioner kroner, vil Arbeidstilsynet kunne ilegge gebyrer på over 6 millioner kroner.
For en bedrift med omsetning på 200 millioner kroner i året vil gebyret da kunne være på 8 millioner kroner.
Selv om dagens tak er på 1,8 millioner kroner, har Arbeidstilsynet aldri gitt så høye gebyrer. En oversikt viser at tilsynet har gitt gebyrer til virksomheter som har brutt arbeidsmiljøloven på over 1 million kroner, kun ni ganger.
Det høyeste gebyret som er gitt er på 1,4 millioner kroner og gjelder bemanningsbedriften Arbeidskraft Valdres. Gebyret er ikke vedtatt, og saken er fortsatt under behandling.
FriFagbevegelse skrev om saken for et år siden.
I fjor fattet Arbeidstilsynet 798 vedtak om overtredelsesgebyr. Ifølge tilsynet er det en økning på 67 prosent fra 2022.
Overtredelsesgbyrer gitt av Arbeidstilsynet
Stortingsvedtak
Regjeringens forslag er et resultat av Stortingets vedtak i 2022. Da fremmet Rødt et forslag om å heve taket på overtredelsesgebyrene.
Dette fikk de med Høyre og Frp, og etter hvert SV på slik at det ble flertall for forslaget.
– Lenge har det i praksis vært straffefrihet for en del kriminalitet som begås i arbeidslivet, og ettersom denne kriminaliteten er profittdrevet, kan høyere gebyrer være en del av løsningen. Det er viktig at størrelsen på boten står i samsvar med fortjenesten, skriver LO-sekretær Trude Tinnlund i en e-post til FriFagbevegelse.
Systematisk brudd
LO har lenge ønsket sterkere sanksjoner i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Tinnlund understreker at det viktigste i denne sammenhengen er å sikre arbeiderne mot å bli utnyttet.
Mye av det kriminelle utbyttet er ubetalt lønn, overtidsbetaling og feriepenger, og det må være en prioritet å styrke de ansattes mulighet til å få den lønna de har krav på.
I Hurdalsplattformen har regjeringen lovet at de skal styrke solidaransvar-ordningen.
– Vi ser fram til at dette kommer på plass, skriver hun.
Hun understreker at det er viktig at det innføres en alternativ øvre ramme, knyttet til virksomhetens årsomsetning. Overtredelsesgebyr kan for eksempel gis ved omfattende brudd på arbeidstidsreguleringer eller på allmenngjøringsforskriftene.