Sund laksepakkeri konkurs. Sekkingstad overtar:
Laksearbeidere skulle få 20 millioner kroner i erstatning. Nå kan de tape alt
Laksearbeidere ble diskriminert fordi de var fagorganiserte. De ble tilkjent erstatning, men bedriften gikk konkurs før arbeiderne fikk pengene.
De polske arbeiderne streiket for tariffavtale, mistet jobben, men vant en erstatning i retten. Nå kan de tape alt.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
På et allmøte tirsdag fikk de ansatte ved Sund laksepakkeri beskjed om at bedriften er konkurs, melder nettstedet iLaks.
Konkursen vil få dramatiske konsekvenser for en stor gruppe polske laksearbeidere som venter på en stor erstatning.
Ikke uventet
Konkursen i Sund laksepakkeri er ikke uventet etter at bedriften tapte i Bergen tingrett i fjor sommer, og skylder 45 polske arbeidere til sammen 18,1 millioner kroner i erstatning pluss saksomkostninger. Bedriften anket dommen, og etter at forliksforhandlinger ikke førte fram i januar var det ventet en ny runde i retten. Men når bedriften har slått seg konkurs, er det lite trolig at det blir en ny rettsrunde.
Fortsatt arbeid
Sund laksepakkeri ble dømt etter at ingen av de fagorganiserte i Norse Production fikk jobb videre i det nye selskapet, etter at Norse Production gikk konkurs i april 2018.
Sund fortsatte driften i lokalene til Norse, men ville bare ha med uorganiserte arbeidere videre. Alle medlemmer i LO-forbundet NNN fikk nei til å fortsette å jobbe.
Etter at Sund i går gikk konkurs har Sekkingstad AS garantert videre drift. Alle de ansatte i Sund laksepakkeri får dermed jobbe videre med de samme produktene i de samme lokalene og med den samme kunden. Den største forskjellen blir antagelig at de 45 polske arbeiderne som mistet jobben for to år siden ikke får utbetalt erstatningen som Bergen tingrett ga dem.
Bergen tingrett opplyser til FriFagbevegelse at de ennå ikke har rukket å oppnevne bostyrer.
Mangler ord
– Jeg mangler nesten ord. Det er helt forkastelig at en kan vri seg unna et legitimt krav på denne måten, sier nestleder i NNN, Jarle Wilhelmsen til FriFagbevegelse. Wilhelmsen har fulgt situasjonen i Sekkingstad tett de siste ti årene.
Han sier at alle vet at det er Sekkingstad som står bak denne modellen. Dette er et konsern som har en omsetning på flere milliarder kroner i året.
– Hadde det vært litt moralsk ryggrad i Sekkingstad så hadde de betalt kravet. Sund laks har ikke penger, men Sekkingstad har en milliardomsetning og har mulighet til å betale de millionene som Sund skylder.
162,85 kroner i timen
Sekkingstad har drevet fiskeforedling på Skaganeset på Sotra vest for Bergen siden 1987. Bedriften hadde et to-lønnssystem og underbetalte systematisk ansatte fra Polen. Da dette ble ulovlig etter norsk lov i 2013, ble produksjonsutstyret overført til det nystartete polske selskapet Norse Production.
De ansatte ble tilbudt jobb i det nye firmaet og underbetalingen kunne fortsette. Situasjonen i Sekkingstad var en viktig faktor da NNN krevde at tariffavtalen for fiskeforedlingsindustrien skulle allmenngjøres, at det ble innført en minstelønn i bransjen. Fra 1. februar 2015 ble det forbudt å betale ansatte i fiskeforedling under 162,85 kroner i timen.
Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien
Opp til bostyrer
Direktør Even Hopland i Sekkingstad var på allmøte tirsdag. Der garanterte han at alle som i dag jobber på Sund laksepakkeri fortsatt skal ha arbeid. Han garanterte fortsatt drift ved fabrikken og at de ansatte kan få beholde rotasjonsordningen.
– Men jeg kan ikke si hvilket firma som kommer til å fortsette driften. Det er det opp til bostyrer å bestemme, men anlegget på Skaganeset er viktig for Sekkingstad og vi vil gjerne fortsette driften der, sier Hopland til FriFagbevegelse.
Tilbød to millioner kroner
– Kan det være aktuelt for Sekkingstad å dekke kravet på rundt 20 millioner kroner som de polske arbeiderne fikk tilkjent i tingretten?
– For det første er ikke dommen rettskraftig ennå. Det er opp til bostyrer om han vil opprettholde anken. For det andre tilbød Sekkingstad to millioner kroner for å hjelpe til under forliksforhandlingene i januar, sier Hopland.
De polske arbeiderne har fått dekket lønnsutgiftene fra lønnsgarantifondet. Det de ikke har fått dekket er 100.000 kroner i erstatning. Til sammen utgjør dette 4,5 millioner kroner.
– Vi tilbød å dekke to millioner kroner av dette. Det ville gitt hver av de polske arbeiderne rundt 45.000 kroner hver. Vi var ikke part i saken, men kom med tilbudet for å få saken ut av verden, forklarer Hopland.
De ansatte i Norse Production ble tilkent rundt 20 millioner kroner i retten i fjor sommer. Nå kan erstatningen være tapt etter at bedriften Sund laks har gått konkurs.
Jan-Erik Østlie
Useriøst tilbud
Ifølge Hopland avslo NNN tilbudet.
Wilhelmsen bekrefter at de mottok et tilbud på to millioner kroner under rettsmeklingen.
– Det måtte ha vært på rundt ti millioner kroner hvis vi skulle ha vurdert det seriøst, sier Wilhelmsen.
Les også: Laksegigant gir Erna Solberg 100.000 kroner, men dumper lønna til de ansatte.