JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lege Paul Kavli stiller seg uforstående til regjeringens innstramminger i AAP-regelverket. Han forteller at regelendringene rammer hans pasienter svært hardt.

Lege Paul Kavli stiller seg uforstående til regjeringens innstramminger i AAP-regelverket. Han forteller at regelendringene rammer hans pasienter svært hardt.

Lene Sørøy Neverdal

Lege om nye Nav-regler: – Det er helt krise for mine pasienter

Lege Paul Kavli møter mange av dem som nå mister hele sin inntekt etter regjeringens innstramming i Nav-regelverket. – De uttrykker voldsom fortvilelse og håpløshet.


20.12.2018
07:34
21.08.2023 17:14

– Jeg har vært i helsevesenet i mange år. Det jeg har opplevd det siste året er det drøyeste jeg har sett. Det er rått å være vitne til dette, og det går inn på meg.

Paul Kavli sier han nesten ikke har ord for å beskrive hvor brutalt han mener det er at mange som har gått på arbeidsavklaringspenger (AAP) nå mister sin inntekt mens de fortsatt er under behandling og ikke har tilstrekkelig arbeidsevne til å livnære seg uten stønad. Dette er en konsekvens av det nye AAP-regelverket som trådte i kraft 1. januar i år.

Les svaret fra Nav-direktøren nederst i saken!

– Ekstremt urettmessig

I en kronikk på Dagsavisens debattsider skriver Kavli: «Pasienter opplever dette som ekstremt urettmessig og det setter dem i uhåndterlige økonomiske problemer, hvilket forstyrrer behandling i vesentlig grad.»

Han forteller at hans pasienter settes på bar bakke og får råd om søke om sosialstønad. Utgangspunktet for å søke økonomisk sosialhjelp er at man først må «utnytte egne muligheter eller hjelpeordninger» for å kunne forsørge seg selv. Mange må derfor selge unna det de måtte sitte på av verdier, før de får økonomisk hjelp til livsopphold. Sosialstønaden er langt lavere enn hva man får i arbeidsavklaringspenger, og mange må leve på familie og venner.

Per Willy har vært uten inntekt ett år. Han er en av dem som ikke får arbeidsavklaringspenger fra Nav

Som lege jobber Kavli i hovedsak med mennesker som har langvarige, komplekse sykehistorier og utmattelsesproblematikk. Dette er en gruppe pasienter som ofte trenger langvarig oppfølging for å komme tilbake i jobb, og det er mange i denne gruppen som nå har nådd makstida for AAP og som ikke får forlengelse.

– Mitt viktigste poeng er dette: Dagens regelverk ødelegger det vi forsøker å få til, nemlig gode behandlingsprosesser som fører til gjenvinning av funksjons- og arbeidsevne. Når pasientene er under et så stort press som i dag, får vi det ikke til, sier Kavli til Dagsavisen.

Han kjenner seg maktesløs når Nav har besluttet at hans pasienter ikke lenger skal få stønad til livsopphold.

– Da må jeg bare legge fra meg pennen og prøve å være et menneske sammen med dem. Når jeg ser den voldsomme fortvilelsen, tapet av verdighet og hvor vondt de har det, tenker jeg: «Hvordan har vi endt opp med et sånt system?»

Han legger til:

– Det mest tankevekkende er at mange opplever at selv når alt er i orden, avklaringsmessig sett, så får de ikke mer stønad – selv om de åpenbart ikke har arbeidsevne etter Navs egne bestillinger.

Advokat: – Det regjeringen har gjort er helt hårreisende

– Dokumentkjør

Kavli forstår ikke hva politikerne vil oppnå med å stramme inn regelverket slik de har gjort. Det eneste han vet, er at innstrammingen rammer hans pasienter svært hardt og at sannsynligheten for at de skal gjenvinne arbeidsevne blir mindre når de mister inntekten. Han forteller at pasientene med sammensatte og komplekse lidelser, som ikke er «objektiviserbare», allerede opplever et stort press gjennom hele Nav-løpet.

– Det er et jag etter diagnostisk sikkerhet fra Nav og et voldsomt dokumentkjør som forstyrrer behandlingsprosessene ganske kraftig. Mange av disse pasientene må gjøre en stor egeninnsats. Da må de få arbeidsro, sier Kavli.

Han mener nøkkelen til å lykkes handler om å ha en tilstedeværende fastlege, en god relasjon til Nav og at pasienten får jobbe med egen mestring uten å utsettes for mye stress.

– Mange av dem jeg snakker om, har hatt livsbelastninger helt siden oppveksten sin og har lav stresstoleranse. Så slår Nav til med enda mer stress. Selv en frisk og robust person ville syntes det var krevende å forholde seg til Nav-systemet slik det er i dag.

Ville ut i jobb, endte på sosialen: – I år har vi ikke råd til julegaver

– Blir mistrodd

Det er ikke bare det nye regelverket Kavli vil til livs. Han mener også at det har vært et problem i lang tid at Nav ikke legger nok vekt på vurderingene til fagpersoner.

– Det må bli mye bedre samhandling og interaksjon mellom helsevesenet og Nav. Fagligheten som leger, psykologer og annet helsepersonell kommer med, må møtes med respekt. I dag blir våre vurderinger ofte mistrodd.

Kavli etterlyser også større engasjement fra legene som er i Nav-systemet.

– Jeg savner at de rådgivende legene i Nav står litt mer opp for pasientene. Under studietida lærte vi at man må møte pasientene før man kan mene noe. Nav-legene gjør ikke det. De leser bare papirer, som prinsipielt utgjør en systemfeil.

Han forteller at det oppleves som en enorm påkjenning for pasientene å ikke bli trodd.

– Mange har blitt syke etter at de har slitt seg ut i arbeidslivet. De har hatt høy arbeidsmoral, så blir de møtt med mistro av Nav. Det oppleves som en stor krenkelse og medfører et voldsomt verdighetstap som påvirker helsa like negativt som det økonomiske stresset.

Han mener også at kommunikasjonen fra Nav må bli bedre.

– Mange fungerer dårlig kognitivt og forstår ikke det som Nav skriver i brevene. De utvikler en «Nav-fobi» og kan få en akutt stressreaksjon bare ved synet av en Nav-logo. Sånn er det.

Systemsvikt

Kavli understreker at han mener det er politikerne som sitter med ansvaret.

– Det er politikerne som har skapt dette problemet. Jeg tror de som jobber i Nav, har veldig vanskelige arbeidsforhold, men for meg synes det klart at Nav-systemet fungerer veldig dårlig.

Han mener det har vært for mange omstillinger og at nye reformer ikke er svaret.

– Det burde kanskje vært ett navn på stønaden fra det øyeblikket du ble syk, og så kunne man hatt en løpende vurdering. Da ville man unngått de stressutløsende overgangsfasene som man har når sykepengene utløper og når man er i ferd med å nå makstida for AAP.

Synes du dette var interessant? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Svar fra Nav-direktør

Dagsavisen har lagt fram kritikken fra Paul Kavli for Nav.

I en e-post skriver Kristian Munthe, avdelingsdirektør i Ytelsesavdelingen i Nav:

– Nav har samarbeid med helsevesenet både i enkeltsaker og på ulike nivåer for å videreutvikle tjenester for innbyggerne som både trenger helse- og arbeidsrettet bistand. Dette for å forhindre frafall fra arbeidslivet og å skaffe dem som har behov for dette arbeid.

AAP-vurdering

Om Navs vurderinger av retten til å motta arbeidsavklaringspenger, skriver han:

– Det er helsevesenet som vurderer om en person er syk eller skadet, mens det er Nav som vurderer hvordan sykdommen eller skaden påvirker mulighetene vedkommende har til å være i arbeid. Saksbehandlerne i Nav overprøver ikke den medisinske dokumentasjonen, men anvender denne til å gjøre sine vurderinger etter reglene i folketrygdloven.

Arbeidsevne

Munthe skriver at for å ha rett til å motta arbeidsavklaringspenger, er det et vilkår at man har nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent.

– Vurderingen av om en person har nedsatt arbeidsevne i den grad at det kan gi rett til å motta arbeidsavklaringspenger, er det Nav som skal foreta. Viktige momenter i denne vurderingen vil i mange saker være medisinsk dokumentasjon. Nav vurderer arbeidsevne ut fra opplysningene personen gir i egenvurdering, i CV og i samtale med Nav og ut ifra annen relevant informasjon.

– Det er vi som må være vitne til kostnadene vedtakene har for disse menneskene, sier saksbehandlere

– Helt skandaløst at mange nå ender på sosialhjelp

20.12.2018
07:34
21.08.2023 17:14



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Gorm Kallestad / NTB

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene


Flere saker