JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommune- og fylkestingsvalg 2019:

Lene (23) er Arbeiderpartiets drømmekandidat

Hun er ung, kvinne og fagorganisert. Slike kvinner vil partisekretær Kjersti Stenseng ha.
Industriarbeider og tillitsvalgt Lene Myhrvold sammen med partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

Industriarbeider og tillitsvalgt Lene Myhrvold sammen med partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Nominasjonen foran fylkes- og kommunevalget neste år er i full gang. For Arbeiderpartiet er det et klart mål å få en bredere representasjon gjennom sine kandidater. Lene Myhrvold fra Raufoss i Oppland er som plommen i egget i så måte.

– Lene jobber i privat industri, er ung og hun er kvinne. Akkurat en slik kandidat vi vil ha på listene våre, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.no.

Partisekretæren til Arbeiderpartiet har tatt forbundslederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, på ordet og bedt alle kommunepartier spesielt se etter fagorganiserte når de syr sammen kommunevalglistene.

Eggum vil ha flere Ap-politikere med skitt under neglene. Samtidig har Stenseng spilt ballen tilbake og bedt Fellesforbundet jobbe fram egne kandidater.

Arbeiderpartiet skal vinne valget med flere faglige kandidater på listene

Skitt under neglene

Lene Myhrvold er et resultat av denne oppfordringen.

– Jeg kommer fra gulvet og har skitt under neglene, sier hun.

Hun begynte å engasjere seg politisk først da hun kom ut i arbeidslivet. Men så gikk det slag i slag. 23-åringen har jobbet i Industriparken på Raufoss siden 2015. Tidlig ble hun ungdomstillitsvalgt på jobben, så i avdelingen, før hun kom inn i det sentrale Ungdomsutvalget i Fellesforbundet.

Nå leder hun dette utvalget.

– Det har ballet på seg, ja, og blitt litt mye etterhvert. Men det går fint, forklarer hun.

Nå hopper hun altså i tillegg også inn i lokalpolitikken.

Typisk Ap-kommune

Vestre Toten er en typisk Ap-kommune, med et kommunesentrum med en stor industripark, som i tillegg til bildelprodusenten Kongsberg Automotive blant annet inneholder Nammo.

Ved forrige valg fikk Ap 14 av 31 representanter i kommunestyret.

Lene står på åttende plass på det foreløpige listeforslaget fra nominasjonskomiteen. Også ordførerkandidaten kan bli rekruttert fra Fellesforbundet. Stian Olafsen jobber på Nammo, og har et flertall bak seg i nominasjonskomiteen som ordførerkandidat. Men bare med tre mot to stemmer.

– Det er viktig for oss å beholde ordføreren her. Det er en stor kommune. Og det er en stor industrikommune med mange arbeidsplasser. Da trenger vi gode faglige kandidater som kan snakke varmt om sosialdemokratiet, mener Kjersti Stenseng.

– Og vi trenger politikere som unge velgere kan identifisere seg med. Slike som Lene, mener hun.

Samtidig vet Stenseng at dette fører med seg en tøff hverdag for den enkelte.

– Det jobbes turnus, med både kveldsskift og kanskje helgeskift. Så skal du kombinere det med både lokalpolitikk og klubbarbeid. Mange har også familie i tillegg. Det er krevende og en utfordring både for oss og arbeidsgivere å legge til rette for at det er mulig å engasjere seg politisk, sier Kjersti Stenseng.

Men det er også fordeler.

– Du får være med å påvirke din egen arbeidsplass gjennom det faglige arbeidet, og gjennom det politiske vervet får du også muligheten til å påvirke lokalsamfunnet, sier Ap-sekretæren med adresse til Lene.

Et forbilde

Stenseng er ikke redd for å kalle Lene Myhrvold et forbilde.

– Organisasjonsgraden går ned. Å engasjere seg politisk er en fallende trend. Derfor er det så viktig å ha slike forbilder som Lene, som kan ha en påvirkningskraft på ungdommen og som ser viktigheten av å engasjere seg politisk. Det er bedre at du gjør den jobben enn meg, sier hun til Lene.

– Du har større påvirkningskraft på unge enn meg, legger hun til.

– LO har over 900.000 medlemmer og representerer et bredt spekter av yrkeslivet. På vårt beste repesenterer nettopp Arbeiderpartiet mange ulike samfunnsgrupper og yrkesgrupper, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse