JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke imponert for LO-ledelsens prioriteringer.

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke imponert for LO-ledelsens prioriteringer.

Jan-Erik Østlie

Listhaug om LO-lederen: – Hun oppfører seg mer som en politiker fra Ap, enn en fagforeningsleder

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er altfor opptatt av å forsvare «sine gode venner i regjeringen» på bekostning av sine egne medlemmer, hevder Frp-leder Sylvi Listhaug.11.10.2022
10:50
11.10.2022 11:28

Frp-lederen har lenge vært provosert av LO-leder Peggy Hessen Følsvik og det hun mener er en neglisjering av sine rundt 970.000 medlemmer, organisert i 25 fagforbund.

Generelt mener Sylvi Listhaug at Følsvik er altfor opptatt av forsvare og rettferdiggjøre alt Støre-regjeringen foretar seg.

– Hun oppfører seg mer som en politiker fra Ap, enn en fagforeningsleder. LO-lederen svikter medlemmene sine, mener Listhaug.

– Krefter på høyresida

Som eksempel bruker Listhaug måten LO-lederen omtalte strømdemonstrasjonen utenfor Stortinget 19. september, da stortingsrepresentantene samlet seg til et ekstraordinært strømmøte.

Der stilte fagforeninger i Industriaksjonen opp sammen med Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm». I et intervju med Klassekampen sa Følsvik: «At Industriaksjonen stiller opp sammen med denne gruppa, stiller jeg meg veldig undrende til. Dette er en gruppe som er sammensatt av mange krefter langt ut på høyresida i politikken. Den har også vært veldig tydelig på å snakke ned LO og oppfordre folk til å melde seg ut».

– Hun kalte det et ytre høyre-initiativ. Hvis LO-lederen hadde vært til stede, ville hun sett mange titalls røde faner som representerte LO-forbund var med på markeringen. Det var folk som var redde for arbeidsplassene sine. Det er litt av en omtale hun gir sine egne medlemmer, sier Listhaug til Dagsavisen, og viser blant annet til et debattinnlegg i FriFagbevegelse, der lederen for Fellesforbundets avdeling 10 uttaler at hun ikke er enig i at LO- lederen skal være kritisk til en demonstrasjon «som vi på gulvet i fagforeningen mener er en viktig kamp for medlemmene våre. Vi har medlemmer som sliter med å betale regningene sine, og strømmen er en stor del av problemet».

Debatt: «Det er ikke rart vi møter medlemmer som tror at LO-lederen er en politiker»

– Vi er skuffa

I et annet oppslag i FriFagbevegelse som Frp-lederen har merket seg er det Fellesforbund-medlemmer på Kongsberg som kritiserer LO-ledelsen for å «sitte stille i båten» under en strømkrise for både arbeidsfolk og bedrifter:

– Dei har gøymd seg i skapet saman med regjeringa. Vi er skuffa over eit handlingslamma LO som ikkje tar kampen for medlemmane, sa tillitsvalgt Bent Andersen. En annen tillitsvalgt hevdet at LO ikke hører på grasrota, men følger partipisken.

– Det er sterke reaksjoner også på grasrota i LO, kommenterer Listhaug.

Industriarbeidarar: – LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

– Hvor er LO?

Hun har et inntrykk av at det generelt ulmer blant LOs medlemmer, også når det kommer til regjeringens forslag til strømstøtte for bedriftene.

– Arbeidsfolk flest opplever en stor reduksjon i kjøpekraften, mat og drivstoff samt andre varer og tjenester blir dyrere, og renta stiger kraftig, og ikke minst: Mange er redde for arbeidsplassen sin. Den strømstøtteordningen for bedriftene som regjeringen har lansert holder ikke. Den er altfor dårlig. Hvor er LO i denne situasjonen? LO er mer opptatt av å forsvare regjeringen enn å stå opp for vanlige arbeidsfolk og sine medlemmer, mener Listhaug, og legger til:

– LO ville ikke en gang ha en strømstøtte for bedriftene i utgangspunktet. LO-lederen lytter mer til regjeringen enn egne medlemmer. Hadde det vært en annen regjering er jeg helt sikker på at LO ville vært på banen og talt sine medlemmers sak høylytt. Men nå er de helt musestille for å beskytte Ap. Det virker som om de sitter i elfenbenstårnet borte på Youngstorget og er langt unna grasrota og vanlige folk, sier Listhaug.

Debattinnlegg fra tillitsvalgte: «LO-leiaren neglisjerer uroa og det sterke engasjementet hennar medlemmer viser»

Fagforeningsfradrag hjelper ikke

Frp-lederen er også kritisk til LOs prioriteringer foran statsbudsjettet, som ble lagt fram.

– I en tid der mange vanlige arbeidsfolk, enten de er fagforeningsmedlemmer eller ikke, sliter kraftig med å betale regningen sin, har altså LO et absolutt krav: Fagforeningsfradraget må dobles. Jeg tror nok mange LO-medlemmer tenker at det kanskje ikke er det aller viktigste slik verden ser ut akkurat nå. Det hjelper ikke med fagforeningsfradrag hvis du mister jobben sin, sier Listhaug, som legger til:

– LO sendte dessuten sin sjeføkonom ut for å refse Norges Bank for å sette opp renten. De refser altså Norges Bank, mens regjeringen er fredet, og det selv om det er politikerne som styrer avgiftene som kunne vært redusert for å dempe inflasjonen, sier Listhaug.

– Mye retorikk og lite innhold

I LO-ledelsen i «elfenbenstårnet» på Youngstorget mottas Listhaugs utspill slik:

– Frp-lederens kritikk faller på sin egen urimelighet, kommenterer LO-sekretær Are Tomasgard i en e-post til Dagsavisen, på vegne av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun sitter opptatt i møter med NHO.

– Vi var tidlig tydelige overfor regjeringen om behovet for en strømstøtte for folk flest. Det har vi fått, det er en historisk omfordeling av energikostnader, og den har blitt forbedret ved flere anledninger. Som vi sa forrige gang Listhaug angrep LO for å gjøre for lite for våre medlemmer, så er det mye retorikk og lite innhold i hennes utspill, sier Tomasgard, og viser til at Listhaug flere ganger tidligere har hevdet at LO-ledelsen ikke gjør nok. Listhaug var en av krasseste kritikerne av regjeringens strømpakke til bedriftene, men LO-lederen forsvarte pakken og svarte henne slik i Dagbladet:

– Jeg synes nok Sylvi Listhaug med all respekt kanskje kan bruke en litt annen tone. Vi står i en kritisk situasjon for landet vårt og for Europa så jeg tenker minst mulig politisk spill rundt dette hadde vært fint, sa Følsvik, som mente Listhaug gikk langt over streken, og ba henne «puste med magen».

Debatt: «Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

– Jobbet tett sammen

LO-sekretær Tomasgard forsvarer også fortsatt strømpakken til bedriftene, som LO har bidratt til:

– LO har vært opptatt av å lage ordninger som sikrer folks økonomi, og de mest utsatte bedriftene. Det har vi jobbet tett sammen med regjeringen og arbeidsgiverne om, i godt trepartssamarbeid, skriver han i e-posten.

– For LO er det viktig å unngå samme situasjon som under pandemien, da den forrige regjeringen ukritisk åpnet lommeboka for bedrifter, uavhengig om bedriftene hadde behov for støtte eller ikke. Da så vi at mange av bedriftene som mottok støtte tok ut mer i utbytte enn året før. Vi står midt i en krevende økonomisk situasjon. Da er det viktigere enn noen gang at fellesskapets penger brukes med fornuft, og at tiltakene er treffsikre. Det viktigste tiltaket vil uansett bli langsiktige fastprisavtaler til en gunstig pris.

(Dagsavisen)

11.10.2022
10:50
11.10.2022 11:28Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille

Sissel M. Rasmussen

LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør

Kommentar

Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.

Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Fagbevegelsen står sterkt splittet i årets lønnsoppgjør»


Flere saker