JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO ber Stortinget øke tjenestepensjonen. NHO advarer politikerne mot økte utgifter

LO og NHO sto steilt mot hverandre under høringen om tjenestepensjon på Stortinget i dag.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med komiteleder Henrik Asheim og Aps finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med komiteleder Henrik Asheim og Aps finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

Helge Rønning Birkelund

helge@media.no

LO kjemper nå for økt tjenestepensjon, men møter kraftig motstand fra arbeidsgiverne.

De er heller ikke enige om spørsmålet om pensjon fra første krone hadde noe på Stortinget å gjøre.

– Jeg mener at det her er snakk om å sluttføre pensjonsreformen med å få på plass den siste rettferdigheten for lavlønte og de som har små stillingsbrøker, som i stor grad er kvinner, uttaler LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det høres ut som det rammer næringslivet knallhardt?

– Vi snakker om kostnad på 1938 kroner pr år pr ansatt. Det gjelder en million arbeidstakere. For enkelte ansatt betyr denne kostnaden et stort løft i pensjonsinnbetalingen, legger LO-lederen til.

Han deltok i dag da Finanskomiteen på Stortinget hadde pensjon om endringer i innskuddspensjonen, også kalt «pensjon fra første krone».

Pølsemaker Bjørn får ikke tjenestepensjon på store deler av lønna. – Det rett og slett forkastelig.

– Dette er en omkamp

NHO ser annerledes på det.

– I realiteten er dette en omkamp om en god pensjonsreform med bred politisk enighet, uttalte direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

– Et pensjonssystem skal stå seg over tid. Det må ikke behandles bit for bit med løse forslag, men derimot som en helhet med omforent og bred enighet, la hun til.

Ikke helhetlig

NHO mener forslaget er unødvendig og gir uheldige endringer i en gjennomtenkt helhet av folketrygd og tjenestepensjon, mener NHO.

Hans-Christian Gabrielsen er på ingen måte enig:

– Det er ikke logisk at tjenestepensjon skal ha andre krav enn folketrygden. Dette er derfor bare en logisk korrigering. Bunnfradraget på 1G er noe som henger igjen fra den gamle folketrygden. Der var det et skille mellom grunnpensjon og opptjening av tjenestepensjon på 1G. Pensjonsopptjening fra første krone er et viktig prinsipp, mente LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som taler nummer to.

Han fikk bred støtte fra lederen i YS-forbundet Parat, Vegard Einan.

– Dette forslaget er egentlig bare en fortsettelse av pensjonsreformen og en måte å etablere et helhetlig pensjonssystem på, sa Einan.

Alle var der

Alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene var på plass under finanskomiteens høring på Stortinget om pensjon fra første krone fredag.

Spørsmålet om opptjening av pensjon fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er opposisjonens store sak i høst.

Arbeiderpartiet og SV har gått sammen om et forslag om å gi pensjonsopptjening fra første krone. Ap og SV mener forslaget skal gi bedre pensjon for utsatte grupper som deltidsarbeidere, kvinner, vikarer og ungdom i private bedrifter.

NHO er mot, og ville ikke engang snakke om det under vårens tariffoppgjør. Hovedorganisasjonen Virke frykter at det vil gå ut over arbeidsplasser hos småbedrifter i distriktene.

NHO mot

– Nei, vi kan ikke innfri kravet om pensjon fra første krone i år heller. Det er fordi tjenestepensjon er noe politikerne som bestemmer. Slik bør det også være, sa avtroppende NHO-direktør Kristin Skogen Lund under tariffoppgjøret.

Under høringen fredag var NHO-direktør Nina Melsom imidlertid klar på at spørsmålet hører hjemme i tariffoppgjøret, ikke på Stortinget.

Synkende tillit

– Når LO dagen etter at vi er vel forlikt om et tariffoppgjør vender seg til Stortinget og politiske partier, oppleves det som et tillitsbrudd. Det rokker ved tilliten mellom partene, mente Nina Melsom.

– Hva vi diskuterte under meklingen forblir i meklingsrommet. Dette ble reist og har vært reist under andre forhandlinger. Arbeidsgiveren har ikke vært villig til å diskutere dette. Og har henvist til at dette er et politisk spørsmål. Vel, nå er vi her. Det er ikke det at vi ikke er klare til å ta dette ved et oppgjør, svarte Gabrielsen.

– Dette rammer ikke bedrifter annerledes enn andre, det gjør ikke forskjell på det uorganiserte og organiserte arbeidet. Det handler heller om å styrke oppslutningen om den siste bærebjelken i tråd med folketrygdens prinsipper, la Gabrielsen til.

Striden om opptjening av tjenestepensjon fra første krone dreier seg bare om ansatte i privat sektor. I 2017 var 1,4 millioner ansatte omfattet av en tjenestepensjonsordning i privat sektor, ifølge tall fra Finans Norge.

Charlott taper 2000 kroner i pensjon hvert år

Hvem gjelder det?

De ansatte i privat sektor fordeler seg på tre ulike ordninger for tjenestepensjon.

• Over 90 prosent av ansatte i privat sektor har en innskuddsordning, som striden står om i dag. De to andre ordningene i privat sektor er ytelsespensjon og hybridpensjon. I disse to andre ordningene er det opptjening fra første krone.

• 100 000 hadde en ytelsesbasert ordning. Det er nivået på pensjonsutbetalingene garantert, for eksempel 66 prosent av lønna du hadde. Ordningen har opptjening fra første krone.

• 13 000 hadde hybridpensjon, som er en blanding av innskudds- og ytelsespensjon. Det er opptjening fra første krone.

Innskuddspensjonsordningene varierer mellom bedrifter og mellom bransjer. 40 prosent av dem som har innskuddspensjon følger lovens laveste sats, som gir en opptjening på 2 prosent av lønna.

Annonse
Annonse