JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO bryter den frivillige meklingen

Klokka 13.00 tirsdag er landet et steg nærmere en storstreik.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Siden 23. mars har riksmekleren blitt trukket inn i forhandlingen mellom LO og YS på den ene siden og NHO på den andre siden, etter at LO formelt brøt forhandlingene dagen før.

Siden har partene vært involvert i såkalt frivillig mekling. Nå har LO også brutt disse. Onsdag starter den tvungne meklingen på Riksmeklerens kontor.

Klokken 13.00 offentliggjør LO og YS hvilke bedrifter som kan bli berørt av en mulig streik, som vil tre i kraft fra førstkommende søndag.

Slik kan en storstreik ramme Norge

Fakta:

• Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.

• Først ute er oppgjøret i privat sektor mellom NHO og LO og YS, der det ble brudd i forhandlingene 22. mars.

• Tvungen mekling hos Riksmekleren starter onsdag 4. april, med frist midnatt 7. april.

• Fører ikke meklingen fram, kan det bli storstreik fra og med 8. april. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor siden 2000.

• LO har varslet plassoppsigelse for 175.000 av sine medlemmer, mens YS har varslet plassoppsigelse av i overkant av 28.000 medlemmer.

• Oppgjøret er for første gang på ti år et samordnet oppgjør. Det innebærer at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS.

• I tillegg pågår det rundt 150 forbundsvise justeringsforhandlinger, såkalte forbundsvise sløyfer.

• Forhandlinger om en ny AFP-ordning, samt om krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er ventet å bli de mest krevende sakene i årets forhandlinger.

• Offentlig sektor starter sine forhandlinger når privat sektor er ferdig. (NTB)

18 år siden sist: Slik var forrige storstreik

LO og NHO har brutt lønnsforhandlingene

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse