JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den norske modellen

LO bryter samarbeidet med NHO: – Grovt tillitsbrudd

LO er svært misfornøyd med NHO og arbeidsgiverne etter bruddet i forhandlingene om sykelønn og IA-avtalen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

aslak@lomedia.no

frode@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Nå er tonen så dårlig mellom partene at LO bryter samarbeidet med alle arbeidsgiverorganisasjonene.

Bakgrunnen er forhandlingene om ny avtale for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Avtalen har fredet sykelønna i 23 år, og LO ville videreføre dette.

NHO ville derimot stoppe fredningen av sykelønna fra 2027 og nektet å gi seg på sitt krav.

– Vi bryter partsforholdet med arbeidsgiversiden. Uryddighetene som pågikk underveis før IA-forhandlingene brøt sammen, var et stort tillitsbrudd. Dette er så grovt at vi ikke har opplevd lignende, i hvert fall ikke i min tid, og jeg tror du skal lete langt bakover i LOs historie også, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Dette reagerer LO på

Hun synes LO har blitt gjenstand for en uredelig prosess, både under selve forhandlingene og i etterkant.

– Vi har rett og slett blitt satt på gangen, hevder Følsvik.

LO-lederen har en rekke anklager mot NHO:

• Oppførselen under forhandlingene

• Lekkasjer fra innsiden av forhandlingsrommet

• Forsøk på å ekskludere LO fra prosessene i slutten av forhandlingene

• NHO-sjefens avlysning av partssamarbeidet i pressen etter forhandlingene

– Dette er et brudd på alle samarbeidstradisjoner. Det opplever vi som ekstremt uredelig, det er et grovt tillitsbrudd, sier Følsvik.

Aktuelt: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?

Fakta om IA-avtalen

IA er en forkortelse for inkluderende arbeidsliv. 

Avtalens fulle navn er «Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv».

Målet er å legge til rette for at så mange som mulig kan arbeide så mye som mulig, så lenge som mulig. Og å få ned sykefraværet. 

De som er med på denne avtalen er regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne), og hovedorganisasjonene på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke).

Den første IA-avtalen kom i 2001. Dagens IA-avtale ble inngått 1. januar 2019. Den gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024. 

Egne samtaler

LO hevder at arbeidsgiverne i NHO kjørte sitt eget løp på siden av IA-forhandlingene.

LO forklarer hva et brudd med NHO vil bety:

«Brudd på partssamarbeidet med arbeidsgiversiden betyr blant annet at LO ikke ønsker å gjennomføre bilaterale samarbeid med alle arbeidsgiverorganisasjonene. Det gjelder blant annet samarbeid som IA-avtalens bransjeprogram, energisamarbeidet i kraftløftet og så videre.»

LO-leder Peggy Hessen Følsvik forklarer videre:

– Trepartssamarbeidet er viktig for oss, og vi fortsetter å stille i dialog som regjeringen inviterer til, sier LO-lederen.

Følsvik sier at LO naturlig nok vil gjennomføre lønnsforhandlinger, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter og bistand til medlemmene.

– Vi skal ta vårt ansvar for medlemmenes rettigheter. Vi står også fortsatt ved hovedavtalen, sier hun.

Bransjeprogrammene

Bransjeprogrammene i IA-avtalen er oppsummert som positive av alle.

Det er til sammen syv bransjeprogram. Disse bransjene er omfattet: Sykehus, sykehjem, barnehage, leverandørindustrien – olje og gass, næringsmiddelindustrien, bussbransjen og bygg og anlegg.

Erfaringene fra bransjeprogrammene er at de virker. Innen samme bransje er det registrert et lavere sykefravær blant bedrifter som er omfattet av programmet, sammenlignet med de som ikke deltar.

Programmene tar utgangspunkt i hver enkelt bransje og vedtar tiltak som virker i de ulike bransjene. Ikke alle tiltak passer for alle bransjer.

NHO har hatt møter

NHO-sjefen benekter ikke LOs påstander om at NHO har hatt møter med de andre organisasjonene:

- Peggy sa under LOs pressetreff tidligere i dag at da dere møttes til de avsluttende forhandlingene om IA-avtalen, ble de presentert for et avtaleutkast som var inngått mellom de fire arbeidsgiverne og tre arbeidstakerorganisasjoner. Er det riktig beskrivelse?

– Nei, jeg kjenner meg ikke igjen i den historien. Jeg vil ikke si noe fra de forhandlingene. Det må være sånn at vi skal kunne prøve alt vi kan for å få til kompromisser. Derfor vil jeg ikke lekke fra de samtalen, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

- Så du benekter ikke at dere har hatt separate møter med de tre andre arbeidstakerorganisasjonene?

- Det har vært masse møter. Masse møter. Mellom ulike parter hele tiden. Og hvorfor er det det? For det er åtte parter pluss staten som har ønsket å få til en avtale, svarer Almlid.

Beklager bruddet

Almlid beklager at LO bryter samarbeidet.

– Det er synd at LO bryter samarbeidet med arbeidsgiversiden. Vi har ønsket å fortsette samarbeidet med LO, og NHO er overrasket over dagens utvikling. NHO står klar til å gjenoppta samarbeidet når LO ønsker. Vi har en lang tradisjon med å samarbeide, også når det er saker vi er uenige om, uttaler NHO-direktør Ole Erik Almlid i ei pressemelding.

Han hevder Norge har verdens høyeste sykefravær. 

– Da må hele trepartssamarbeidet være villig til å diskutere alle mulige løsninger, uttaler Almlid videre.

Han håper samarbeidet kan fortsette om det man er enige om:

– Arbeidsgiversiden har hele tiden ønsket å fortsette med alle de gode tiltakene som partene i arbeidslivet tross alt er enige om. Det står vi ved fortsatt, sier han videre i pressemeldinga. 

Ønsket garanti

LO ville ha en garanti for at sykelønnsordningen ikke blir rørt de neste fire årene, men NHO sa nei. Dermed er ordningen som sikrer full lønn under sykdom ikke lenger fredet.

Det ble klart etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) i forrige uke møtte partene i arbeidslivet i et siste forsøk på å løse flokene.

Årsak: Steile fronter mellom LO og arbeidsgiverne om sykelønn. LO og NHO hadde ultimative krav som ikke kunne forenes.

Arbeidsgiverne, med NHO i spissen, inntok en ny posisjon og sto ikke lenger ved formuleringen som i praksis gir LO og NHO hvert sitt veto mot endringer i sykelønnsordningen.

Setningen i IA-avtalen som partene var uenige om, har nemlig stor betydning:

«Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det.»

Fagbevegelsen sto knallhardt på at den skal videreføres. Arbeidsgiverne vil forandre den slik at det skal bli mulig å endre sykelønnsordningen i løpet av de neste fire årene.

Historisk tilbakeblikk: Dramaet om sykefraværet har pågått i snart 25 år

Warning
Annonse
Annonse