VIL VRI STØTTE: LO vil at staten skal subsidiere lønna i stedet for at folk skal gå passive på dagpenger. Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror det vil føre til en raskere normalisering av samfunnet.
Jan-Erik Østlie
LO vil utvide kompensasjonsordningen:
LO: Erstatt dagpenger til permitterte med økt kontantstøtte til bedriftene
Sjeføkonom Roger Bjørnstad mener samfunnet vil tjene på å hente tilbake arbeidsstokken før bedriftene ser de store overskuddene: – Å hente tilbake ansatte sikrer at arbeidsplassen blir værende.
ida.bing@lomedia.no
LO mener at det trengs konkrete tiltak for å få permitterte ansatte raskere tilbake i jobb. De foreslår derfor å utvide dagens kompensasjonsordning for bedrifter.
Forslaget innebærer at folk kommer tilbake på jobb når det er mulig og at staten subsidierer lønna. Heller enn at bedriftene vegrer seg for å starte opp igjen og de ansatte skal sitte hjemme og få dagpenger på konto.
Som et alternativ til at staten betaler dagpenger til permitterte, kan lønnssubsidier sikre at de ansatte får betalt for å jobbe, samtidig som dette ikke medfører økte kostnader for bedriften eller staten.
p
Lønn til ansatte bør komme i tillegg til de faste kostnadene som dagens kontantstøtteordning til bedriftene allerede dekker.
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener løsningen kommer på riktig tidspunkt:
– Jeg tror dette forslaget vil treffe veldig godt i fasen vi er i nå. Kompensasjonsordningen er knyttet til konsekvensene av smitteverntiltak, med en periode hvor bedriftene har blitt stengt ned eller opplevd fall i omsetningen.
– Etter hvert som smitteverntiltakene lempes på, er det viktig at de ansatte hentes tilbake, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Gunnar tar sluttpakke for at de yngste skal beholde jobben: – Å sende ut en 20-åring ble for trasig
Vil erstatte dagpengene
Å hente tilbake ansatte sikrer at arbeidsplassen blir værende, mener LO.
– Jo lengre tid det går før omsetningen tar seg opp, jo større sjanse er det for at bedriftene enten går konkurs eller nedskalerer. Da blir arbeidsplasser borte, peker Bjørnstad på.
– Det er også en stor belastning å være permittert. Så det er bedre at pengene brukes til aktivitet i stedet for passivitet uten at den viktige permitteringsordningen blir svekket, understreker Bjørnstad.
Støtten kan gis etter samme kriterier som dagens kompensasjonsordning, noe som i så fall vil si at bedriften må ha hatt et inntektsbortfall på 30 prosent.
Derfor vil både bedrifter som kaller tilbake ansatte fra permittering, og de bedriftene som velger å holde på ansatte, dra nytte av subsidiene. Det vil kunne sikre at ansatte tilbakekalles raskere, og hindre flere permitteringer, mener LO.
Raskere normalisering av samfunnet
Sjeføkonomen er tydelig på at det er en risiko for bedriften å hente tilbake ansatte, men at forslaget vil bære en slik risiko for bedriftene.
Bjørnstad mener samfunnet vil bli normalisert raskere dersom vi henter tilbake arbeidsstokken før bedriftene ser de store overskuddene.
Hvis det å hente folk tilbake i jobb bidrar til økt omsetning eller en raskere tilbakeføring av normalitet, vil det også bli billigere for staten.
– Vi har over 400.000 arbeidsledige, hvor en vesentlig stor del av disse er permitterte. Det å se etter insentiver og oppmuntringer for å få hjulene i gang i samfunnet igjen så nært opp til lemping av smitteverntiltakene, er i alles interesse.
Men deler av forslaget kan også gi økte statlige kostnader. Det gjelder de bedriftene som har permittert færre enn hva omsetningen har blitt redusert med, eller har ansatte som tjener mye mer enn hva dagens dagpengeordning dekker (opp til 6G, som vil si en årslønn på rundt 600.000 kroner).
Økonomiprofessor: – Flau smak i munnen å se at de viktigste jobbene er dårligst betalt
Skal drøftes av arbeidsgruppe
Sjeføkonomen er imidlertid tydelig på at selv om forslaget i stor grad vil bidra positivt til bedriftene i tiden fremover, må det vurderes nøyere av fagfolk.
– Så vidt vi har klart å identifisere, er det ikke vektige ulemper ved dette forslaget, men det må diskuteres nærmere med regjering og storting legger Bjørnstad til.
Allerede fredag denne uken skal LO presentere forslaget for arbeidsgruppen nedsatt av Finansdepartementet, i samråd med Skattedirektoratet. Samme arbeidsgruppe la også ned arbeidet med å få på plass kompensasjonsordningen, som regjeringen la fram i slutten av mars.
– Arbeidsgruppen må vurdere detaljene i dette. Regjeringen er orientert om forslaget som vi skal legge fram.
– Jeg tror de tenker at forslaget er et konstruktivt innspill, fordi alle ser behovet for å få de permitterte tilbake i jobb, sier Bjørnstad.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett