JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO kongressen

LO krangler om oljen: Tillitsvalgt Per Steinar ønsker ikke vedtak om mindre leting

Tillitsvalgt Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Equinor er spent. LO-kongressen skal i dag ta den betente oljedebatten.
Tillitsvalgt Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Equinor

Tillitsvalgt Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Equinor

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

LO kongressen skal vedta politikk for LO den neste perioden på fire år. Da kongressen ble åpnet mandag stilte Besteforeldrenes klimaaksjon opp utenfor Folkets Hus på Youngstorget med oppfordring om å stemme nei til fortsatt leteaktivitet på sokkelen.

LO kongressen skal i dag diskutere næringspolitikk, inkludert oljepolitikk. Tillitsvalgt Per Steinar Stamnes i Industri Energi Equinor er spent. Han mener at Europa og verden vil trenge norsk olje og gass i mange tiår framover. Han ønsker ikke vedtak som taler for mindre leting etter nye olje- og gassfunn.

– Jeg tror mange oljearbeidere vil følge med på vedtakene fra kongressen. Det har mye å si for deres og andres arbeidsplasser, sier Stamnes, som leder sokkelforeningen i Equinor.

Industri Energi Equinor har 2 268 medlemmer som jobber på sokkelen. Stamnes er ikke delegat på kongressen, men vil følge debatten og vedtakene på stream.

MARKERING: Ved inngangen til LOs politiske verksted, LO-kongressen, hadde organisasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon møtt opp. Bildet er tatt mandag morgen på kongressens første dag.

MARKERING: Ved inngangen til LOs politiske verksted, LO-kongressen, hadde organisasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon møtt opp. Bildet er tatt mandag morgen på kongressens første dag.

Per Flakstad

Ønsker helhetlig debatt

Stamnes mener at debatten rundt norsk olje og gass ofte blir for enkel, og at de som snakker om sluttdato ikke har alternativer til hva som skal erstatte energikilden, arbeidsplassene eller statens inntekter.

– Jeg håper at det ikke blir så mye støy og bråk på kongressen, og at man ser helheten. For et stoppvedtak mot leting vil gjøre at det er kort vei til slutten, sier Stamnes.

Han utdyper at ganske mange innretninger som er i drift på norsk sokkel etter planen skal stenge ned om 5 til 10 år, hvis de ikke får tilført ny produksjon gjennom leting og funn. Stamnes viser også til at norsk olje- og gassproduksjon har verdens laveste utslipp i produksjonsfasen, noe Stamnes omtaler i en kronikk som ble publisert i Stavanger Aftenblad.

Les også: LO-lederen mener SV må inn i regjering. Se hva partiet svarer

Sekretariatet viser til Ukraina

Stamnes støtter LO sekretariatets innstilling til kongressen, som han kaller en kompromissløsning. I innstillingen til næringspolitisk uttalelse står det at «LO vil utvikle, ikke avvikle sektoren», samt at «avgiftsnivået for petroleumsaktiviteten understøtter satsingen på utslippskutt».

Konflikten med Russland har ført til at gass er vår viktigste eksportartikkel, ifølge innstillingen. Det påpekes at fortsatt leteaktivitet og funn vil sikre en stabil leveranse.

Innstillingen sier også at «Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst- og lagring, hydrogen, havvind, og mineralutvinning».

LO-forbund ønsker letestopp

Flere LO-forbund har sendt inn forslag om å begrense videre oljevirksomhet på norsk sokkel, men disse forslagene har sekretariatet avvist i sin innstilling. Fagforbundet har mer enn 400 000 medlemmer, hovedsakelig i offentlig sektor. Fagforbundets forslag er at leteaktiviteten skal «fases ned» framover, samtidig som satsingen på grønn industri må skyte fart. Handel og Kontor kom med et forslag om at deler av våre fossile petroleumsressurser må ligge urørt.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) foreslår imidlertid at LO skal jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt, ifølge NTB.

Mannen som trolig blir ny nestleder i LO, Steinar Krogstad, mener verken Fellesforbundet eller Fagforbundet er tjent med en oljestrid på kongressen.

Les også: Oljekrangel i LO: To store forbund vil la oljen ligge

Warning
Annonse
Annonse