Sykelønn
LO kupper NHOs store fest
Demonstranter fra hele landet vil markere seg når NHO skal feste i Oslo sentrum.
Det er viktig å vise NHO og omverdenen at full lønn under sykdom er en viktig sak for oss, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
oystein@lomedia.no
aslak@lomedia.no
Kampen om sykelønna vil prege 2025. Nå legger LO planer på NHOs store festdag rett etter nyttår.
Deltakerne på NHOs årskonferanse i Oslo 8. januar må passere LO-medlemmer som markerer støtte til dagens sykelønnsordning.
Det er for tida isfront mellom LO og NHO, etter at NHO nektet å videreføre IA-avtalen på samme vis som tidligere.
Sykelønna har vært fredet i avtalen i 23 år, men denne gangen sa NHO nei og krevde kortere fredningstid.
– Det er NHO som har kommet flest angrep på dagens sykelønnsordning under IA-forhandlingene. Derfor er det viktig å vise NHO og omverdenen at dette er en viktig sak for oss, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Slik vil markeringen bli
NHO vil bli møtt på tre måter 8. januar:
• LO-medlemmer med faner vil møte deltakerne på NHOs årskonferanse når de kommer på morgenen til Oslo Spektrum.
• LO-leder Peggy Hessen Følsvik innleder på et seminar om sykelønna samme dag.
• Gjestene til NHOs festmiddag på kvelden vil også bli møtt av LO-medlemmer som har med seg faner fra ulike klubber og fagforeninger.
LO i Oslo er blant arrangørene av aksjonen foran NHOs årskonferanse.
– Det er et stort stort engasjement i medlemsmassen for å bevare dagens sykelønnsordning. Når NHO skal ha sin årskonferanse, er dette en god måte for våre medlemmer å markere seg, sier Følsvik.
Hardest rammet
Initiativet til markeringen 8. januar, som LO-lederen setter stor pris på, kommer fra LO Oslo.
– Vi skal ikke ta vekk teppet fra dem som har minst, de som blir rammet hvis sykelønna kuttes. Det er disse vi aksjonerer for.
Det sier Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse. Hun leder LO i Oslo. Det er den største lokale organisasjonen i fagbevegelsen, med over hundre fagforeninger som medlemmer.
– Hvis vi godtar at sykelønna reduseres, er det de med dårligst lønn og betingelser som blir hardest rammet. Det er ikke en velferdsstat verdig, sier Gjerstad.
LO går aldri med på det, understreker hun.
Aktuelt: LO har brutt samarbeidet med NHO. Hva skjer nå?
Ingunn Gjerstad leder LO i Oslo. Hun vil ha med seg folk og faner fra hele landet på en aksjon under NHOs årskonferanse på nyåret. (Arkivfoto).
Leif Martin Kirknes
Folk og faner fra hele landet
Fagforeninger og fagorganiserte over hele landet ble onsdag invitert til en stor fanemarkering utenfor Oslo Spektrum den 8. januar neste år.
Det er dagen NHO skal ha sin årskonferanse i Spektrum. Hvert år deltar 1400 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og eksperter på denne konferansen.
Folk blir oppfordret til å møte opp ved Sonja Henies plass i nærheten av Oslo Spektrum allerede fra klokka 7.30.
Bakgrunn: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?
LO: Seminar samme dag
LO sentralt skal også ha et arrangement samme dag som NHOs årskonferanse.
Det skjer rett etter fanemarkeringa ved Oslo Spektrum. Da inviterer LO sentralt til seminar i Samfunnssalen i Oslo om forsvar av sykelønnsordningen. Detaljene i opplegget er ikke klare ennå, får FriFagbevegelse opplyst.
– Det er for tidlig å si noe konkret, men det vil bli en blanding av politiske appeller og faglige innhold, blant annet historien om sykelønnsordningen og IA-avtalen, sier Peggy Hessen Følsvik.
Sykelønnsordninga vil være den store overskriften for LO 8. januar.
– Full lønn under sykdom er en veldig viktig sak for våre medlemmer. Et kutt vil gjøre syke folk fattigere og vil først og fremst ramme LOs medlemmer, sier Følsvik.
Bortsett fra lønnsoppgjøret er det ikke mange saker som vekker så stor oppslutning og mobilisering i LOs rekker som sykelønnsordninga, føyer hun til.
Får ha middagen i fred
NHO mener at vi bør kunne diskutere alt for å snu sykefraværet – også alle sider ved sykelønnsordningen. Det sa Nina Melsom til FriFagbevegelse samme dag som IA-forhandlingene brøt sammen. Melsom er arbeidslivs-direktør i NHO.
– Det rekordhøye norske sykefraværet er et alvorlig samfunnsproblem vi løser i fellesskap med dialog og nye ideer, gamle tabuer bør legges bort, sa hun.
Sykepenger er penger man får når man blir syk og ikke kan jobbe. Hvis man har en jobb, har man rett til å få sykepenger. Sykepenger kalles også sykelønn, og er en form for trygd.
Ordningen med sykelønn i Norge ble innført som en del av folketrygdloven i 1978.
– Vi vil ikke at loven skal endre seg, den har vart i mange år. Vi hadde råd til ordningen da vi var et mye fattigere land, det skal vi ha råd til nå også.
– Hvorfor er det så viktig å forstyrre den viktigste middagen som NHO arrangerer?
– De skal få være på middagen i fred. Men vi ønsker å vise fram at vi er mange på grunnplanet som forsvarer ordningen med sykelønn.
Økt sykefravær
Sykefraværet for 2023 økte med 17,5 prosent siden 2018, viser tall for juni. Det er i strid med målet for IA-avtalen.
Økningen i sykefravær har ført til en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen.
Det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.
– Hvordan mener du vi skal få ned sykefraværet, Gjerstad?
– Sykefraværet i Norge er ikke kjempehøyt i forhold til graden av sysselsetting. Vi må løse dette i fellesskap, ikke minst gjennom partsforhold i de enkelte virksomhetene.
– Men noen vil si at hvis LO ikke hadde vært så steile, så hadde vi hatt en IA-avtale i dag?
– Vi står samlet bak LO når de brøt IA-forhandlingene, fra topp til bunn i hele fagbevegelsen. Vi ønsker med denne demonstrasjonen å manifestere det.
Ønsker mange
Gjerstad ønsker ikke å spekulere i hvor mange som kommer på aksjonen.
– Vi håper det kommer mange nok folk til at NHO vil se at støtten til LO i kampen for sykelønn er godt forankret.