JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Menneskerettigheter

LO: Norge må presse Israel til å trekke terrorstempling av palestinske organisasjoner

Verken menneskerettsarbeidet eller de palestinske organisasjonene har tid til å vente lenger, sier Julie Lødrup.
Julie Lødrup i LO-ledelsen er utålmodig.

Julie Lødrup i LO-ledelsen er utålmodig.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

«De er i en desperat situasjon», ifølge Julie Lødrup, som har ansvaret for LOs internasjonale arbeid.

Både israelske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer Israels beslutning fra i fjor om å terrorstemple seks palestinske organisasjoner, viser hun til.

«Den fordømmelsen stiller LO seg bak», skriver Julie Lødrup i LO-ledelsen i en e-post til FriFagbevegelse.

LO ba i oktober i fjor høst den norske regjeringa om å presse på for å få Israel til å omgjøre sin beslutning. 

«At det nå har gått så lang tid, gjør at dette haster og har blitt prekært for de organisasjonene det dreier seg om. Dette er nå på overtid», mener Lødrup.

«Dette haster å følge opp fra Utenriksdepartementet. Verken menneskerettighetsarbeid eller de palestinske organisasjonene har tid til å vente lenger», understreker hun.

UD: – Tar den tiden som trengs

Statssekretær i Utenriksdepartementet Henrik Thune (Ap) sier de fortsatt undersøker de alvorlige påstandene fra Israel.

«Vi vil ta den tiden som trengs og ha nær dialog med andre giverland og FN før vi lander på en beslutning», skriver Thune i en e-post til FriFagbevegelse.

Mye tyder på at de palestinske organisasjonene ikke har så god tid.

En av de seks organisasjonene, Al Haq som jobber med menneskerettigheter, opplyser at terrorlistingen blir permanent allerede nå i mai og at det vil få store konsekvenser for deres arbeid og ansatte. I praksis betyr det at organisasjonene blir forbudt. Israelsk terrorlovgivning gjør at ledere og ansatte i disse organisasjonene risikerer inntil 25 års fengsel.

LO hadde forrige måned besøk av Al Haq. Julie Lødrup beskriver deres situasjon som desperat. LO-sekretæren er dypt bekymret over det hun beskriver som økende angrep på sivilsamfunnet og organisasjonsretten internasjonalt. Hun mener et levende demokratisk, rettighetsbasert organisasjonsliv er helt kritisk for en langsiktig bærekraftig løsning i konflikten mellom Israel og Palestina.

FN-ekspert: LO bør legge press på regjeringa i Palestina-spørsmålet

Dømt til fengsel

Terrorstemplingen har allerede fått konsekvenser, ifølge en sammenslutning av de seks organisasjonene.

• Lederen for landsorganisasjonen for palestinske kvinnekomiteer, Khitam Sa´afin, ble nylig dømt til 16 måneder i fengsel av en israelsk militærdomstol på den okkuperte Vestbredden.

• En advokat ansatt i menneskerettsorganisasjonen Addammer, Salah Hamouri, ble forrige måned fengslet for tre måneder uten tiltale eller dom, kalt administrativ forvaring. Israel kan ifølge egen lovgivning holde folk fengslet slik i årevis.

• Nederlands regjering har stanset sin støtte til landsorganisasjonen for jordbrukskomiteer.

• EU-kommisjonen har midlertidig stanset sin finansiering av et av menneskerettsorganisasjonen Al Haq sine prosjekter.

Norge støtter tre av organisasjonene

Tre av de terrorstemplede gruppene mottar pengestøtte fra Norge, ved Utenriksdepartementet, for sitt arbeid med menneskerettigheter, for barns rettigheter spesielt og jordbrukere.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og andre giverland ba i fjor Israel om å dokumentere de alvorlige anklagene mot gruppene, innen «rimelig tid».

Et halvt år senere har ikke Israel fram bevis for at organisasjonene har noe med terror å gjøre, som overbeviser Norge og andre givere.

FN: – Ingen beviser

FNs menneskerettssjef, høykommissæren for menneskerettsrådet, uttalte i mars at hun ikke vet om bevis som støtter opp om terroranklagene fra Israel mot disse organisasjonene.

Flere av FNs menneskerettseksperter oppfordret denne uka verdens ledere til å offentlig konkludere med at Israels anklager er grunnløse og ber om økt støtte til de seks organisasjonene, ifølge en pressemelding fra FNs menneskerettsråd.

Norge betaler direkte

Statssekretær Henrik Thune opplyser til FriFagbevegelse at departementet har utbetalt hele beløpet som var innvilget til menneskerettsorganisasjonen Al Haq for 2021.

Siste utbetaling ble gjennomført i desember 2021, altså etter terrorstemplingen av organisasjonen.

Han forteller videre at Utenriksdepartementet nylig fant en løsning for å bidra til at terrorlistingen ikke går utover bøndene som har mottatt norsk støtte via organisasjonen UAWC i Palestina.

«Som et foreløpig tiltak planlegger departementet å utbetale midler direkte til lokale leverandører av for eksempel såkorn og gjødsel. Dette vil komme bøndene til gode og er viktig for å sikre lokal matsikkerhet», skriver Thune.

LO raser mot historisk kontrakt: Norske tog har inngått avtale verdt 20 milliarder med selskap som driver business i israelske bosettinger

Israel: – Har hemmelige bånd til parti

Israels forsvarsdepartement anklager de seks organisasjonene for å ha hemmelige bånd til PFLP.

Det er en liten sekulær, venstreorientert bevegelse som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. PFLP sto bak en rekke flykapringer for rundt 50 år siden og er listet som en terrororganisasjon av både Israel og flere vestlige land.

Forsvarsdepartementet hevder at de seks palestinske menneskerettsorganisasjonene kontrolleres av PFLPs lederskap og har mange PFLP-medlemmer blant sine ansatte.

Dette avviser organisasjonene.

Warning
Annonse
Annonse