JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaza

LO, Norsk Folkehjelp og AUF med Israel-krav til regjeringa

Nå må Norge bør forby handel med varer fra ulovlige israelske bosettinger, krever de.
Peggy Hessen Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

– Jeg vil ikke si nå at vi skal det, men jeg vil heller ikke utelukke det, sier utenriksminister Espen Barth Eide til VG, om kravet om å forby varer fra israelske bosettinger.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, leder i Norsk Folkehjelp Raymond Johansen og AUF-leder Astrid Hoem samler seg rundt fem felles krav til regjeringa, skriver VG.

De tre roser den norske regjeringa for å stille opp for det palestinske folket i «en ulevelig situasjon».

De trekker fram at Norge, med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen, forsøker å overtale mektige land til å fortsette pengestøtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

USA, Storbritannia og flere andre vestlige land har innstilt støtten, fordi Israel anklager en håndfull av organisasjonens titusener av ansatte for å ha vært med på angrepene mot Israel 7. oktober i fjor.

Samtidig mener Følsvik, Johansen og Hoem at Norge kan gjøre mer.

Aktuelt: Er Norge med på et mulig folkemord i Gaza? Nå skal regjeringa granske seg selv

Dette krever de

1. Norge må lovfeste forbud mot handel med varer og tjenester produsert på ulovlig okkupert jord, eller fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i ulovlig okkuperte områder.

Norge har innført merking av bosettervarer, slik at forbrukerne skal vite opprinnelsen til det de kjøper og kunne velge selv.

 

2. Etikkrådet må trekke Oljefondet ut av selskaper knyttet til folkerettsstridig okkupasjon og andre folkerettsbrudd, og selskaper som er under etterforskning for folkerettsbrudd, forbrytelser mot menneskeheten og/eller folkemord.

 

3. Regjeringa må sikre et fortsatt strengt kontrollregime med salg av våpen og forsvarsmateriell.

Aktsomhetskravene til FN, OECD, Åpenhetsloven og Statens Eierskapsmelding må legges til grunn for salg av våpen og forsvarsmateriell fra norske selskaper ute og hjemme.

4. En Gaza-pakke for å bistå i det enorme behovet for hjelp både under krigen og i gjenoppbyggingen etterpå.

 

5. En rundebordskonferanse i Oslo med representanter for israelsk og palestinsk sivilsamfunn, om veien videre etter krigen.

 

Les også: Norsk-utstyrte jagerfly er med i bombingen av Gaza

– Vi har ikke konkludert

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag kom 26. januar med en foreløpig kjennelse i Sør-Afrikas sak mot Israel om folkemord.

Etter kjennelsen har norske myndigheter startet en gjennomgang for å se om Norge gjør noe som kan bety at Norge er medskyldige hvis Israel blir dømt for folkemord.

– Gjennomgangen kan jo føre til endringer, men vi har ikke konkludert, sier utenriksminister Espen Barth Eide til VG.

Annonse
Annonse