«Læreplassjakten»:
LO og NHO startet «Læreplassjakten»: – Vi ansetter ikke lærlinger for å være snille, men fordi det er viktig for businessen
Å ha lærlinger er både virksomhetskritisk og avgjørende for framtida. Derfor er NHO og LO med på «Læreplassjakten».
– Vi har ikke lærlinger bare for å være snille, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Knut Viggen
helge@lomedia.no
NHO og LO er enig om mye for tiden. Kanskje aller mest for å sikre dagens generasjon fagbrev og bedriftene fagarbeidere.
Onsdag markerte NHO og LO med sine respektive topper kampanjen «Læreplassjeger», en landsomfattende kampanje i regi av Worldskills Norway, i samarbeid med organisasjoner og fylkeskommunene. Kampanjen startet onsdag og pågår gjennom hele sesongen.
• Les også: Slik er korona-situasjonen for lærlinger
Virksomhetskritisk
At NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen la sitt eget kick-off til det norske hovedkontoret til ISS Norge er ingen tilfeldighet.
Bedriften har 11 000 ansatte med 126 nasjonaliteter, og satser stort på å rekruttere fagarbeidere. Både gjennom et eget ISS-akademi og med å ha lærlinger.
Inneværende år har de 15 lærlinger.
Hvorfor, forklares slik:
– Å ha lærlinger er virksomhetskritisk. Det er en suveren måte å rekruttere ansatte på og gjør oss til en enda mer attraktiv arbeidsplass, sier konsernsjef for ISS i Norge, Carl-Fredrik Bjor til FriFagbevegelse.
Og rekruttere ansatte, det er noe de kan i hans konsern: Hvert år foretar de 3 000 ansettelser, både via virksomhetsoverdragelser og rekrutteringer, Antall ansatte totalt i Norge er 11 000.
To av disse er for tiden Mi Le, som er lærling i kontor- og administrasjon, og Ismail Heidari, som er kokk. De kan ikke fullrose sin arbeidsplass. Så er de også privilegerte: 24 000 står uten lærlingplass.
– Behovet er der. Men arbeidslivet er tøft for tiden. Vi har nesten et helt kull som ikke får avsluttet utdannelsen sin. Det har vi ikke råd til, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Klare for jakt på lærlingplasser; Fra venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, kokkelærling Ismail Heidari, lærling Mi Le, NHO-direktør Ole Erik Almlid og ISS-konsernsjef Carl-Fredrik Bjor.
Knut Viggen
Viktig for businessen
NHO-direktør Ole Erik Almlid er opptatt av to ting når vi snakker om lærlinger.
– Å ha lærlinger er avgjørende for at bedriftene skal kunne realisere sine planer om å skape nye jobber. Vi har dokumentert viktigheten av lærlinger gjennom lang tid. Vi vet at det har innovasjonskraft. Vi har ikke lærlinger bare for å være snille, men fordi det er viktig for businessen. Lærlinger trengs «all over the place». Den saken er ferdig snakka, sier Ole Erik Almlid.
I tillegg mener han – også på grunn av lærlinger – at det er kjempeviktig å få på plass 52 ukers permitteringslengde.
– Hvis ikke får vi oppsigelser, i stedet for permitteringer. Da mister vi mye verdifull kompetanse, sier han.
– Og vi er helt avhengig av lærlinger for å ha ressurser i framtidens yrker. Vi trenger fagarbeidere, sier Carl-Fredrik Bjor.
• Fikk du med deg denne? Kjersti tjente 2.000 kroner i måneden som lærling. Det er helt lovlig
Rekruttering
ISS er en foregangsbedrift i forhold til lærlingplasser. Viktigheten av å rekruttere fagarbeidere forklarer Bjor slik:
– Bedriften har dessverre 3000 permitterte grunnet covid-19, fordi visse segmenter og tjenester har falt kraftig. Det naturlige ville da vært å kutte ISS-akademiet og lærlingene, sier Bjor.
– Men vi har valgt å kutte på det vi må kutte på, men samtidig beholdt vår satsning på ISS-akademiet og lærlingene. Vi vet det vil bli en krig om talent i framtida. Østeuropeerne blir i Øst-Europa. Svenskene kommer ikke som før. Når det kommer til en ende, hva gjør du? Hvis vi ikke klarer å ta inn lærlinger er det som å tisse i buksa. Du blir varm med en gang, men du får det fryktelig vondt om to år. Selv om vi altså står med 3000 permitterte i dag, sier Carl-Fredrik Bjor.
– Vi kommer ikke utenom å ha lærlinger som blir framtidens fagarbeidere. Det er faktisk helt avgjørende for virksomheten, legger han til.
Det er musikk i ørene til Hans-Christian Gabrielsen.
– Vi har en helsekrise nå, som er i ferd med å gå over i en arbeidskrise. Da er det viktig å ikke glemme betydningen av rekrutteringen av fagarbeidere og lærlinger. Vi har dessverre altfor dårlig erfaring med hvordan det har gått ved tidligere kriser, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
– Det går an å lære av tidligere feil. Det er kanskje enda viktigere enn før at bedrifter stiller læreplasser til disposisjon, legger han til.
– Vi er med på jakten. Og oppfordrer alle bedrifter, forbund og alle tillitsvalgte til å bidra i jakten på læreplasser, poengterer han.
• Les også: Sjekk lærlinglønna i 44 yrker