JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Læreplassjakten»:

LO og NHO startet «Læreplassjakten»: – Vi ansetter ikke lærlinger for å være snille, men fordi det er viktig for businessen

Å ha lærlinger er både virksomhetskritisk og avgjørende for framtida. Derfor er NHO og LO med på «Læreplassjakten».
– Vi har ikke lærlinger bare for å være snille, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

– Vi har ikke lærlinger bare for å være snille, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Knut Viggen

helge@lomedia.no

NHO og LO er enig om mye for tiden. Kanskje aller mest for å sikre dagens generasjon fagbrev og bedriftene fagarbeidere.

Onsdag markerte NHO og LO med sine respektive topper kampanjen «Læreplassjeger», en landsomfattende kampanje i regi av Worldskills Norway, i samarbeid med organisasjoner og fylkeskommunene. Kampanjen startet onsdag og pågår gjennom hele sesongen.

• Les også: Slik er korona-situasjonen for lærlinger

Virksomhetskritisk

At NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen la sitt eget kick-off til det norske hovedkontoret til ISS Norge er ingen tilfeldighet.

Bedriften har 11 000 ansatte med 126 nasjonaliteter, og satser stort på å rekruttere fagarbeidere. Både gjennom et eget ISS-akademi og med å ha lærlinger.

Inneværende år har de 15 lærlinger.

Hvorfor, forklares slik:

– Å ha lærlinger er virksomhetskritisk. Det er en suveren måte å rekruttere ansatte på og gjør oss til en enda mer attraktiv arbeidsplass, sier konsernsjef for ISS i Norge, Carl-Fredrik Bjor til FriFagbevegelse.

Og rekruttere ansatte, det er noe de kan i hans konsern: Hvert år foretar de 3 000 ansettelser, både via virksomhetsoverdragelser og rekrutteringer, Antall ansatte totalt i Norge er 11 000.

To av disse er for tiden Mi Le, som er lærling i kontor- og administrasjon, og Ismail Heidari, som er kokk. De kan ikke fullrose sin arbeidsplass. Så er de også privilegerte: 24 000 står uten lærlingplass.

– Behovet er der. Men arbeidslivet er tøft for tiden. Vi har nesten et helt kull som ikke får avsluttet utdannelsen sin. Det har vi ikke råd til, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klare for jakt på lærlingplasser; Fra venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, kokkelærling Ismail Heidari, lærling Mi Le, NHO-direktør Ole Erik Almlid og ISS-konsernsjef Carl-Fredrik Bjor.

Klare for jakt på lærlingplasser; Fra venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, kokkelærling Ismail Heidari, lærling Mi Le, NHO-direktør Ole Erik Almlid og ISS-konsernsjef Carl-Fredrik Bjor.

Knut Viggen

Viktig for businessen

NHO-direktør Ole Erik Almlid er opptatt av to ting når vi snakker om lærlinger.

– Å ha lærlinger er avgjørende for at bedriftene skal kunne realisere sine planer om å skape nye jobber. Vi har dokumentert viktigheten av lærlinger gjennom lang tid. Vi vet at det har innovasjonskraft. Vi har ikke lærlinger bare for å være snille, men fordi det er viktig for businessen. Lærlinger trengs «all over the place». Den saken er ferdig snakka, sier Ole Erik Almlid.

I tillegg mener han – også på grunn av lærlinger – at det er kjempeviktig å få på plass 52 ukers permitteringslengde.

– Hvis ikke får vi oppsigelser, i stedet for permitteringer. Da mister vi mye verdifull kompetanse, sier han.

– Og vi er helt avhengig av lærlinger for å ha ressurser i framtidens yrker. Vi trenger fagarbeidere, sier Carl-Fredrik Bjor.

• Fikk du med deg denne? Kjersti tjente 2.000 kroner i måneden som lærling. Det er helt lovlig

Rekruttering

ISS er en foregangsbedrift i forhold til lærlingplasser. Viktigheten av å rekruttere fagarbeidere forklarer Bjor slik:

– Bedriften har dessverre 3000 permitterte grunnet covid-19, fordi visse segmenter og tjenester har falt kraftig. Det naturlige ville da vært å kutte ISS-akademiet og lærlingene, sier Bjor.

– Men vi har valgt å kutte på det vi må kutte på, men samtidig beholdt vår satsning på ISS-akademiet og lærlingene. Vi vet det vil bli en krig om talent i framtida. Østeuropeerne blir i Øst-Europa. Svenskene kommer ikke som før. Når det kommer til en ende, hva gjør du? Hvis vi ikke klarer å ta inn lærlinger er det som å tisse i buksa. Du blir varm med en gang, men du får det fryktelig vondt om to år. Selv om vi altså står med 3000 permitterte i dag, sier Carl-Fredrik Bjor.

– Vi kommer ikke utenom å ha lærlinger som blir framtidens fagarbeidere. Det er faktisk helt avgjørende for virksomheten, legger han til.

Det er musikk i ørene til Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi har en helsekrise nå, som er i ferd med å gå over i en arbeidskrise. Da er det viktig å ikke glemme betydningen av rekrutteringen av fagarbeidere og lærlinger. Vi har dessverre altfor dårlig erfaring med hvordan det har gått ved tidligere kriser, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Det går an å lære av tidligere feil. Det er kanskje enda viktigere enn før at bedrifter stiller læreplasser til disposisjon, legger han til.

– Vi er med på jakten. Og oppfordrer alle bedrifter, forbund og alle tillitsvalgte til å bidra i jakten på læreplasser, poengterer han.

• Les også: Sjekk lærlinglønna i 44 yrker

Warning
Annonse
Annonse