LO snekrer helt nytt politisk program: – Må møte de utfordringene våre medlemmer har
Det nye politiske programmet skal lages fra bunnen, og alle lokale LO-organisasjoner kan komme med innspill, ifølge LO.
Sissel M. Skoghaug leder arbeidet med LOs kommende handlingsprogram.
Sissel M. Rasmussen
helge@lomedia.no
– Skal vi fortsatt være landets største medlemsorganisasjon må vi legge til rette for bedre deltakelse i egne rekker, mener LOs første nestleder, Sissel M. Skoghaug.
På LO-kongressen i 2025 skal det vedtas et nytt handlingsprogram for LO.
Handlingsprogrammet sier hva som er LOs politikk, og er det programmet LO styrer etter i kongressperioden.
Skoghaug leder komiteen som skal legge grunnlaget for LOs neste handlingsprogram.
– Vi ønsker at handlingsprogrammet skal bli mer konkret og mer handlingsorientert enn tidligere. Vi må vise en tydelig retning, en vilje, og formulere planen med et så klart språk som mulig. Planen skal være lett tilgjengelig, sier Skoghaug.
Aktuell: Datoen for neste LO-kongress er satt
Lages fra bunnen
Tidligere har handlingsprogrammet for forrige periode vært en mal for neste handlingsprogram. Slik blir det ikke denne gangen.
Når LO-kongressen i begynnelsen av mai i 2025 vedtar et nytt handlingsprogram, skal det være helt nytt – laget fra bunnen. Det er denne jobben som nå er startet.
Etter at den sentrale programkomiteen har fått sitt forslag gjennom i Sekretariatet, skal planen sendes ut over det ganske land slik at lokale LO-organisasjoner og alle forbundene kan komme med innspill.
Komiteen som Sissel Skoghaug leder, består av førstesekretær Julie Lødrup og forbundslederne i de største LO-forbundene.
– Vi har et arbeids- og samfunnsliv i store endring. Vi må møte de utfordringene som våre medlemmer har. Handlingsprogrammet skal være et verktøy til å nå det målet. Da må vi tydeliggjøre både våre politiske og organisatoriske satsingsområder, ha tydelige prioriteringer og være konkrete på våre tiltak. Og det hele må være målbart, sier Skoghaug.
Samtidig favner LO hele 25 forbund, som også har sine handlingsprogram. LOs program må også sees i sammenheng med disse.
Skremmende utvikling
LO har passert en million medlemmer. Men medlemstallet øker ikke i takt med sysselsettingsgraden. Det skaper en redsel for å miste innflytelse. Målet i neste kongressperiode må være å få flere unge medlemmer.
– Det er mange områder og sektorer hvor organisasjonsgraden er lav. Valgdeltakelsen ser vi også er nedadgående. Det skremmer oss. Et viktig mål for de neste årene blir derfor å øke engasjementet for det fagligpolitiske arbeidet, sier Skoghaug.
Et annet viktig mål i neste kongressperiode blir å styrke medlemsdemokratiet.
– Skal vi gjøre noe med dette, må vi engasjere medlemmene våre. Og det er ingen ting som skal være til hinder for at vi skal klare å øke den demokratiske deltakelsen ute på arbeidsplassene, legger hun til.
Norske modellen
Det nye handlingsprogrammet skal ha færre kapitler enn tidligere. Den norske modellen blir svært sentral.
– Vi må tydeliggjøre den norske modellen, og behovet for frontfagsmodellen som igjen bygger det organiserte arbeidslivet, men som stadig utfordres av andre utenfor LO. Samtidig må vi beskrive LOs verdier, LOs rolle og hvordan vi skal jobbe, sier Skoghaug.
Konkret kan hun imidlertid ikke være. Komiteen har ikke kommet så langt at man har startet debatten og diskusjonene om politikken.
En lei nøtt blir selvsagt spørsmålet om AFP, hvor Fellesforbundet – det største forbundet i privat sektor – og LO sentralt har kommet i klinsj med hverandre.
– Det er helt umulig å si noe om det nå. Vi har et kongressvedtak å jobbe ut fra, men må også ha respekt for og ta med oss vedtaket fra landsmøtet i Fellesforbundet inn i diskusjonen i inntektspolitisk utvalg som består av noen fra LOs ledelse og forbundsledere, sier Sissel Skoghaug.
Debatten vil etter planen blant handle om det Skoghaug kaller et rettferdig grønt skifte, en offensiv energipolitikk og mer inkludering i arbeidslivet. Også kvinners økonomiske frihet blir et viktig punkt.
– Der er vi langt fra i mål ennå, sier Skoghaug, som ser fram til gode og viktige debatter før og under kongressen.
Les også: Fellesforbundet avviste LOs forslag til ny AFP. Her er uenighetene